loading

Ennél a három banknál lehet csak személyi kölcsönt igényelni Magyarországon

Az OTP után a Takarékbank és a K&H bank is megjelent az új személyi kölcsönével. Ahogy a Bankmonitor.hu szakértői azt előre jelezték, a maximált THM-plafon ellenére vannak köztük különbségek, így nagyon nem mindegy, hogy ki, melyik bank termékét választja.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Elsőként az OTP Bank rukkolt ki a maga maximum 5,9%-os THM-ű (teljes hiteldíj mutató) személyi kölcsönével, de gyorsan követte őt a Takarékbank és a Kereskedelmi és Hitelbank is. Az alábbiakban egy gyorselemzés keretében összehasonlítjuk a három, már most elérhető személyi kölcsön legfontosabb paramétereit.

Mekkora a maximálisan felvehető hitel?

Kezdjük mindjárt a felvehető hitelösszeg maximális nagyságával. Az OTP esetében ez 5 millió forint, míg a Takarékbank 8 millió forintnál, a K&H Bank az úgynevezett kiemelt személyi kölcsönénél pedig 10 millió forintnál húzta meg a felső határt. A K&H Bank esetében ez akkor lehetséges, ha az igénylő legalább 300 ezer Ft havi nettó jövedelmet igazol, valamint ingatlan vásárlásra vagy felújítási céllal igényli a hitelt.

A K&H Bank ugyanis két különböző terméket kínál: a „személyi kölcsönt” és a „kiemelt személyi kölcsönt”. A „személyi kölcsön” feltétele a legalább 100 ezer Ft igazolt havi nettó jövedelem, míg a „kiemelt személyi kölcsön” esetében 300 ezer Ft a minimálisan elvárt jövedelem. A „személyi kölcsönnél” 5 millió forintig hiteleznek szabad felhasználás mellett, míg ingatlanvásárlásnál és felújításnál 10 millió Ft a felső határ. A „kiemelt személyi kölcsönnél” ezzel szemben szabad felhasználás esetén 7 millió Ft, gépjármű vásárlásnál 8 millió Ft, míg ingatlan vételnél és felújításnál 10 millió Ft a plafon.

Mekkora a legkisebb felvehető hitel?

Az OTP Bank esetében 1,5 millió Ft-nál kevesebb hitel nem vehető fel, vagyis akinek ennél kevesebbre van szüksége, az máshoz kell, hogy forduljon. A Takarékbanknál jelenleg 200 ezer Ft a felvehető minimum összeg, míg a K&H Bank itt is két megoldást kínál: a „személyi kölcsöne” 300 ezer Ft-tól, míg a „kiemelt személyi kölcsöne” 1 millió Ft-tól igényelhető.

Milyen futamidők érhetők el?

A hiteleknél elérhető minimális és maximális futamidő azért lényeges, mert a felvett hitelösszegen túl ez határozza meg a havi törlesztők nagyságát, a törlesztő pedig megszabja, hogy adott jövedelemmel legfeljebb mekkora hitelösszeg vehető fel. A JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szerint ugyanis 500 ezer Ft havi nettó jövedelem alatt legfeljebb 50%-a lehet az igazolt jövedelemnek az összes havi törlesztők összege, ebbe pedig minden meglévő személyi hitel, lakáshitel és Babaváró beleértendő. Sőt, még a fel nem használt folyószámla-hitelkeret összegének 5%-a is bele számít a JTM-be!

Az OTP Bank esetében a legrövidebb futamidő 2 év (24 hónap), míg a leghosszabb 5 év (60 hónap), ugyanez a Takarákbanknál 36 hónap és 84 hónap, a K&H Banknál pedig 24 hónap illetve 120 hónap.

Van különbség a kamatok között?

Az elérhető új személyi kölcsönök kamatai sem azonosak. Az OTP egységesen 5,67%-os kamaton kínálja az új személyi kölcsönét, míg a Takarékbanknál futamidőtől függően 4,99-5,36% lehet ugyanez. A K&H banknál a „személyi kölcsön” és a kiemelt „személyi kölcsön” esetében egyaránt 5,79% a kamat.

Váltózó vagy fix kamatok vannak?

A jelenleg elérhető új személyi kölcsönök esetében mindenütt fix kamatok vannak, vagyis a törlesztő összege nem változhat a futamidő alatt.

Mekkora jövedelemtől kaphatok személyi kölcsönt?

Az OTP Banknál 150 ezer Ft az elvárt minimális jövedelem, a K&H Bank „személyi kölcsönénél” 100 ezer Ft, a „kiemelt személyi kölcsönénél” pedig 300 ezer Ft nettót kell tudni legalább igazolni. A Takarék Fix Személyi kölcsönnél minimálisan 107 065 Ft, vagyis az aktuális minimálbér az elvárt jövedelem.

BANKMONITOR TIPP:  A bankok gőzerővel dolgozzák ki a maximum 5,9%-os THM-ű személyi hiteleiket, amelyeknél eltérő lehet a maximális hitelösszeg és futamidő, az igénylés felső és alsó korhatára, de akár a jövedelemelfogadás mikéntje is. Ha szeretnéd összehasonlítani a vadonatúj banki termékeket, akkor a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorában azonnal láthatod majd a lehetőségeidet.

 

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak