Betöltés

Ha kedves az életed, akkor még most vegyél állampapírt

szerző: Bankmonitor.hu
2016-08-30

A legtöbben az éven belül állampapírokat keresik, pedig már ma is érezhetően többet kereshetünk, ha több évre előre gondolkozunk előre. Az egy éves 2,25 százalék helyett a 2026-ban lejáró papír jelenleg 3,8 százalékot fizet, de a nagy előnye ezen felül az, hogy idővel nőni fog a kamatozása. Éppen egy olyan időszak kezdődik, amikor az infláció magára talál és így a hozamok is nőni fognak, ilyen esetben pedig a változó kamatozás hozza a legtöbbet a konyhára. Gyűjtésünkből az is kiderül, hogy melyiket vegyük: a Prémium vagy a Bónusz állampapírt?

Igazi kasszafúrók lehettünk

Kétség sem férhet hozzá, hogy ha nem akarunk a betétekhez képest nagyobb kockázatot vállalni, de mégis versenyképesebb hozamot szeretnénk elérni, akkor a lakossági állampapírok jelentik az egyetlen lehetőséget. A biztonságot szem előtt tartva minden mellettük szól, gyakorlatilag ingyenesen kapunk a kezünkbe nemcsak a betéteket, de még egyes befektetési alapokat is legyőző befektetést.

Ki ne emlékezne még az évekkel ezelőtti közel kétszámjegyű hozamokra, sajnos ma már más világot élünk és merőben megváltozott a számunkra elérhető hozamok nagysága is. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hozam mértéke önmagában sokat nem mond, hasonlóan fontos, hogy közben a pénzünk értéke mennyit romlik. Érezhetően teljesen más a leányzó fekvése, ha 2 százalékos hozamot 2 százalékos infláció mellett kaphatok meg, vagy ha 0 százalék az infláció, vagyis a pénzem értéke például egyéves időtávon nem veszített az értékéből. Előbbi esetben az árak növekedése felzabálja a hozamot, míg utóbbinál nyerők leszünk.

Nagyon kegyes volt hozzánk az élet, az alábbi gyűjtésünk szerint is az évszázad üzletét köthettük meg, ha 2012-2014 között vásároltunk kamatozó kincstárjegyet vagy egyéves állampapírt, hiszen cserébe egy év múlva 4-6% közötti reálhozam üthette a markunkat. Ilyen értékeket hagyományos esetben csak jóval nagyobb kockázat felvállalása mellett érhettünk volna el, a magas kamatozás és bezuhanó infláció viszont pozitív meglepetést okozhatott sokak számára.

allampapir1160829Sejthető volt, hogy ez a kivételezett időszak nem maradhat fent tartósan, el is indult fokozatosan a reálhozam esése. Csak egy példa, ha tavaly júliusban vásároltunk egy kamatozó kincstárjegyet, akkor arra az állam 2,75%-os hozamot ígért. Ha úgy vesszük, hogy ezt teljes egészében megkaptuk és az MNB szerint 2016 júliusában a visszatekintő hozam -0,3 százalék volt, akkor a reálhozamunk (2,75% – (-0,3%) = 3,05%) a 3 százalékot is meghaladta.

Mai szemmel nézve ezt is megkönnyezzük, hiszen a várakozások szerint az árszínvonal emelkedésnek indulhat, méghozzá jövőre már 2,6 százalékos inflációval számolhatunk a jegybank előrejelzései szerint. Ez azért probléma, mert lehet, hogy nagyon vonzó hozamot ígér az állampapír (a kamatozó kincstárjegy például 2,25 százalékot), viszont ha azt is beleszámítjuk, hogy az árak is közben nőnek, akkor a várakozásaink szerint nagyjából azt tudja kipótolni az állam, amennyit az infláció egyébként elvenne tőlünk. De persze még így is sokkal jobban járunk, mintha betétet vagy államkötvényt vásárolnak, hiszen ott akár 2 százalékot is veszthetünk az árak növekedésével.

Saját elvárásodhoz illő állampapírt keresel? Vagy csak a legmagasabb hozam érdekel? Esetleg euróban szeretnéd fialtatni a pénzed? Akkor nem kell tovább keresned, mert a kalkulátorunk minden főbb kérdésedre választ ad!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ezt tegyük, ha jól akarunk járni

Ne feledjük a nagy igazságot, hogy fix kamatozású kötvényt akkor érdemes vásárolni, ha az infláció és ezzel karöltve a hozamok esésben vannak, míg ha ennek éppen az ellenkezője igaz (infláció és a hozamok is nőnek), akkor a változó kamatozású kötvényt. Nem véletlen, hogy a fordulat előtt állva mi is azt valljuk, hogy mindenképpen érdemes megfontolni a változó kamatozású állampapírokat.

Az államkincstárnál több fajta kötvény is elérhető, a két legfontosabb kategória, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvény. A Prémium kötvények a következő években folyamatosan változó kamatot fizetnek majd, a kamatbázis az adott évet megelőző átlagos éves infláció. Attól függően, hogy 3 vagy 5 évre köteleződünk el, fizet 2,75 és 3,25 százalékos kamatprémiumot az állam (jelenleg ez megegyezik a fizetett kamat mértékével). Márpedig, ha emelkedik az infláció, akkor a kifizetendő kamat mértéke is nőni fog, nekünk pedig semmit sem kell tennünk.

A Bónusz állampapírok 4, 6 és 10 évre érhetők el, és mind a kamatbázisukban, mind a kamatprémiumukban különböznek a Prémium kötvényektől. A kamatbázis itt a friss kibocsátású 12 havi diszkontkincstárjegyek hozamához van kötve, az első beértékeléskor 1,05 százalék volt ennek az értéke. A kamatprémium mértéke az időtáv növekedésével együtt egyre magasabb lesz (2, 2,5 és 2,75 százalék). Így kapjuk meg összességében, hogy például a 2026-ban lejáró papír jelenleg 3,8 százalékos kamatot fizet (1,05% + 2,75% = 3,8%).

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen két egymással ellentétes hatás alapján kell megállapítanunk, hogy melyik lehet a jobb választás. Egyrészt a gyűjtésünk szerint az utóbbi 5 évben a Bónusz állampapír kamatbázisa volt az esetek többségében a magasabb (elképzelt kamatfizetési időpontot nézve átlagosan 0,6 százalékkal). Másrészt viszont a kamatfelára a Prémiumnak volt magasabb, méghozzá egy elképzelt 2020-as lejárat esetében 1 százalékkal. A kettő eredőjeként azt mondhatjuk, hogy a Prémium előnye átlagosan 0,4 százalék lehetett az utóbbi öt év alapján.

allampapir2160829Azért is érdemes minél korábban lépni és választani akár hosszabb lejáratú állampapírt is, mert idővel bőven elképzelhető, hogy az állam is változtatni fog a feltételeken az új kibocsátású állampapíroknál. A kamatbázis nem feltétlenül módosulhat, viszont a kamatprémium mértéke igen. 2015 végéhez képest is változás állt be, a Prémium állampapír kamatprémiumát csökkentették, míg a Bónusz állampapíroknál növekedett a kamatbázis felett ígért kamat. Viszont ha még most tudunk lépni, akkor elkerülhetjük a játékszabályok módosítását, és így bebetonozhatjuk a Prémium állampapíroknál a kamatfelárat.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Vincze László

  Mi ez a hülye cím, hogy “ha kedves az életed”?
  Ha valaki nem vesz államkötvényt, akkor halálra van ítélve?

 2. István

  Ez is egy UMO cikk. /Utólag Mindenki Okos/

 3. Félkifli

  Igen. igen, most vegyetek még állampapírt, mielőtt még kipukkan a kötvénylufi, ne maradjatok le a közel 20%-os árfolyamesésről, vegyetek a csúcson, adjatok el beijedve a völgyben. “Soha vissza nem térő alkalom” – akartam mondani, de rájöttem, hogy cirka 5 évente úgyis kitalál valamit az állam, amivel lehúz.
  Vegyetek magyar bóvlikötvényeket, mert ettől nincs is biztonságosabb a világon.

  A Bankmonitor pedig majd újabb öt év múlva visszatekintő módban megírja, hogy miért volt rossz döntés 2016-ban magyar állampapírt venni.

  Mindegy! Hagyjuk! Reménytelen.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Félkifli!

   Teljesen félrevezető, amit a kommentjében ír, és arról tanúskodik, hogy a cikket nem sikerült elolvasni vagy a benne szerepelt információkat félreértelmezte. Hangsúlyoznánk, hogy az állam által kibocsátott kötvények esetében két fő kategória van, az egyik az államkötvények (ezeket mindenki megveheti), míg a másik a lakossági állampapírok köre (ezt viszont csak a lakosság). Amiről ír, az esetlegesen az államkötvényeket érinthetné, míg a lakossági állampapírokat nem. Utóbbi lakossági állampapírok esetében az állam jegyez árfolyamot, a hozam esése vagy emelkedése nem jelent semmit, vagyis 5%-os vagy 20%-os árfolyamesés kizárt. A cikk pontosan ezért is a lakossági állampapírokról szól, hiszen az árfolyamesés kockázata kiküszöbölhető. A lényeg az elérhető kamaton van. Tegyük hozzá, hogy nagyon bőkezű az állam ezeknél az állampapíroknál, közel 1 százalékkal ígér többet, mint a mindenki által megvehető kötvények. Pontosan ezért még nagyon sokat fogunk írni a témában.

 4. Tóth Istvánné

  Ez egy nagyon hülye cÍm,mindenkinek kedves az élete, annak is akinek nincs pénze állampapírt venni.

 5. Kasszafúró?

  “Igazi kasszafúrók lehettünk”

 6. V

  nekem csak az nem tetszik ahogy manipulaljak az inflacios adatokat., az egesz KSH a zsebukben van. Ha csak felkiflit akarnek venni a megtakaritasombol akkor elmondhatnam hogy jelenleg tenyleg nulla kozeli az inflacioja. De ha pl ingatlanra szeretnem kolteni ott eves 5-10%-al emelkedtek az arak. (tudom inditsak LTP-t: az is van, a fenti csak egy pelda volt, barmi egyebet irhattam volna ami tipikusan a megtakarito reteg fogyasztoi kosara nem pedig a kisnyugdijas eletvitel resze).

 7. Makk Marci

  Egyrészről az ember válogassa meg kivel üzletel.
  A magam részéről a maffiával nem kötök üzletet, hitelezzék a stadionokat a híveik.
  Másrészről ezeknek semmit nem hiszek el, főleg nem az inflációs adatot.
  Látom a boltokban mi mennyibe kerül.
  Nem defláció-1% infláció van az én fogyasztói kosaram szerint.

  Harmad részről 10 évre -ebben a bizonytalan környezetben- akkor se és / vagy minimális összeget fektetnék be ha normális kormány lenne.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.