Betöltés

Hamvában holt ötlet – Miért fizetnénk a drága alapszámláért, ha olcsón is megúszhatjuk?

szerző: Bankmonitor
2017-03-17

A hónapokkal ezelőtt bevezetett alapszámla nem örvend nagy népszerűségnek, ami nem csoda, hiszen kifejezetten magas havi költséggel és korlátozott feltételek mellett érhető csak el. Egy piaci alapon választott számlával még akkor is jobban járhatunk, ha alacsonyabb jövedelemmel rendelkezünk: a legkedvezőbb feltételek mellett akár 10-15 ezer forintot is spórolhatunk éves szinten az alapszámlához képest.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Már tavaly október óta elérhető az alapszámla, melynek alapvető célja, hogy az is banki szolgáltatáshoz juthasson, aki egyébként nem rendelkezik bankszámlával, vagy a jövedelmi helyzeténél fogva nem tehette meg a számlanyitást (a becslések szerint hazánkban összesen 2 millió emberről van szó). Pontosan ezért az alapszámla egyszerű feltételeket kínál és a legalapvetőbb banki szolgáltatásokat biztosítja, ugyanakkor mindezt 1665 forintos maximális havidíj mellett teszi elérhetővé (előző évi bruttó minimálbér 1,5%-a).

Ha már első hallásra is soknak tűnik ez a havi költség, akkor nem tévedünk, ugyanis az elérhető számlacsomagok között könnyen találni ennél lényegesen olcsóbbat is. Ez alapján nem is meglepő, hogy a bankok rendre arról számolnak be, hogy nagyon kevés érdeklődő van az alapszámla után. Vélhetően, akinek nincs bankszámlája, annak éppen a jövedelmi helyzete nem teszi ezt lehetővé, őket inkább az akciókkal lehet megszólítani, semmint a havi 1,5 ezer forintnál is többe kerülő alapszámlával.

A következő kalkulátor segítségével egyszerűen megtalálhatod az elvárásaidnak megfelelő bankszámlát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A legolcsóbb számla 112 forintba kerül havonta

Összehasonlításunkban a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát használtuk és átlagosnak mondható, 150 ezer forintos jövedelem és átlagos bankhasználati szokások esetében néztük meg, hogy milyen díjszabás mellett érhetőek el jelenleg az egyes bankszámlák.

A számlaköltségek viszonylag széles skálán szóródnak, de a listában szereplő 5 legjobb ajánlat révén már 500 forint alá is képesek vagyunk leszorítani a havi költségünket, így havi szinten több, mint ezer forinttal is kevesebbet kellene fizetnünk mintha az alapszámlát választanánk.

Jelenleg az Erste Bank Privilégium L számlája kínálja messze a legjobb feltételeket, hiszen az általunk feltételezett bankhasználat mellett már 112 forintos havi költség mellett is fenntartható a számla. Ráadásul ahhoz, hogy ezeket a kedvezményeket elérjük, még csak komoly feltételeknek sem kell megfelelnünk, mindösszesen annyit kell biztosítanunk, hogy a számlára havi 150 ezer forint jóváírás érkezzen legfeljebb két részletben.

A CIB Bank ECO számlája is előkelő helyet foglal el az összehasonlításban a 264 forintos havidíjjal, ráadásul a számlacsomag által kínált kedvezményekért cserébe csak annyit vár a bank, hogy a nettó minimálbérnek megfelelő összeg érkezzen a számlára.

A harmadik helyre a Gránit Bank Ász számlája fért be, amivel havi 341 forintért tudunk bankolni. Itt is havi 150 ezer forintos jóváírást kell teljesítenünk, vagy folyamatosan legalább 100 ezer forintnyi összeget szükséges a számlán tartanunk (nap végi záróegyenleg).

Ez alapján jól látszik, hogy az alapszámla még csak meg sem közelíti a legjobb ajánlatok által kínált feltételeket. Ha legalább a minimálbért eléri a számlánkra érkező jövedelem, már havi 264 forintból kijön a számlánk. Azt lehet mondani, hogy körültekintő választással éves szinten az alapszámlánál 10-15 ezer forinttal olcsóbb megoldást is találunk, ráadásul ez esetben a választható szolgáltatások listája is jóval szélesebb.

Persze a bankszámlaválasztás egyáltalán nem könnyű feladat, ráadásul a magyarok zöme még akkor sem hajlandó elhagyni jelenlegi bankját, ha egyébként tetemes költségeket faraghatna le ezáltal. Szerencsére ma már jó támpontot nyújtanak a különböző összehasonlító kalkulátorok, hiszen ezáltal a jövedelmünk és a bankszámlahasználatunk függvényében válogathatunk a bankszámlák között.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

4 Hozzászólás

 1. Gergely Ferenc

  Ha “nyögdíjas” vagy és adsz a postásnak kifizetéskor 500 forintot,az évi 6000 ezer. Ez a teljes költséged és a párnád alatt tarthatod a pénz,nincs több költség.
  Ha a bankba tartod, még veszít is az értékéből,mire hozzájutsz. A kártyadíjról ne is beszéljünk.
  Ilyen kondíciók mellett hogyan gondolja T. Ház a készpénzforgalom csökkenését ?

 2. Gedeon

  Ha kártyád van, csak az értesítő SMS díj túllépi havonta az 1000Ft-is. Ha letiltom az SMS-t akár ki is rabolhatnak, nem veszem észre. A megoldás, hogy kiveszem az ingyenes összeghatárig az ATM-ből a pénzemet, és azzal fizetek, ahol lehetséges.

 3. Koszper Vilmos István

  Nekem megéri, hogy a szolgáltatók (vízművek, elektromos művek, gázművek, közös költség, telefon) befizetési csekkjeivel nem állok sorba a postán.

 4. Cs.Éva

  Cs.Éva
  Nekem Zéró bankszámlám volt a K&H-nál. 2016. év elején a bank felszólítást küldött, hogy a megadott határidőig fáradjak be a bankba, mivel számlaszerződés módosítást kell tennem, mert a Zéró számlát az év végéig megszüntetik, és ezáltal a számlám is megszűnik, ha nem módosítom.
  Sajnos felkerestem a bankot és az általuk javasolt számlára módosított szerződést aláírtam.
  Utóbb kiderült, hogy nem szüntették meg a Zéró bankszámlát az év végére (2016.), még most is (2017. március) fent van a számlák között, sőőőt, arról is leköthető akciós betét.
  Magyarul átvágtak!!! Ennyit a bankokról.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hiteltanácsadás

Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani

2019. 04. 04.

Tudtad, hogy évente tízezreket spórolhatsz egy jó bankszámla kiválasztásával? Tudtad, hogy léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknél egy sor tranzakciónak nincs díja? És azt tudtad, hogy nagyon egyszerű a bankváltás, ugyanis...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.