Ha jó nyugdíjat akarsz, ezt írd fel a naptáradba!

Ha jó nyugdíjat akarsz, ezt írd fel a naptáradba!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-13
 

Ha nincs még önkéntes nyugdíjpénztárad, akkor javasoljuk, hogy mihamarabb nyiss egyet, mert az állami nyugdíjból szerintünk nem tudsz majd megélni. Ha már van ilyened és fizettél be a számlára 2015-ben, esetleg NYESZ számlán, nyugdíjbiztosítás keretében, egészségpénztárral, vagy önsegélyező pénztárral takarékoskodtál, akkor írd fel a naptárba: az adóbevallásodban ne felejtsd el igényelni a Neked járó állami támogatást. Összeszedtük Neked a részleteket.

A héten már írtunk róla: boldogok, akiknek van önkéntes nyugdíjpénztára, mert övék a mennyek országa legalábbis erre utal, hogy egyre több pénzt helyeznek el ott. Ez az a cikk:

Tömni kezdték a magyarok az önkéntes nyugdíjpénztárakat

Ha Neked még nincs, akkor érdemes lehet eljátszanod az alábbi kalkulátorral. Meg fogsz lepődni, hogy milyen kis összegű havi megtakarításokkal mennyire nagy nyugdíjvagyont spórolhatsz össze Magadnak, mire eléred a nyugdíjkorhatárt.


Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Többek között azért lehet kis összegekkel nagy vagyont összeszedni, mert az állam intenzíven támogatja ezt a megtakarítást: amit befizetsz, azt évente megtoldja még Neked 20%-kal, de maximum 150 ezer forinttal. Szinte ugyanez igaz a NYESZ számlára, nyugdíjbiztosításra, egészségpénztárra, önsegélyező pénztárakra is.

Ez azonban nem automatikus: a támogatást, amire a befizetéseiddel jogosulttá váltál, minden évben igényelned kell, méghozzá az adóbevallásodban.

Ha vársz ilyen juttatást az államtól, akkor érdemes az adóbevallásod mihamarabb beadnod. A NAV-nak ugyanis a beérkezéstől számítva 30 napja van arra, hogy átutalja az adójóváírást. Feltéve, hogy az hibátlan volt, azaz valóban jár a feltüntetett összeg.

Hirdetés

Hirdetés

Lássuk a finomságokat

A támogatást az állam abból a személyi jövedelemadóból (SZJA) adja, amit a takarékoskodás évében megfizettél. Ha nem fizettél elég adót, buktad a támogatást, s ez az alábbi esetekben tipikus:

  • nincs bejelentett béred
  • KATA-s vállalkozó vagy
  • ha visszakérted minden gyerekek utáni családi adókedvezmény miatt nem, vagy kevés SZJA-t fizettél

Emellett érdemes arra is odafigyelni, hogy az ügyfél időben rendezze esetleges adó- vagy járuléktartozását, mivel ez is akadályozhatja, hogy az adóhivatal időben utalja az összeget.

Nem lehet akárhogy

Ha szeretnél adóvisszatérítést, akkor sajnos nem igényelheted, hogy a NAV töltse ki helyetted az adóbevallásod (bevallási nyilatkozat tehát nem játszik).

A munkáltatói adómegállapítást a pénztárak és a nyugdíjbiztosítás esetében kérheted, de a NYESZ számla esetében nem.

Az egyszerűsített bevallás mindegyik esetben működik és természetesen ugyanez igaz a teljes „hagyományos” adóbevallásra is, amit 2016-ban a 1553-mas számjellel adunk be.

Ez utóbbi esetében a 02-es lapon teljesen értelemszerűen kell kitölteni

  1. az „A” szekciót, ha valamilyen pénztárba,
  2. a „B” szekciót, ha NYESZ számlára és
  3. a „C” szekciót, ha nyugdíjbiztosítás miatt kérünk visszatérítést.

Így néz ki a kitöltendő lap. Őrizd meg a nyugalmad, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek első blikkre látszik.

nyugdíj

Sokan elfelejtik

Igencsak tanulságos sajtóközleményt adott ki az Erste és az Union Biztosító a héten.
„Több mint elgondolkodtató adat, hogy az Erste Biztosító tapasztalatai szerint az első támogatott év után ügyfeleink közel felének számlájára nem érkezett adójóváírás a NAV-tól – hívja fel a figyelmet Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója, aki szerint ez többek között annak lehet a következménye, hogy az érintett ügyfelek elmulaszthatták adóbevallásukon feltüntetni adójóváírási igényüket. Ügyfélkörében az UNION Biztosító is 50% körüli arányt tapasztalt.

Hirdetés
Hirdetés