Hazánk a tűzzel játszik? Ezért lehet veszélyes számunkra az olimpia

 • 2017.02.18.
 • szerző: bankmonitor.hu

A magyar olimpia kérdése a legtöbb embert megosztja, ugyanis van, aki szívesen látná itthon a rendezvényt, és van, aki pedig kézzel-lábbal tiltakozik ellene. Annyi biztos, hogy elsősorban nem az érzelmeknek, hanem a gazdasági racionalitásnak kellene diktálnia egy ilyen horderejű kérdésben. Nem sok ország vészelte eddig túl gazdasági értelemben vett haszonnal az eseményt, sőt sok esetben jelentős inkább rosszul jöttek ki belőle. Az Alapblog írásában éppen azt fejtegeti, hogy az olimpia rendezése milyen hatásokkal járna hazánkra nézve.

Valószínűleg mindenki hallott már arról, hogy hazánk a 2024-es olimpia megrendezésének jogáért szállt harcba. Meg lehet mindenkinek erről a véleménye, és vélhetően mindenkit büszkeséggel töltene el, ha a nagy sporteseményt hazánkban tartanák. Azonban a racionalitás már egészen mást mondat. A tapasztalatok alapján az olimpia rendezése olyan többlet terheket ró a fogadó országra, melyeknek a megtérülése egyáltalán nem biztosított és többet lehet veszíteni, mint nyerni. Ráadásul az eddigi olimpiák során sok fogadó ország jelentősen túl is lépte a tervezett költségeket, csak hogy egy példát emeljünk ki, az 1992-es barcelonai olimpia esetében a költségtúllépés meghaladta a 260 százalékot is.

A magyar olimpia az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint 2800 milliárd forintba kerülne, ami a GDP 8 százalékát jelentené, és ez még optimista becslésnek számít. Értelemszerűen egy ekkora volumenű rendezvény igen nagy falat egy ilyen kis ország számára, és talán túl nagy fába vágjuk a fejszénk. Egyrészt ott van az államadósságunk, ami éppen, hogy csökkenő pályára tudott állni, másrészről ki tudja mi lesz 2020 után a gazdaságot támogató Európai Uniós forrásokkal, pláne a britek EU-ból való kilépése után. Sok a bizonytalan változó az egyenletben, hiszen a most jellemző kedvező gazdasági környezet sem feltétlenül marad fent mindig. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az olimpia beruházásai fontos területek (egészségügy, oktatás), vagy egyéb életképes projektek elől halászhatják el a szűkös forrásokat. Az Alapblog „Magyarország a tűzzel játszik” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

3 Hozzászólás

 • kovács pipi. 2017-02-18 13:17:39 - Válasz

  Az olimpia az orbáni őrület szüleménye ,ha minden igaz 12 ezer milliárdba kerülne ,majd jön hozzá a paksi atomerőmű ami ha minden igaz ez is 10 ezer milliárdba kerül ,és nem beszélve a többi nagyobb beruházásokról amiről a figyelem elsiklik ,honnan veszi ezt a mérhetetlen pénzmennyiséget ,hisz az ország teljesítőképességét jóval meghaladja ,az éves költségvetése az országnak 17 ezer milliárd kb,évenként 1000 milliárd minusz van ,ki fogja kitermelni ezt a bődületes pénzmennyiséget ,hol spórolódik eü ,vagy oktatás ,gyógyszer támogatás ,ezek hitelből épülnének ?,nem kéne elfelejteni a faluvégi életvitelt .

 • Török Erika 2017-02-19 09:53:10 - Válasz

  Tetszett a cikk, bár én sem bántam volna, ha megtarthatnánk egy olimpiát, mert az nagyon jó dolog.
  A cikk a gazdasági vonalon emeli ki az ezzel járó anyagi lehetőségeket. Arról nem is beszélve, ha politikusaink nem lennének ennyire kapzsiak, és azt a sok pénzt amit az állampolgroktól beszednek, minden területről, akkor még meg is rendezhetnének egy olimpiát. Az nem lehet, hogy egyeseknek több száz milliárdjai legyenek, ez nonszensz. Valóban első lenne az egészségügy, az oktatás , és egyéb ami az emberek gond nélküli megélhetését jelenti

 • Ferenc 2017-02-24 17:47:54 - Válasz

  Nem nagyon tudok egyetlen indokot sem felhozni, hogy miért lett volna jó?
  – A világon mindenhol ez egy nagyon veszteséges rendezvény. Az összes infrastruktúra ami a néhány nap igényét kielégíteni, utána teljesen kihasználatlan lenne, vagy csupán az állagmegóvása iszonyat pénzeket emésztene fel.
  – Eleve agyrém volt, hogy azon el alapján, hogy Bp. rendezi, csak Bp. szavazhatott róla! A végén ezt maguk is belátták és behúzták a farkukat. Egy egész ország fizette volna évtizedekig és csak a fővárost kérdezzük meg? Épp elég baj, hogy Bp. ország vagyunk, csak ott van tömegközlekedés, iskola, kórház és munka lehetőség.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.