Betöltés
loading

Gyorsan kell pénz vállalkozásodnak? Faktoráltass!

A faktorálás nem jelent minden vállalkozás számára megoldást. Azok számára viszont jó lehetőség lehet, akik a klasszikus hitel formájában valamilyen okból nem tudnak hitelt felvenni, vagy akik gyorsan szeretnének készpénzhez jutni. Hogyan működik a faktorálás a gyakorlatban? Add el vevőid felé hosszú fizetési határidővel kiállított számláidat, s juss 1-2 napod belül pénzedhez. Ez a faktorálás.

Egy vállalkozás életében gyakran előfordul, hogy több készpénzre van szüksége, mint amennyi éppen rendelkezésre áll. Ez lehet egy vészhelyzet – mondjuk elromlott egy fontos termelőgép javítási költsége. Lehet egy kihagyhatatlan lehetőség is – piacinál alacsonyabb áron elérhető alapanyag bekészletezése. … vagy lehet egyszerűen egy olyan rendszeresen fizetendő tétel, mint a munkavállalóink bére.

Hogyan készüljünk fel- és kerüljük el készpénzhiányos helyzeteket?

A megoldást egy olyan egyszerű ötleten alapuló finanszírozási forma jelenti, amely a vállalkozás vevőivel szembeni követelés (kiállított számla) megvételén alapul. Faktorálásnak, azaz vevőkövetelés előfinanszírozásnak hívják.

A faktoring egy rövid lejáratú finanszírozás, mely beszállítói pozícióban lévő vállalkozások számára biztosít kiváló és gyors készpénz szerzési alternatívát. A finanszírozás nem a cég múltbéli pénzügyi számainak függvényetehát kezdő vállalkozások számára is elérhető –, hanem a vevő számlák nagyságához igazított. Ha jó minőségűek a vevők, a feléjük kiállított számla bruttó értékének 80-90%-át azonnal kézhez kaphatja a cég a teljesítés igazolás és számla kiállítását követően. Mindez 1-3%-os költség mellett.

Hogyan működik a gyakorlatban?

 1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.
 2. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést (számlát) hajlandó előfinanszírozni.
 3. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.
 4. A számla ellenértékének maradék 20-10%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Érdemes nagyobb, rendszeresebb vevőinket előre bevizsgáltatni – ez nem kerül még semmibe sem cégünknek annak érdekében, hogy ha „helyzet van” napokon belül  pénzhez tudjuk jutni.

Kalkulátorunk segítségével most rögtön megnézheted, hogy melyik vevőedre mekkora keretet kaphat vállalkotásod, kérj egyedi árajánlatot:

Mennyi finanszírozást kaphatok vevőimre?
Hitelkeret megállapítása a kibocsátott számlákra
millió Ft
nap
Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:
 • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
 • Mennyi idő alatt?
 • Várhatóan milyen költség mellett?
 • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Semmi sem a régi

  2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →