Betöltés

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-19

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk is. Beharangozásul annyit, hogy ajánlatos olyan megoldást keresni, amihez állami támogatás társul. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Az árak egyre jobban nőnek itthon, ami nem túl kellemes hír a megtakarítással rendelkezők számára. Évekkel ezelőtt ragyogó volt a környezet, az infláció 2014-2015-ben effektíve nulla volt, viszont 2018-ban már 3%-os értéket várnak az elemzők. Mindez azért fontos, mert bármilyen megtakarításunk is legyen, nem az a lényeges, hogy mekkora hozamot tudok rajta elérni, hanem, hogy az miként viszonyul az inflációhoz és jobb esetben, mennyivel tudja azt megverni.

Sajnos az elmúlt egy évben pont ez az egyenleg (kamat és infláció) változott nagyon rossz irányba. A következő 12 hónapra a várt infláció 3% körüli, míg ha egy éves lakossági állampapírt veszek, akkor 2%-ot kapok kamatként, a bankbetét pedig mindösszesen 0,5%-ot fizet ugyanerre az időszakra (ha ügyesek vagyunk). A rövid távú és kockázatmentes befektetésekkel ma annyit sem tudunk keresni, hogy az árak emelkedését ellensúlyozni tudjuk.

A magyar megtakarítók ezt az áldozatot (infláció > kamat) nem feltétlenül veszik figyelembe, ezért is fordulhat elő, hogy 100 Ft-ból 15 Ft a számításaink szerint vagy a bankszámlánkon hever lekötetlenül vagy készpénzben a párnacihában. Összehasonlításul Németországban az arány 100 a 2-höz, és mindezt úgy, hogy az ott elérhető kockázatmentes hozamok jóval alacsonyabbak, mint Magyarországon.

A kérdés már csak az, hogy mit érdemes ennek tudatában tenni a pénzükkel. A videó második feléből ezt ti is megtudhatjátok.

2 Hozzászólás

 1. Bakás Gábor

  2.000.000 Ft-ot szeretnék elhelyezni, esetleg úgy, hogy más is hozzáférhessen, halálom esetén.
  Üdvözlettel, Gábor.

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Gábor,
   banki termékeknél halálesetet követően az örökösök hagyatéki eljárás után a pénzhez hozzáférhetnek

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás

Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?

2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.