Hazánk a tűzzel játszik? Ezért lehet veszélyes számunkra az olimpia

Hazánk a tűzzel játszik? Ezért lehet veszélyes számunkra az olimpia
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-18 Frissítve: 2021-08-06
 

A magyar olimpia kérdése a legtöbb embert megosztja, ugyanis van, aki szívesen látná itthon a rendezvényt, és van, aki pedig kézzel-lábbal tiltakozik ellene. Annyi biztos, hogy elsősorban nem az érzelmeknek, hanem a gazdasági racionalitásnak kellene diktálnia egy ilyen horderejű kérdésben. Nem sok ország vészelte eddig túl gazdasági értelemben vett haszonnal az eseményt, sőt sok esetben jelentős inkább rosszul jöttek ki belőle. Az Alapblog írásában éppen azt fejtegeti, hogy az olimpia rendezése milyen hatásokkal járna hazánkra nézve.

Valószínűleg mindenki hallott már arról, hogy hazánk a 2024-es olimpia megrendezésének jogáért szállt harcba. Meg lehet mindenkinek erről a véleménye, és vélhetően mindenkit büszkeséggel töltene el, ha a nagy sporteseményt hazánkban tartanák. Azonban a racionalitás már egészen mást mondat. A tapasztalatok alapján az olimpia rendezése olyan többlet terheket ró a fogadó országra, melyeknek a megtérülése egyáltalán nem biztosított és többet lehet veszíteni, mint nyerni. Ráadásul az eddigi olimpiák során sok fogadó ország jelentősen túl is lépte a tervezett költségeket, csak hogy egy példát emeljünk ki, az 1992-es barcelonai olimpia esetében a költségtúllépés meghaladta a 260 százalékot is.

A magyar olimpia az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint 2800 milliárd forintba kerülne, ami a GDP 8 százalékát jelentené, és ez még optimista becslésnek számít. Értelemszerűen egy ekkora volumenű rendezvény igen nagy falat egy ilyen kis ország számára, és talán túl nagy fába vágjuk a fejszénk. Egyrészt ott van az államadósságunk, ami éppen, hogy csökkenő pályára tudott állni, másrészről ki tudja mi lesz 2020 után a gazdaságot támogató Európai Uniós forrásokkal, pláne a britek EU-ból való kilépése után. Sok a bizonytalan változó az egyenletben, hiszen a most jellemző kedvező gazdasági környezet sem feltétlenül marad fent mindig. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy az olimpia beruházásai fontos területek (egészségügy, oktatás), vagy egyéb életképes projektek elől halászhatják el a szűkös forrásokat. Az Alapblog „Magyarország a tűzzel játszik” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés