Gyorsan kell pénz alacsony törlesztővel? Erre vigyázz!

 • 2016.01.29.
 • szerző: bankmonitor

Bármilyen összehasonlító oldalon is számolsz, egészen biztosan a legalacsonyabb törlesztőt keresed. Így vagyunk ezzel mindannyian. Ha gyorsan van szükséged a hitelre bizony néhány „apróság” elkerülheti a figyelmedet. Ne dőlj be az alacsony törlesztőnek, mert ráfázhatsz.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fizetsz vissza. Ugye ebben egyetértünk?

A felvett személyi kölcsönök összege általában néhány százezer forinttól 1 millió forintig terjed. Ha csak havi bontásban nézed, nem olyan tragikus a havi 1-2 ezer fontos eltérés törlesztő és törlesztő között. Ha viszont ezeket összeadod, az állad is leeshet.

Nézzünk néhány példát

11 bank legkedvezőbb kölcsöneit vettük figyelembe és két kölcsönösszeget három eltérő futamidővel (3, 5 és 7 év) vizsgáltunk meg.

Elsőként egy alacsonyabb összeggel (300 000 forint) számoltunk.

                             Átlagos, teljes visszafizetés eltérő futamidő esetén                                 (300 ezer Ft személyi kölcsön)

Egy ilyen, viszonylag alacsony hitelösszeg esetén is jelentős különbség van a teljes visszafizetést tekintve. Ha 3 évre veszel fel 300 ezer forintot, nem egészen 400 ezret kell visszafizetned. Amennyiben ezt a futamidőt kitolod 5 évre, már 65 ezerrel többet fizetsz vissza, ha pedig még 2 évvel megfejeled, már közelít a 90 ezer forinthoz a ráfizetésed.

Mi a helyzet, ha 1 millió forintot veszel fel?

Most is 3, 5 és 7 évet vizsgáltunk, szintén 11 banknál.

                            Átlagos, teljes visszafizetés eltérő futamidő esetén                                (1 millió Ft személyi kölcsön)

                 

Ekkora összegnél már elég szembetűnő a különbség. 3 éves futamidő esetén 1 millió 290 ezer forintot fizetsz vissza, ha viszont 5 évben gondolkozol, akkor a teljes visszafizetésed több, mint másfél millió forint. 7 év esetén pedig 540 ezer forinttal kerül többe, mintha 3 évre vetted volna fel a hitelt.

A jelentős különbség abból adódik, hogy míg 3 évre vetítve az átlagos törlesztő 36 ezer forint, 5 évben gondolkozva 25 ezer, de 7 évre 22 ezer forintból is megúszhatod.

Néhány ezer forint különbségért azonban nem éri meg elhúzni a futamidőt.

Kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra megfelelő személyi kölcsönt

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Mi is az optimális futamidő?

A személyi kölcsönök futamidejét 12 és 84 hónap között választhatod meg. Ahhoz azonban, hogy megtudd számodra mi az ideális törlesztő részlet érdemes több futamidőre is kalkulálni.

Úgy válaszd meg a hiteled futamidejét, hogy a havi törlesztőd akkor is teljesíthető legyen, ha esetleg csökken a jövedelmed.

A havi törlesztőd összegét a futamidő kitolásával csökkentheted ugyan, de maradj az ésszerűség keretein belül. Minél hosszabb futamidőre veszed fel a hitelt, annál többet fizetsz vissza. A maximális futamidő meghatározásánál azonban figyelembe kell venni az egyes bankok életkorhatárra vonatkozó előírásait is. Ez bankonként eltérő lehet.

Idősebb korban is adódhat olyan élethelyzet, amikor hirtelen egy nagyobb összegre van szükség. Mit tegyenek a hatvanas éveiket taposók?

Ebben az esetben a lejárati életkor a szűk keresztmetszet. Igaz, hogy bankonként eltérő a maximális lejárati életkor a futamidő végén, de ez sajnos nem 100 évet jelent. Az igénylő életkora ugyanis a lejáratkor nem lehet magasabb, mint 65, 66, 70, vagy 72 év. Ezért sem mindegy, hogy egy nyugdíjas korú ügyfél mely bankot választja.

Amire figyelj!

Olyan bankot keress, ahol a jövedelmi helyzetednek, életkorodnak és elvárásaidnak is megfelelő.

         

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.