Betöltés

Ha hirtelen pénzre van szükséged, akkor ezt nem árt, ha tudod!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-11

Bármikor adódhat olyan váratlan esemény, amely egy pillanat alatt felboríthatja a költségvetésünket. Ilyenkor jelenthet megoldást a fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön. De vigyázzunk, ne csak a gyors átfutási időt tartsuk szem előtt! Ellenkező esetben a futamidő végéig akár több százezer forintunk bánja. Aktuális körképünkben egy helyen megtalálod a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat.

Kézenfekvő megoldást jelenthet személyi kölcsönt felvenni, ha

 • pár százezer, legfeljebb néhány millió forintra van szükségünk, amelyhez nem szeretnénk, vagy nem tudunk ingatlan, illetve egyéb típusú fedezetet biztosítani, de a hitel visszafizetésére megfelelő jövedelemmel rendelkezünk,
 • meglévő magasabb kamatozású kölcsönünket szeretnénk kedvezőbbre cserélni, vagy több tartozást egy hitellel kiváltani.

Nagy előnye, hogy igen gyorsan a kívánt összeghez juthatunk. A teljes és hiánytalan dokumentáció benyújtását követően akár néhány órán belül a számlánkon lehet a kért hitelösszeg. Nincs szükség plusz fedezetre, a kölcsön biztosítéka rendszeres jövedelmünk. Emiatt viszont azzal számoljunk, hogy óhatatlanul drágább megoldás, mint az ingatlanfedezetű hitelek.

Minél többet adunk, annál többet kapunk

Ez mind a jövedelmünk, mind pedig a teljesített feltételek tekintetében igaz.

 • Minél magasabb a jövedelmünk, annál nagyobb a szóba jöhető hitelösszeg
 • Minél több feltételt teljesítünk a hitel kapcsán, annál több kedvezményre számíthatunk: 
  • Nem minden banknál kell bankszámlát vezetnünk, főként nem kötelező, hogy a fizetésünk oda érkezzen. Persze, ha hajlandóak vagyunk erre, akkor azt számos esetben kamatkedvezménnyel jutalmazza a bank.

  • A kedvezmény feltételeként az sem kizárt, hogy a hitelt folyósító banknál vezetett bankszámlánkat kell aktívan használnunk. Ilyenkor bizonyos típusú, számú megbízást (pl.: netbanki utalás, bankkártyás vásárlás, stb.) kell teljesítenünk az alacsonyabb kamat érdekében.
  • További, nem feltétlenül kamat jellegű kedvezményeket is kaphatunk, ha például nem ragaszkodunk a személyes ügyintézéshez, hanem vállaljuk, hogy amit csak lehet, online intézünk.

Mégis mennyit kell fizetnünk?

A legfontosabb kérdés, hogy mindez mégis mennyibe kerül? Mivel a személyi kölcsönök kamata az igényelt összeg és a futamidő fényében merőben eltér, ezért három különböző esetet is górcső alá vettünk. Vizsgálódásunk 13 bank szabadfelhasználású személyi hitel ajánlataira terjed ki, amelyek közül bankonként a legjobbakra koncentrálunk. Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy bankügyeinket online intézzük, és egy jó hitel reményében hajlandóak vagyunk a jövedelmünket (150.000 Ft) a személyi kölcsönt folyósító bankhoz utaltatni, valamint az ott vezetett bankszámlánkat aktívan használni. Jelenlegi munkahelyünkön már egy éve dolgozunk.

Alacsony hitelösszeg és rövid futamidő esetén a CIB Bank ajánlata áll az első helyen. Az Előrelépő személyi kölcsön induló költségek nélkül vehető igénybe, nem kell jövedelmünket a bankhoz utaltatni, és nincs aktív számlahasználat sem előírva. Sőt, munkáltatói igazolásra sincs szükség, amennyiben a bankszámláról a jövedelem egyértelműen beazonosítható. Még egyszerűbb helyzetben vagyunk, ha a banknál vezetjük a bankszámlánk, ebben az esetben ugyanis a számlakivonatot sem kell benyújtanunk. A képzeletbeli dobogó második fokán a Sberbank személyi kölcsöne áll. Bár a képet némileg árnyalja, hogy az induló költségeket (esetünkben 7.000 Ft) sajnos nem ússzuk meg, továbbá a kedvezőbb kamat érdekében jövedelmünknek a bankhoz kell érkeznie. Harmadik helyen a Budapest Bank Hűség hitel ajánlata szerepel, aminek igénybevételéhez már elengedhetetlen a jövedelem érkeztetés.

Ahogy látjuk a kiválasztott 13 ajánlat átlagos THM szintje 20,12%, ezzel szemben a legjobb háromé csupán 17,40%. Tehát nagyon nem mindegy melyik ajánlat mellett döntünk. Toronymagasan az első az MKB Bank személyi kölcsöne, míg második helyen a Raiffeisen Bank MindigFix konstrukciója szerepel. Míg az előbbinél nem kell jövedelmünket a bankhoz utaltatni és nincs aktív számlahasználat előírva, addig az utóbbi esetében mindkét feltételnek eleget kell tennünk a kedvező kamatért. Sőt, az általunk számszerűsített, további 2%pontos kamatkedvezménynek az is feltétele, hogy MindigFix személyi kölcsönünket online igényeljük. Bár ez utóbbi kritérium talán a legkönnyebben teljesíthető.

Még alacsonyabb THM szintekkel találkozunk az utolsó esetben, ahol a legjobb három ajánlat átlaga már 16% alatt van. Ezek közül is a legkedvezőbb a Cofidis Fapados kölcsöne. Az alacsony THM-nek azonban vannak feltételei. Mégpedig a megszokott banki szolgáltatásokról (személyes ügyintézés, papír alapú kivonat, sárga csekkes törlesztés) le kell mondanunk. A Cofidis az alacsony THM fejében ugyanis azt várja, hogy ügyfelei, amit csak lehet, online intézzenek (pl.: átutalással vagy bankkártyával fizessék az esedékes törlesztést). Aki a Cofidis feltételeitől idegenkedik, annak az MKB Bank és a Citibank személyi hitelei felé érdemes fordulni. Egyiknél sem kell jövedelmünket a bankhoz utaltatni, és aktív számlahasználatra sincs szükség. Az viszont ne kerülje el a figyelmünket, hogy a Citibanknál a Cofidishez képest már közel 60.000 Ft-tal kell többet visszafizetnünk.

Ahogy látjuk, még a legjobb ajánlatok között is jelentős különbségek lehetnek. Nem beszélve arról, amikor nem vagyunk kellőképpen körültekintőek és adott esetben éppen egy kedvezőtlen ajánlat mellett döntünk. Persze előfordulhat, hogy nincs sok választásunk: annál a banknál tudunk hitelt felvenni, amelyik hajlandó nekünk egyáltalán kölcsönt adni. Ez viszont sajnos nem mindig esik egybe a legjobb ajánlattal…

Szeretnéd ezt elkerülni és a leginkább megfelelő személyi kölcsönt megtalálni? Töltsd ki az alábbi űrlapot és kollégánk segít az ajánlatok között eligazodni!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.