Betöltés

Ha jön a betörő így védd meg a lakásod

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-27

Felmérések szerint az elemi csapások ugyan nagyobb kárt okoznak az otthonunkban, az emberek többsége mégis a betöréstől fél a legjobban. Tanulságos ugyanakkor, hogy e félelem ellenére is milyen keveset teszünk értékesebb tárgyaink védelmére. Az alábbi néhány tanáccsal megnehezíthetjük a betörők dolgát.

Olyan lakás, ahova nem lehet betörni, nincs. Legfeljebb csak olyan, ahova nagyon nehéz betörni. Vallják a vagyonvédelmi szakemberek. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, ha a betörő látja, hogy nincs egyszerű dolga, akkor az esetek nagy többségében inkább könnyebb célpontot keres. A betörés elleni védekezés során nagyon fontos tehát a felkészülés, a megelőzés. Az első lépés a tájékozódás. Érdemes némi pénzt áldozni egy biztonságtechnikai szakemberre, aki felméri a lakás gyenge pontjait és tanácsot ad azok megerősítésére.

A legfontosabb cél, hogy a betörő minél nehezebben jusson be a lakásba. Nem olcsó mulatság, de egy jó biztonsági ajtó beszerzése sokat segíthet, de mindenképpen gondolnunk kell az ablakok védelmére is. A rács vagy a betörésbiztos fólia jó megoldás lehet, de gondolnunk kell arra is, hogy a mostanában használt műanyag ablakokat könnyű megfúrni. A mechanikai védelem mellett az elektronikai védelem (riasztóberendezés, kamera stb.) is komoly visszatartó erőt jelent a betörő számára, főként ha tudja, hogy a rendszer össze van kötve a rendőrséggel vagy a biztonsági szolgálattal. Bátran ragasszuk ki tehát az erről hírt adó matricát.

A védelem azonban csak akkor ér valamit, ha nem segítünk annak áttörésében. A nyitva hagyott ablak, a lábtörlő alá rejtett kulcs, vagy a széles körben „reklámozott” riasztókód mind-mind komoly kockázati tényezőt jelent. Csakúgy, mint a közösségi oldalra kitett nyaralási fotó, amely szinte üzeni a betörőknek, hogy zavartalanul próbálkozhatnak a lakásunk feltörésével. Ugyanígy hívogató a bűnözők számára a levelekkel teli postaláda is. Jó megoldás, ha megbízunk egy rokont, vagy egy szomszédot, hogy amikor hosszabb ideig nem vagyunk otthon, akkor időnként nézze meg, hogy lakásunkban minden rendben van-e. Ha erre nincs módunk, vegyünk időkapcsolót, ami időnként felkapcsolja a villanyt, azt az érzetet keltve a betörőben, hogy van otthon valaki.

Ha a védelem ellenére bejutnak a lakásunkba a betörők, akkor is próbáljuk megnehezíteni a dolgokat. A legfontosabb, hogy nagy mennyiségű készpénzt vagy értékes ékszert semmiképpen ne tartsunk otthon. A drága elektronikai cikkek mellett ugyanis ezek a legkedveltebb célpontok. Ha mégis van ilyen otthon, akkor azt tartsuk széfben vagy rejtsük el olyan helyre, ahol nehéz megtalálni. A ruhásszekrény ilyen célra nem alkalmas, a betörők általában ott keresik először az értékeket!

Az alapos védelem ellenére a baj megtörténhet. Erre az esetre érdemes lakásbiztosítást kötni, amely a betörésből eredő károk ellen is védelmet nyújt. Kártérítést azonban csak akkor remélhetünk, ha bizonyítani tudjuk, hogy az adott vagyontárgyak valóban a tulajdonunkban voltak. Emiatt érdemes megőrizni a drága dolgok megvásárlásakor kapott számlát, ennek hiányában pedig leírást és fényképeket is készíthetünk legféltettebb kincseinkről.

Az alábbi űrlap kitöltése után hamarosan te is megtudhatod, hogy mennyit tudnál megtakarítani a megfelelő biztosítás kiválasztásával!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Teodor Dradig

  Segítségre van szükségem a legjobb beépíthető padlószéf biztonságos kiválasztásában, amelyet házamban szeretnék elhelyezni, hogy ne aggódjam tovább az értéktárgyaimért, valamint a kézifegyverem biztonságáért. Hálás lennék bármilyen segítségért. Most ezt nézegettem:

  1. Sándorfi Balázs

   Sajnos ebben a kérdésben nem tudunk segítséget nyújtani

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.