loading

Autót vennél hitelre? Mutatunk pár lényeges tudnivalót!

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Autót vásárolni nem életünk legjobb pénzügyi döntése, mégis a többség kénytelen belevágni, mert sok esetben nélkülözhetetlen a mindennapokban, vagy akár a munkához. Éppen ezért nagyon fontos a jó döntés, különösen akkor, ha hitelt is felhasználnánk a vételhez. Mutatjuk, mire figyelj oda mindenképpen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Az autók az évek során folyamatosan veszítenek az értékükből (amortizáció), miközben a felvett hitel után kamatot is fizetünk. Ha például 8,8%-os THM-ű (teljes hiteldíj-mutató) zártvégű pénzügyi lízing konstrukcióval vásárolnánk 6 millió forintért új autót, akkor 20%-os önrész befizetését követően 5 éven keresztül 98 251 Ft lesz a havi törlesztő. Vagyis összességében 5 888 591 Ft-ot kellene visszafizetnünk, így az autó végül valamivel több, mint 7 millió forintba kerülne számunkra.

Egy 5 éves gépkocsi közben nagyjából 50-át veszíti el az újkori értékének (vagyis átlagosan 10%-os az éves értékcsökkenés), azaz a példánknál maradva az utolsó havi részlet kifizetése után lesz egy 3 millió Ft-ot érő autónk, amiért összességében 7 millió forintot fizettünk ki.

Használt autó személyi kölcsönből

A használt autók esetében annyival más a helyzet, hogy az idő előrehaladtával az értékvesztés üteme lassul, egy 7 éves autó például átlagosan még a 40%-át éri az eredeti árának. Ezeknél a legnépszerűbb finanszírozási forma az autócélú vagy szabad felhasználású személyi kölcsön. Ez utóbbit azért is választják sokan, mert itt nincs szükség önrészre, a felvett hitel pedig az autó megvásárlásán túl az üzembe helyezéssel kapcsolatos költségekre is fordítható. Előny az is, hogy személyi kölcsönből akár egy külföldi tulajdonban lévő, magyar okmányokkal még nem rendelkező jármű is megvásárolható, ha pedig eladnánk az autót, ennek sincs akadálya, hiszen az nem fedezet a hitel mögött. (A lízingnél az autó a futamidő végéig a finanszírozó pénzügyi vállalkozás tulajdonában van, így persze nem lehet azt eladni sem.)

Milliós különbség lehet két autóhitel között

Míg az új autót vásárlók sok esetben az adott kereskedő által kínált finanszírozást választják, hiszen ezekhez kedvezmények társulhatnak, a személyi kölcsönöknél nincs megkötve a kezünk, így számos bank kínálata közül választhatunk.

Bár az autóvásárlás alapvetően nem tekinthető jó befektetésnek, ám ha már autót veszünk, akkor érdemes a lehető legkedvezőbb finanszírozást választanunk hozzá. A példánkban szereplő 6 millió forintos autó önerő nélküli megvásárlásának – 5 éves futamidővel – a havi költsége 119 000 Ft és 138 000 Ft egyaránt lehet, attól függően, hogy melyik banktól vesszük fel az ehhez szükséges személyi hitelt. Bár a havi 19 000 Ft-os különbség már önmagában látványos, talán még érzékletesebb az, hogy öt év alatt ez 1 107 000 Ft plusz kiadást jelenthet. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor számításai alapján a legjobb esetben 5 év alatt végül 7 129 000 Ft-ot kell kifizetni a 6 millió forintos autóért.

Bankmonitor tippek:

  • Hitelfelvétel előtt mindenképp érdemes alaposan tájékozódni, és a lehető legkedvezőbb finanszírozást választani, már ha nincs elegendő saját forrásunk!
  • Azt már látjuk, hogy a kedvező finanszírozás rendkívül fontos, ám nem szabad mindent ennek alárendelni. Például csaknem 1%-kal alacsonyabb THM-mel lehet változó kamatozással pénzügyi lízinghez jutni az egyik banknál, ám ez mindenképpen bizonytalansági tényező, hiszen egy esetleges kamatemelkedés a havi törlesztőket is megdobhatja.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.