Ha úgy érzed, hogy sokat fizetsz a bankodnak!

Ha úgy érzed, hogy sokat fizetsz a bankodnak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-18
 

Miért kell fizetni a bankszámla szolgáltatásért Magyarországon? Vadkeleti állapotok uralkodnak hazánkban, vagy van reális indok arra, hogy van költsége a magyar bankszámlák többségének? Van-e értelme úgy ingyenes bankszámlát kínálni az ügyfeleknek, ha ők minden gond nélkül kifizetik a 30-50 ezer Ft közötti éves költségeket? Kis magyar bankszámla körkép optimista zárással azoknak, akik nem szeretnének a jövőben bankszámla költséget fizetni.

40 éve élek Angliában és egyetlen pennyt sem fizettem eddig bankszámla költségként. Sem számlavezetési díjat, sem átutalási díjat, sem készpénzfelvételi díjat. Teljesen ingyenes bankszámlám van. Magyarországon vadkeleti állapotok uralkodnak? Otthon miért nincs ingyenes bankszámla?” Tömören ez a lényege annak az e-mailnek, amit napokkal ezelőtt kapott a Bankmonitor.hu.

Tényleg ingyenes Angliában a bankszámla?

Végeztünk egy gyors piacfelmérést és azt találtuk, hogy az ügyfeleknek kínált bankszámlák kb. 10%-a valóban teljesen ingyenesen elérhető. Aki ingyenes bankszámlát szeretne, megtalálhatja.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet a hatalmas különbség Anglia és Magyarország között?

Egy bank üzemeltetése hatalmas költséggel jár (több milliárd forintba kerül egy bank megalapítása a törvényi előírások szerint). Igaz, ez Angliában sincs másként, így nem itt lesz a piszkos pénzügyek kutyája elásva.  Az ingyenesen nyújtott bankszámla szolgáltatások díját a banki ügyfelek jellemzően egyéb szolgáltatások igénybevételekor fizetik meg (hitelfelvétel, devizaváltás… stb.) Előbb-utóbb egy átlagos ügyfélnek igénye lesz olyan szolgáltatásra, ami – túlmutatva az alapvető bankszámla műveleteken – már nem ingyenes, és ezek termelik ki a bank számára a működéshez szükséges bevételeket.

Miért nincs ez így Magyarországon is? Hazai specialitás a tranzakciós illeték, amit minden 20.000 Ft feletti banki átutalás (0,3%, maximum 6.000 Ft) és készpénzfelvétel (0,6%, maximum érték nélkül!) után a bankoknak meg kell fizetni az államnak. Azaz hazánkban egy ingyenes bankszámla nemcsak bevételt nem termel a bankoknak, de folyamatos kiadást jelent.

Ma Magyarországon a bankszámlákat az alábbi csoportokba sorolhatjuk:

  • kedvező díjazású bankszámlák (ezek esetében a bank bevétele gyakorlatilag megegyezik az államnak fizetett tranzakciós illetékkel
  • közepesen drága bankszámlák, ahol 20-30 ezer Ft-ot fizet az ügyfél évente csak azért, hogy bankszámlája legyen
  • drága bankszámlák, melyeknél 50-60 ezer Ft-ot fizetnek az ügyfelek évente a bankjuknak

És akkor jöjjön a pozitív meglepetés: VAN TÖBB INGYENES BANKSZÁMLA MAGYARORSZÁGON IS!

A nagy különbség Anglia és Magyarország között, hogy az átlagember számára 2, azaz kettő teljesen ingyenes bankszámla érhető el, míg 400 ezer Ft havi jövedelem felett már megjelenik újabb ajánlat.

Nézzük tételesen a Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátorának legjobb ajánlatait:

CIB Eco bankszámla:

  • Az ingyenesség feltétele, hogy havonta legalább a minimálbér összege (111.321 Ft) beérkezzen a bankszámlára
  • Szintén szükséges az ingyenességhez, hogy ügyfélként ne bankfiókban adjunk megbízásokat, hanem az online felületeket használjuk ÉS
  • A tranzakcióinkról biztonsági üzenetet ne SMS-ben, hanem mobil alkalmazáson keresztül kérjük
  • A készpénzfelvétel akár 400.000 Ft-ig ingyenes lehet, amennyiben ezt havonta egy alkalommal végezzük CIB bankautomatán keresztül
  • A bankszámla két évig ingyenes
  • CIB bankszámlával már rendelkezők (vagy a közelmúltban bezárt bankszámlával rendelkezők) ezt a számlát nem kaphatják meg, a bank új ügyfeleknek kínálja az ingyenes bankszámlát
  • Ebben a formájában kizárólag a Bankmonitoron keresztüli igényléssel elérhető (akár teljesen online, bankfióki megjelenés nélküli szerződéskötéssel)

UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag bankszámla:

  • Az ingyenesség feltétele, hogy havonta legalább 75.000 Ft beérkezzen a bankszámlára ÉS
  • Ügyfélként a megbízásokat a mobil banki applikáción keresztül adjuk meg
  • A bankszámla három évig ingyenes
  • Az Unicredit bankszámlával már rendelkezők (vagy az elmúlt 12 hónapban bezárt bankszámlával rendelkezők) ezt a számlát nem kaphatják meg, a bank új ügyfeleknek kínálja az ingyenes bankszámlát
  • Ebben a formájában kizárólag a Bankmonitoron keresztüli igényléssel elérhető (akár teljesen online, bankfióki megjelenés nélküli szerződéskötéssel)

Raiffeisen Bank Prémium Gold 2.0 bankszámla

  • ezen ingyenes bankszámla előfeltétele, hogy 400.000 Ft érkezzen havonta az ügyfél bankszámlájára, vagy
  • minden hónap végén a Raiffeisen Banknál tartott megtakarítás értéke elérje a legalább 8 millió Ft-ot
  • 26 éves kor alatt az ingyenesség feltétele 300.000 Ft számlára érkező összeg havonta, vagy 5 millió Ft-os megtakarítási érték
  • ezen feltételek teljesítése esetén az ügyfél egy dedikált prémium banki tanácsadót kap, akivel akár videó kapcsolaton keresztül is egyeztethet bonyolultabb pénzügyi kérdések intézése során

A közhiedelemmel ellentétben, ingyenes bankszámla mégis létezik Magyarországon. Ha tökéletesen racionális lenne az emberek bankszámla-választása, akkor ki tudnák választani az ingyenes bankszámlát kínáló bankot. Ezzel szemben ma az a jellemző, hogy 15-20 évig egy banknál vezeti az átlagos ügyfél a bankszámláját (és ezen idő alatt szinte észrevétlenül emelkedik a bankszámla költsége).

Fordítsuk meg ugyanakkor a kérdést: miért adja egy magyar bank ingyenesen a bankszámlát, ha az ügyfelek ma gond nélkül kifizetik a 20-60 ezer Ft-os éves költséget? Ameddig el lehet adni egy kiló paradicsomot 600 Ft-ért, addig a zöldséges nem fogja 300 Ft-ért kínálni… Miért is tenné?

A tudatos és jó döntéshez, a legolcsóbb rendelkezésre álló bankszámla kiválasztásához érdemes a bankok kínálatának közel 100%-át tartalmazó Bankmonitor bankszámla kalkulátort használni.

Akik szeretnék megnézni egy konkrét ügyfél példáján keresztül a bankköltségeken elérhető megtakarítás lehetőségét, azoknak ajánljuk korábbi videónkat:

Figyelem! A fentiekben megemlítésre került bankszámlák valóban lehetővé teszik a teljesen ingyenes bankolást. Fontos azonban, hogy mindenki megismerje a teljesen részletes kapcsolódó feltételrendszert, melyet a fentebb elhelyezett linkekre kattintva tekinthet át.

Hirdetés
Hirdetés