Betöltés

Hangzatos hozamígéretek kockázat nélkül? Felejtsd el őket!

szerző: Bankmonitor
2017-04-22

Az alacsony kamatkörnyezet sokakat arra visz, hogy a lehető legnagyobb hozamú befektetés után kutassanak, ám a kockázatokról hajlamosak megfeledkezni. Az Alapblog egyik írásában meg is említi egy amerikai befektetési alap esetét, ami éppen azért lett gyanús a pénzügyi felügyelet számára, mert az ígérte, hogy aki ide fektet, az biztos nem veszít pénzt. Márpedig az ilyen ajánlatoknál mindig legyünk gyanakvóak, hiszen a befektetések alaptörvényét sosem feledhetjük el, miszerint nincsen olyan stratégia, ami mindig nyereséges lenne.

Befektetőként mindig gyanakvással kezeljük azokat az ígéreteket, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy kockázat nélkül hajtanak majd nekünk nagy hasznot. Szép is lenne, azonban a befektetések terén, ahogy szokták mondani nincsen ingyen ebéd, vagyis nincs olyan stratégia, amely minden körülmény között kockázat nélkül tudna hozamot termelni. És ez alól nincsenek kivételek, vagyis ha nem akarunk bukni akkor csak a kockázatmentes befektetés maradnak számunkra, mint a bankbetét vagy manapság a magas kamatok miatt inkább a lakossági állampapír.

Azzal nem árt tisztába kerülni, hogy a befektetési döntésekbe, mindig beletartozik a bizonytalanság felvállalása, ugyanis senkinek kristálygömbje, amivel láthatná a jövő alakulását és mindig tudná mi lesz a legjobb befektetés. Fontos megjegyezni, hogy még azok is hoznak rossz döntéseket, akik mindennap ott vannak a piacon, például portfólió menedzserként egy befektetési alapot kezelnek. Ezért is kezeljük fokozott kételkedéssel, ha valaki azt ígéri, hogy ő ismeri a Szent Grált, amivel sosem veszít. Érdemes elolvasni az Alapblog „Akik sosem tudnak” írását, amiből több érdekesség is kiderül.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

2018. 09. 15.

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik....

Vékony jégen táncolunk

2018. 09. 08.

A szörnyű genovai hídomlás után világossá vált, hogy már körülbelül 6 éve tudott a városi tanács a híd rossz állapotáról, mégsem történt olyan beavatkozás, mely emberek tucatjainak életét menthette volna...

A Huawei bemutatja a jövőt

2018. 09. 01.

A kínai magáncégek közül 2017-ben a Huaweinek lett a legtöbb bevétele, mely 15,7 százalékkal, 88,8 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefon értékesítésben a Samsung után a 2. a világon és a...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.