Betöltés

Hamarosan lehull a lepel az év legjobb banki termékeiről!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-02

Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a bankváltás folyamata, miután a hosszú hétvégén életbe lépett az egyszerűsített bankszámlaváltás feltételeit és határidőit szabályozó kormányrendelet. A korábbi 19 helyett immár 12 munkanap alatt véghez vihető a teljes folyamat, amelyet tulajdonképpen egymás között intéznek a bankok anélkül, hogy az ügyfélnek bármilyen teendője lenne vele a bankváltási kérelem benyújtásán kívül. Most tehát különösen érdemes áttekinteni a banki költségeinknek, és megkeresni a legjobb ajánlatokat. Ebben az is segíthet, hogy a Bankmonitor.hu a november 7-i gálán idén először kiosztja az év legjobb pénzügyi termékei számára a Bankmonitor-díjakat.


A korábbi 19 munkanap helyett immáron 12 munkanap alatt bankot válthatnak az ügyfelek, október 29-én ugyanis életbe lépett az egyszerűsített bankváltást szabályozó kormányrendelet. „Egyszerűbbé és rövidebbé vált a teljes folyamat, ennyi idő alatt teljesen „át lehet mozgatni” egy bankszámlát és az ahhoz kapcsolódó megbízásokat a régi bankból az új bankba. A folyamat során az új bankot lehet ezzel megbízni, amely a régi számlavezetőtől átveszi a fizetési megbízásokat, a régi bank pedig a folyamat végén megszünteti a régi számlát” – magyarázza Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője. Elmondása szerint a változtatással a kormány célja a bankváltási folyamat egyszerűsítésén keresztül a bankok közötti verseny erősítése is. Ezt szolgálja az is, hogy az a bank, amely az előírásokban meghatározott kötelezettségeit nem vagy nem megfelelően teljesíti, és ezzel az ügyfelének kárt okoz, köteles az ügyfél pénzügyi veszteségét – ideértve a díj- és kamatveszteségeit is – haladéktalanul megtéríteni.

Érdemes tudni, hogy a rendszeres átutalási megbízásokon és csoportos beszedéseken túl a beérkező ismétlődő átutalások (például munkabér) is átmozgathatók automatikusan az új számlára. Ennek keretében az ügyfél számlájára ismétlődően átutalást teljesítő feleket azok számlavezetőjén keresztül tájékoztatja az új bank az új számláról. „Új elem a folyamatban, hogy a résztvevő bankok díjat számíthatnak fel a szolgáltatásért” – hívja fel a figyelmet Sándorfi Balázs. Mint mondja, kizárólag „tényleges ráfordításaikkal arányos, ésszerű díjat” állapíthatnak meg, de egyelőre azt még nem tudni, hogy az egyes bankok milyen mértékű költségeket fognak ezért felszámítani. „Feltételezhetjük, hogy az új bank, ahol új számlát nyit az ügyfél, nem fog költséget felszámítani, míg valószínű, hogy a régi bank igen” – véli a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Ennyibe kerülnek most a bankszámlák!

Ahogy a Bankmonitor.hu friss adatait tartalmazó táblázatból is kiderül, az egyes bankszámlák átlagos teljes havi fenntartási költsége között több mint ezer forintos eltérés lehet, így egy jó választással évi 5-10 ezer forint is megspórolható ezen. Amennyiben tervezünk váltani, elsőként térképezzük fel az aktuális bankszámla ajánlatokat, amely során a saját számlahasználati szokásainkat vegyük figyelembe! Ha megvan a megfelelő ajánlat, az új bankszámla megnyitása után lehet átmozgatni az egyes megbízásokat, értesíteni a munkáltatót, amelyhez segítségül hívhatjuk a fentebb említett egyszerűsített bankváltás folyamatát.

A különböző banki termékek közti eligazodást, a legkedvezőbb konstrukciók megtalálását ezentúl azzal is segíti a Bankmonitor.hu, hogy létrehozta az „Év legjobb banki termékei” díjat, amelyet 15 lakossági és vállalati kategóriában adnak át egy november 7-i rendezvény keretében. A banki termékeket objektíven, az év egésze során alkalmazott árazások alapján vizsgálták és rangsorolták a Bankmonitor.hu szakemberei. A díjátadó rendezvény része lesz egy pénzügyi digitalizációs workshop is, amely túllép az általánosságokon és a banki digitalizáció gyakorlati megvalósulását vizsgálja, valamint középpontba helyezi a bankfiók nélküli, 100 százalékban online szerződéskötések nemzetközi és hazai szabályozói trendjeit.

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egy jó bankszámlát szeretnél? Kiválaszthatod könnyedén!

2018. 08. 02.

Évente több ezer forintot is spórolhatsz, ha kedvezőbb bankszámlára váltasz, amihez most megpróbálunk segítséget nyújtani. Ahány bankszámla, annyi kedvezmény és díjtétel, így a jó választás még a dörzsöltebbeknek sem egyszerű!...

Ingyen válthatsz bankot, de ezekre ügyelj!

2018. 07. 26.

Nem számíthat fel a bank költséget azért, mert megszünteted a bankszámlád. Egyetlen eset kivétel ez alól, mégpedig ha fél éven belül kötötted a szerződést. Ennek ellenére költségekkel szembesülsz? Ezek lehetnek...

készpénzfelvétel

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.