Betöltés

Gyorsan pénz kell? Tippek, hogy ne fázz rá!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-17

Bármelyik családban bármikor előfordulhat egy előre nem tervezett kiadás, amely alaposan felforgathatja a költségvetést. Egy csőtörés miatti beázás vagy az elromlott hűtőgép arra sarkallhat, hogy a lehető leggyorsabban oldjuk meg a problémát. Ilyen helyzetben érthető okokból a legtöbben gyorsan kölcsönkérnek a banktól és nem gondolnak arra, vajon vissza is tudják-e fizetni a pénzt? Vegyük sorra azokat a lépéseket, amelyeket betartva nem kerülhetünk bajba hitelfelvétel esetén sem.

A legfontosabb: nem árt már jó előre felkészülni arra a helyzetre, ha egyszer hitelre lesz szükségünk. Ahhoz ugyanis, hogy ne kerüljünk bajba, pontosan tudnunk kell, mekkora az a legnagyobb hitelösszeg, amelyet gond nélkül vissza tudunk fizetni. Ennek megállapításához ismernünk kell a teherbíró képességünket. Nem kell más, csak egy kockás füzet, amelyben rendszeresen és pontosan vezetjük a kiadásainkat és a bevételeinket. A számok elárulják, hogy mennyi pénzt tudunk hónapról hónapra nélkülözni. Általános szabály, hogy a váratlan kiadásokra igényelhető fogyasztási hitelek törlesztő részletei a család bevételeinek 10-15 százalékánál többet ne emésszenek fel.   Ha bekövetkezett a váratlan esemény és lépnünk kell, akkor se hozzunk meggondolatlan döntést. Pontosan számoljuk ki, mi az a legkisebb összeg, ami elegendő lehet. A hitelnek ára van, ez a kamat. Ha indokolatlanul sok hitelt veszünk fel, annak a visszafizetése is sokba fog kerülni. Ha tudjuk, mennyi pénzre van szükségünk és mekkora törlesztő részletet tudunk gond nélkül minden hónapban kifizetni, akkor nézzünk körül, hogy mit kínálnak a bankok.    A számunkra legmegfelelőbb termék kiválasztásában segít a teljes hiteldíj mutató (THM), amellyel könnyen összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat. Minél alacsonyabb a THM, annál olcsóbb a hitel. Szerencsére nem kell az összes környékbeli bankfiókot végigjárnunk. Vannak olyan internetes oldalak, amelyekkel könnyen összehasonlíthatjuk a kínálatot. A piacon körbenézve megállapítható, hogy
egy átlagos összegű és futamidejű személyi kölcsön felvételnél a THM alapján a legjobb ajánlat jelenleg a Cofidis Fapados Kölcsöne, amelynek a THM-je 15,8 százalékos.   Ha sikerült rálelnünk a nekünk megfelelő hitelre, akkor alaposan tanulmányozzuk át, hogy milyen feltételekkel kaphatjuk azt meg. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a bank az olcsó hitelért olyan dolgokat vár el (nagy összegű rendszeres jövedelem), amelyet nem tudunk teljesíteni. Ha túl sok a feltétel, akkor bizony csökken az esélye annak, hogy hitelkérelmünk sikeres lesz. Annak is érdemes utána nézni, mennyi idő alatt juthatunk a kölcsönhöz. Ha mindennel megvagyunk, keressük fel a kiszemelt pénzügyi szolgáltatót és jelezzük hiteligényünket.   Nagyon fontos felkészülnünk arra is, hogy a felvett hitelt akkor is tudjuk törleszteni, ha mondjuk a munkahelyünk elvesztése vagy egyéb ok miatt anyagilag váratlanul nehéz helyzetbe kerülünk. Egy ilyen nehéz helyzetre két megoldás is kínálkozik. Vagy még a hitelfelvétel előtt félretesszük 2-3 havi jövedelmünket vész esetére vagy hitelfedezeti biztosítást kötünk. Utóbbi arra jó, hogy baj esetén átmenetileg mentesít a törlesztő részletek fizetése alól.   Ha a kapott pénzből megoldottuk a problémánkat, a teendőink akkor sem érnek véget. Ügyelnünk kell arra, hogy az aktuális törlesztő részletet pontosan fizessük be. Ha csúszunk, hiába választottunk olcsó hitelt, könnyen megtörténhet, hogy a késedelmek miatt az eredetileg kalkuláltnál nagyobb összeget kell majd visszafizetnünk. Rendkívül fontos! Bárkivel előfordulhat, hogy nem tudja fizetni a tartozását. Ilyenkor haladéktalanul jelezzük a problémánkat a hitelt nyújtó szolgáltatónak, mert ő és csakis ő tud segíteni gondjainkon!  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön trükkök: így csökkentheted a költségeket!

2014. 06. 30.

Váratlan kiadásainkra megtakarítások hiányában a legjobb megoldás a személyi kölcsön. Ám cseppet sem mindegy, melyik terméket választjuk. Ha alaposan szemrevételezzük a kínálatot, különleges ajánlatokra bukkanhatunk, amelyekkel akár faraghatunk is a...

Olcsó személyi hitel? Mutatjuk a legjobb ajánlatokat!

2014. 06. 24.

Bármelyik család életében adódhat olyan váratlan, viszonylag nagy összegű kiadással járó esemény, amelynek terheit nem lehet kigazdálkodni. Például egy váratlan betegség kezelésének költségei, egy beázás következményeinek helyreállítása vagy éppen egy...

Gyorsan pénz kell? Tippek, hogy ne fázz rá!

2014. 06. 17.

Bármelyik családban bármikor előfordulhat egy előre nem tervezett kiadás, amely alaposan felforgathatja a költségvetést. Egy csőtörés miatti beázás vagy az elromlott hűtőgép arra sarkallhat, hogy a lehető leggyorsabban oldjuk meg...

Blogajánló

  • alapblog

    Éter fundamentális elemzés

    Négy-öt évvel ezelőtt, a bitcoin előző mániás ciklusában az árfolyam meredek emelkedése után 1200 dollárnál tetőzött, majd egy bő évnyi lejmenet után egészen 150-ig esett....

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.