Ha előbb kell fizetni az új lakásért, mint a régit eladtad

 • 2016.06.03.
 • szerző: bankmonitor

“Lakásvásárlás előtt állunk, de az új ingatlan megvásárlásához a jelenlegi lakásunkat el kell adnunk. Milyen áthidaló lehetőséget tud ajánlani arra az esetre, ha a saját ingatlanunkat nem tudjuk eladni a szerződésben a vételár utolsó részletének kifizetésére megadott határidőig? “- Érkezett felhasználónk kérdése a Bankmonitorhoz.

A megoldás ebben az esetben az áthidaló hitel a.

Mi az áthidaló hitel célja?

Kapóra jön egy remek lakás, nem akarsz lecsúszni róla? A jelenlegi lakásodat még nem tudtad eladni és az idő szűke miatt nem is akarod elkótyavetyélni? Pont az ilyen esetekre találták ki az áthidaló hitelt. Ennek a lakáshitel-típusnak éppen az a specialitása, hogy a saját tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséig, a bank megelőlegezi a másik ingatlan vételárának egy részét úgy, hogy a meglévő lakásod lesz a hitel fedezete.

Ki igényelheti az áthidaló kölcsönt?

Az áthidaló hitel adósa az lehet, aki az eladandó ingatlanban tulajdonnal rendelkezik és az újban is tulajdont szerez. Arra, hogy ez a meglévő, illetve leendő tulajdoni hányad mekkora, nincs kötelező előírás.

Mekkora hitelt kaphatsz?

Az áthidaló hitel összege általában az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60-70%-a lehet. Az, hogy mekkora összeget kaphatsz nem csupán az ingatlan értékétől, hanem az igazolt jövedelmedtől is függ.

Hasonló cipőben jársz? Add meg adataidat és szakértőnktől megkapod a választ a kérdéseidre!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Milyen jövedelmet kell igazolni?

Ebben nincs különbség a hitelek között. Munkabért/nyugdíjat feltétlenül igazolni kell, függetlenül attól, hogy az áthidaló hitel fennállása alatt esetenként nem kell fizetned. Miért? Tegyük fel, nem sikerül eladni a lakásodat a rendelkezésre álló 2 éven belül. Ilyen esetben az áthidaló kölcsönt hosszú lejáratú hitellé alakítják. (Esetenként kérhető az egy évvel történő hosszabbítás.)

Tehát a jövedelem terhelhetőségét már az áthidaló kölcsön igénylésekor aszerint fogják megvizsgálni, mintha egy annuitásos hitelt venne fel. Ez a jelenlegi szabályozás értelmében 400 ezer havi nettó jövedelemig 50%, 400 ezer forint felett pedig 60%-a terhelhető a jövedelem.

Hogyan kell törleszteni az áthidaló hitelt?

Az áthidaló hitellel kapsz két extra évet, így van időd kivárni a megfelelő vevőt. Ez idő alatt két féle képpen törleszthetsz (ez bankonként eltérő):

 1. csak a kamatokat kell fizetned havonta
 2. semmit nem kell fizetned

A tőkét akkor kell visszafizetned a banknak, amikor eladod – de maximum 2 év – a lakásodat. A konstrukcióból adódóan nem kell végtörlesztési díjat sem fizetned. Egyszerűen megfizeted az eltelt hónapokra eső kamatot (havonta, vagy eladáskor a tőkével együtt) és megszűnik a kölcsönszerződés.

Az áthidaló hitel csak abban az esetben igényelhető, ha teljes körűen dokumentált (meglévő adásvételi, építési engedély, stb.) a hitelcél. Tehát, nem igényelhetsz áthidaló kölcsönt úgy, hogy az új lakás/ház még nincs meg. Itt nem működik az előminősítés.

Mikor nem igényelhető?

 • devizakülföldi ügyfél esetén
 • szülői finanszírozás esetén
 • KHR-es ügyfél esetén
 • aki nem tud megfelelő jövedelmet igazolni

Összefoglalva, adott egy klassz hitelkonstrukció, amivel időt nyerhetsz. Így nem kell elhalasztanod a lakásvásárlást, közben kényelmesen árulhatod a meglévő ingatlanodat.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.