Hátul kullogunk vagy az elsők között vagyunk a nemzetközi versenyben?

szerző: Bankmonitor
2017. 10. 28.

Egy ország versenyképességét nagyon sok tényező mentén lehet mérni, habár a legtöbb módszertan ellen lehet kritikát megfogalmazni. Így bizonyára a legelterjedtebb mércét, a World Economic Forum által készített rangsort is lehet vitatni, főleg, ha egy másik mutatóval is összevetjük azt. Az egész dolog akkor okoz nagy fejtörést, ha mint hazánk esetében is nagy ellentmondást találunk a versenyképességet mérő mutatókban. Az Alapblog egyik írásában pont ezt a témakört vesézgeti, és próbálja összeegyeztetni, hogy miként lehet összeegyeztetni az eredményeket.

Hazánk az egyik legismertebb versenyképességi mutató, a Word Economic Forum (WEF) által készített mérce szerint 2017-ben 137 országból mindössze a 60. volt. Ez a mutató 7 alapvető szempont (például infrastruktúra, oktatás, egészségügy) szerint méri egy ország versenyképességét, habár a szubjektív elemek miatt bőven lehetnek gyengeségei a nemzetközi összehasonlításnak. Érdekes, hogy a gazdasági komplexitást mérő ECI mutató szerint hazánk a nemzetközi élvonalban, a 8. helyen végez.

Az eltérő eredmény, természetesen a különböző megközelítésből fakad. A WEF mégha szubjektív is, de jó képet adhat arról, hogy az aktuális helyzetben hol tart egy gazdaság, míg az ECI inkább azt méri mire lehetne képes az adott gazdaság (például ha egy gazdaság képes egy hibrid gépjármű vezérlőegység-diagnosztizálóját legyártani, akkor az sok egyéb, szintén komplex terméket is elő tud állítani). Összességében azt lehet mondani, hogy az ECI nyolcadik hely inkább az adottságokat, a lehetőségeinket jelzi. Ugyanakkor a WEF-rangsor hatvanadik helye jelzi inkább azt, hogy milyen gyengeségeink, illetve milyen kockázatok vannak a lehetséges pálya beváltása terén. Az Alapblog „Maratonfutó Magyarország – Ki méri jobban a versenyképességünket” című írásából sok egyéb érdekes részlet kiderül.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Az EU-s pénz úgy kell hazánknak, mint egy falat kenyér!

2018. 05. 26.

Az Európai Uniós támogatások kétségtelenül fontos szerepet játszanak a hazai gazdasági növekedés szempontjából. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha részben elzárják a csapokat, amire előreláthatólag elsősorban a kis-...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.