Ha nem akarsz, akkor ne változtass a szokásaidon!

Ha nem akarsz, akkor ne változtass a szokásaidon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-31
 

Jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda Te akkor sem vagy hajlandó változtatni bankhasználati szokásaidon? Bármennyire is kevéssé költséghatékony így a készpénzhez való hozzájutás Téged akkor sem győz meg senki arról, hogy emiatt tarts nagyobb összegű készpénzt magadnál? Egyszerűen a kisösszegű bankkártya műveletek híve vagy legyen szó vásárlásról vagy éppen készpénzfelvételről? Nos, banki berkekben ez utóbbi nem éppen kifizetődő… Viszont rövidesen számodra is elérhető lesz az ideális megoldás!

Terjedőben ugyanis egy újfajta lehetőség, amely mellett nem kell, hogy változtass a szokásaidon. Magyarország új pénzforgalmi infrastruktúrája, a Fizetési Pont hálózat, amely segítségével évente akár 52.000 Ft-ot faraghatsz a banki költségeken.

Február óta idehaza abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy ésszerű keretek között díjmentesen juthatunk a bankszámlánkon lévő pénzünkhöz. Ettől függetlenül a jogszabályi intézkedésnek nincs nagy hozadéka azok számára, akik kifejezetten ódzkodnak attól, hogy nagyobb összegű készpénzt tartsanak maguknál. Némileg érthető magatartás, hiszen ennek meg van a maga kockázata.  
Mik a lehetőségek ilyen esetben?  
Ahol lehet, ott bankkártyával fizetünk – Ez viszont nem minden esetben kivitelezhető. Miközben a nagyobb forgalmú kiskereskedelmi egységek többségénél lehetséges bankkártyával fizetni, addig a kisebb forgalmú üzletek nagy részében továbbra sem érhető el a készpénz mellett elektronikus fizetési lehetőség.  
Marad a készpénzes fizetés – Ennek azonban komoly ára lehet, ha nem optimalizáljuk a felvételeinket és számolatlanul vesszük a bankatuomatákat (ATM-eket) igénybe. Nem beszélve arról, hogy a készpénzhez jutás terén sajnos nem indulunk egyenlő esélyekkel. Míg a fővárosban különösebb nehézség nélkül találunk egy ATM-et, amelyből beszerezhetjük a szükséges összeget, addig a vidéki lakosok komoly akadályokba ütköznek.   
Egy teljesen új megoldás – Magyarország új pénzforgalmi infrastruktúrája, a
Fizetési Pont hálózat. A kezdeményezés keretében kártyaelfogadó terminálok telepítésével, illetve az azon futó alkalmazások fejlesztésével szeretnék a ma még kevésbé ellátott térségekben növelni a kártyás elfogadó helyek és tranzakciók számát, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy a felhasználók jelentősen csökkentsék banki költségeiket.   Az érintésmentes terminálokon
a kártyás vásárlásokon túl számtalan egyéb művelet kezdeményezhető. Alkalmas

  • csekkek befizetésére,
  • kis összegű készpénzfelvételre,
  • telefonkártya feltöltésre,
  • futtatható rajta bármilyen hűség program, vásárlói klub program,
  • közlekedési bérletet, jegyet lehet rajta vásárolni, és még
  • számos, a hétköznapi ügyeink elintézését könnyebbé tevő szolgáltatás lesz rajta elérhető.

Az alkalmazási területek száma majdhogynem végtelen. Minden attól függ, hány szolgáltató lát fantáziát az új lehetőségben és csatlakozik a rendszerhez.  
Hogyan fizethetsz a Fizetési Ponton?   A Fizetési Pont szolgáltatásait
kizárólag Fizetési Pont logós bankkártyával lehet majd igénybe venni, amit első körben a részben állami tulajdonban lévő Országos Fizetési Szolgáltató Zrt. fog kibocsátani. A bankkártya egy MasterCard PayPass típusú kártya, ami azon túl, hogy alkalmas a Fizetési Pontokon történő használatra, természetesen bárhol máshol használható a világon, ahol a kártyatársaság logójával találkozunk. Legyen szó kártyás vásárlásról, vagy éppen készpénzfelvételről.   A kártya igénybevételéhez mindössze egy bankszámlára van szükség az Országos Fizetési Szolgáltatónál. Természetesen az O.F.SZ. Zrt. minden pénzforgalmi rendszernek (GIRO, VIBER, SWIFT) és a MasterCard-nak is teljes jogú tagja, így egy teljes értékű bankszámlát, valamint bankkártyát biztosítanak az ügyfelek számára.  
Mikor válaszd a Fizetési Pontot?   A szolgáltatás Neked találták ki, ha

  • eleged van abból, hogy különböző feltételeknek kell eleget tenned ahhoz, hogy kedvezően alakuljanak a bankszámla fenntartási költségek,
  • aktívan használod a bankkártyád vásárlásra és számolatlanul veszel fel kisebb összegben készpénzt bankszámlád terhére.

A számok meggyőzőek!   A számítások során 14 bank ajánlatát hívtuk segítségül. Természetesen minden banknál az alábbi bankhasználati szokásokhoz legjobban illeszkedő számlacsomag díjával kalkuláltunk.   Bankba érkező jövedelem: 90.000 Ft; Netbanki utalás: 2 db, összesen 15.000 Ft; Kártyás vásárlás: 20 db, összesen 30.000 Ft; ATM/Fizetési Pont készpénzfelvétel: 20 db, összesen 40.000 Ft Átlagos számla egyenleg: 50.000 Ft; Elektronikus kivonat, Életkor: 30 év.   Míg a számlacsomagok havi fenntartási költsége átlagosan 5.838 Ft, addig az O.F.SZ.-nél ez csupán 1.507 Ft. Igen jelentős a különbség, hiszen átlagosan havi 4.331 Ft-ot, míg éves szinten közel 52.000 Ft-ot takaríthatunk így meg! Nem beszélve arról a szélsőséges esetről, amikor az éves megtakarítás majdnem a 150.000 Ft-ot is eléri.
Kétség nem fér hozzá, hogy a fenti szokások mellett az O.F.SZ. Zrt. viszi a prímet.  
Hogyan lehetséges ez?   Tekintettel arra, hogy a Fizetési Pontokon történő kisösszegű készpénzfelvétel igen kedvező díjazású (30 Ft/db), így ez nem növeli olyan jelentősen a számlafenntartási költségeket az O.F.SZ-nél, mint a bankok esetében. Amivel ezen felül számolnunk szükséges az

  • a számlacsomag havi díja, ami 590 Ft (18 év alatt 180 Ft),
  • a fizetési kártya egyszeri díja 980 Ft, továbbá
  • a kimenő utalások után felszámított díjak (95 Ft + 0,3% max. 6.000 Ft).

Egyébként díjmentes a kártyás vásárlás, a netbank, a mobilegyenleg feltöltés és még számos más szolgáltatás.   Jelenleg 5 vidéki városban a rendszer műszaki tesztjét végzik, de az év végéig már 40 településen összesen 10 ezer terminálon működhet a szolgáltatás, ami magasan megelőzi a legszélesebb ATM lefedettséggel rendelkező bankot is, amelynek közel 2.000 darab bankautomatája üzemel országszerte. Attól tehát nem kell tartani, hogy az alacsony díj mellett nehézkes lesz majd készpénzhez jutni.   A Fizetési Pont amellett, hogy számos esetben költséghatékony megoldást kínál egy olyan új, pénzügyi infrastruktúrát jelent Magyarország számára, amely képes betölteni a hagyományos banki ügyintézés és a ma még nem túl elterjedt internet alapú bankolás közötti űrt.
A szolgáltatás számos olyan lehetőséget kínál a felhasználóknak, amelyekkel a napi pénzügyek intézése lényegesen leegyszerűsíthető. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel könnyebb lenne az életünk, ha a rezsinket bárhol be tudnánk fizetni, ahol gyakran megfordulunk: a sarki közértben, a trafikban vagy éppen a benzinkútnál. Magyarország új pénzforgalmi infrastruktúrája, a Fizetési Pont hálózat ezt a könnyebbséget hozza el az emberek életébe.  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés