Betöltés

Haverok, buli, diákmunka – Mennyibe kerül egy diákszámla?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-06-11

Pénteken lezárul a tanév és végre kezdetét veszi a jól megérdemelt nyári szünet. Főként a nyaralás, a pihenés, a bulizás, ami mindenkit foglalkoztat, de sokan már a pénzkeresés gondolatával is kacérkodnak. Munkavállaláshoz a legtöbb esetben elengedhetetlen a bankszámla, ezért segíteni szeretnénk a választásban. Kíváncsi vagy, hogy melyik bank vezetné legolcsóbban a bankszámládat? Kinél a legolcsóbb a bankkártya? Melyiknél vehetsz fel készpénzt a legkedvezőbb díjakkal? Cikkünkből megtudod a válaszokat.

A diákszövetkezetek a legtöbb esetben bankszámlára utalják a fizetésed, ezért ha még nem rendelkezel saját számlával, elsőként nyitnod kell egyet. A legtöbb banknál ezt már 18 éves kor alatt is megteheted, mindössze szüleiddel kell a bank egyik fiókját felkeresned.

Diákként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy számos banki szolgáltatást díjmentesen, vagy kedvezményesen vehetsz igénybe. Több banknál nem kell havidíjat fizetned, többnyire a bankkártya is ingyenes (legalább az első évben) és általában kedvezményes készpénzfelvételre is van lehetőséged. Számládhoz netbankot is be lehet állítani, így akár online átutalásokat tudsz indítani, a számlamozgásokról pedig sms-ek útján is tudsz tájékozódni.

Ugyan nem minden nagybanknál tudsz számlát nyitni, de az ajánlatok között biztos, hogy megtalálod az igazit. Elsőként döntsd el, hogy mire fogod a számlát használni, így könnyebb lesz a megfelelőt kiválasztani. Például,

 • ha vásárlás helyett bankkártyáddal inkább készpénzt vennél fel, akkor olyan számlát válasz, amelyiknél a legolcsóbban teheted ezt meg. Igyekezz olyat választani, ahol a bankkártyáért nem kell külön fizetni.
 • ha nincs szükséged készpénzre, mert inkább vásárolnál a bankkártyával, vagy csak utalgatnál a számláról, akkor olyat keress, amelyiknél az utalásokért kell kevesebbet fizetned.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokon kell eltöprengened. Persze tudjuk, hogy ez nem mindig olyan egyszerű, ezért álljon itt egy rangsor kiindulásként. A táblázatban számszerűsítettük, hogy átlagos számlahasználat mellett mennyit kell havonta az első és a második évben a banknak fizetned. Az évek szerinti bontásra azért van szükség, mert több esetben a bankkártya díja változik a második évben.

diak1

Kíváncsi vagy, hogy milyen díjakkal számoltunk? A jobb átláthatóság és a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében az alábbi táblázatba gyűjtöttük a legfontosabb díjtételeket. Kattints a képre és máris megtekintheted a részleteket!

diak2_kicsikSzeretnél részletesebb összehasonlításokat is? Használd az oldalunkon található számlacsomag-választó kalkulátort! Segítségével tetszőleges beállítások mellett tudsz kereséseket futtatni, így garantált, hogy rövid idő alatt megtalálod az igazit.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.