Betöltés

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-19

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk is. Beharangozásul annyit, hogy ajánlatos olyan megoldást keresni, amihez állami támogatás társul. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Az árak egyre jobban nőnek itthon, ami nem túl kellemes hír a megtakarítással rendelkezők számára. Évekkel ezelőtt ragyogó volt a környezet, az infláció 2014-2015-ben effektíve nulla volt, viszont 2018-ban már 3%-os értéket várnak az elemzők. Mindez azért fontos, mert bármilyen megtakarításunk is legyen, nem az a lényeges, hogy mekkora hozamot tudok rajta elérni, hanem, hogy az miként viszonyul az inflációhoz és jobb esetben, mennyivel tudja azt megverni.

Sajnos az elmúlt egy évben pont ez az egyenleg (kamat és infláció) változott nagyon rossz irányba. A következő 12 hónapra a várt infláció 3% körüli, míg ha egy éves lakossági állampapírt veszek, akkor 2%-ot kapok kamatként, a bankbetét pedig mindösszesen 0,5%-ot fizet ugyanerre az időszakra (ha ügyesek vagyunk). A rövid távú és kockázatmentes befektetésekkel ma annyit sem tudunk keresni, hogy az árak emelkedését ellensúlyozni tudjuk.

A magyar megtakarítók ezt az áldozatot (infláció > kamat) nem feltétlenül veszik figyelembe, ezért is fordulhat elő, hogy 100 Ft-ból 15 Ft a számításaink szerint vagy a bankszámlánkon hever lekötetlenül vagy készpénzben a párnacihában. Összehasonlításul Németországban az arány 100 a 2-höz, és mindezt úgy, hogy az ott elérhető kockázatmentes hozamok jóval alacsonyabbak, mint Magyarországon.

A kérdés már csak az, hogy mit érdemes ennek tudatában tenni a pénzükkel. A videó második feléből ezt ti is megtudhatjátok.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Bakás Gábor

  2.000.000 Ft-ot szeretnék elhelyezni, esetleg úgy, hogy más is hozzáférhessen, halálom esetén.
  Üdvözlettel, Gábor.

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Gábor,
   banki termékeknél halálesetet követően az örökösök hagyatéki eljárás után a pénzhez hozzáférhetnek

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

Blogajánló

 • alapblog

  Szelídített populizmus

  Olasz politikusok dumái a költekezésről és az olasz 10 éves kockázati kötvényfelár alakulása, még jó, hogy van a piac és kordában tartja a populisták költekezési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.