Betöltés

Házassággal és válással kapcsolatos kérdések lakáshitelek esetén

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-12

Feleséged, férjed szeretnéd kihagyni egy lakásvásárlási hitelből? Már elváltatok, és szabadulnál a közös tartozástól? Övé maradt a ház, mégsem fizeti a lakáshitelt? A házasság szent köteléke sok bosszúságot okozhat mind a hitelfelvételnél, mind pedig a későbbiekben, amikor a rózsaszín köd már eloszlott és mindenki menne a saját útjára.

Amikor lakáshitel felvétele előtt állsz, kész tények elé állítanak a bankok. Miután felvázoltad az élethelyzeted, megmondják, hogy ki az, akinek kötelező a hitelben részt vennie, azaz adóstársként, kezesként, ingatlantulajdonosként aláírnia a szerződést. Ebbe neked nem sok beleszólásod van, így jobb, ha előre tudod, hogy mik a szabályok és mire készülj!

Kérdések hitel felvétele előtt:

„A párommal vásárolok, de nem vagyunk házasok. Vehetünk-e fel lakáshitelt?”

Természetesen. A bankok nem írják elő kötelezően, hogy házastársi kapcsolat legyen a két fél között, bármilyen lakáshitelről is legyen szó. Az más kérdés, ha a pár a CSOK támogatást is szeretné kihasználni. Amennyiben ugyanis a megelőlegező CSOK-ot szeretnék felvenni (jövőben születendő gyermeket vállalnak), úgy házasoknak és 40 év alattinak kell lenniük.

„Lakást vásárolok, házas vagyok, de nem a párommal veszem fel a hitelt. Ez lehetséges?”

Bizonyos esetben lehetséges. Alapvetően a házastársat, élettársat kötelező lenne a hitelbe bevonni, ők adóstársként kell, hogy részesei legyenek. De amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek, bizonyos bankoknál kihagyható a másik felünk a lakáshitelből:

 • ügyvéd/közjegyző előtt vagyonjogi megállapodást írnak, amelyben rögzítik, hogy
  • a lakást kizárólag az egyik fél szerzi, ő lesz az egyedüli tulajdonosa,
  • ugyanezen fél saját vagyonából törleszti a lakáshitelt, és
  • a másik fél az ingatlanra soha semmilyen jogcímen igényt nem támaszt.

„Elváltként szeretnék hitelt igényelni, rám mi vonatkozik?”

Ebben az esetben a bankok bekérik az ügyféltől a jogerős válási határozatot, hisz csak ezzel lehet bizonyítani a válás tényét, így lehet kihagyni a lakáshitelből a volt férjet, feleséget.

Kérdések hitel felvétele után:

„Házasokként vettünk fel hitelt, de már elváltunk. Hogyan szállhatok ki?”

Nehezen. Először is lehet szó arról, hogy az adóstársi kötelezettségedtől szeretnél megszabadulni. Ekkor a következő teendők vannak:

 • Mindkét félnek közös kérelemben kell a banknál kezdeményezni a szerződésmódosítást (azaz muszáj beszélő viszonyban maradni és együttműködni, ha egyről a kettőre akartok jutni)
 • Aki adós (és ingatlan tulajdonos) marad, annak új munkáltatói igazolást, bankszámlakivonatot, egyéb dokumentumokat kell benyújtania (a bank megvizsgálja, hogy egyedül hitelképes-e)
 • Ha a bank engedélyezi az egyik adós kiengedését, erről szerződésmódosítást kell együtt aláírni

Amennyiben a bank azt állapítja meg, hogy a bent maradó adós nem hitelképes egyedül, úgy a másik fél nem szállhat ki. Ekkor még lehetőségként felmerül más személy bevonása a hitelbe, azaz az adóstársak cseréje. Ez azonban egyes kamattámogatott hiteleknél a jogszabály miatt nem oldható meg, illetve az adott bank gyakorlata dönti el, hogy ki lehet az új adóstárs a hitelben (pl. az új férj/feleség, vagy hozzátartozó).

Más a helyzet, ha az ingatlan eddig közös volt, de a válás következtében az egyik fél a teljes tulajdont megszerzi. Ekkor kikerülhet a másik fél a hitelből, de csak az ingatlant illetően (azaz zálogkötelezett már nem lesz), viszont adóstársként még benne marad. Ilyenkor szükséges a banknak a jogerős válási határozat, ügyvédi szerződés az ingatlantulajdon változásáról és az ügyfelek kérelme.

Végül ezek kombinációja is létezik és az életben legtöbbször erről van szó, azaz a kilépő fél lemond az ingatlanról és adós sem szeretne maradni. Természetesen ekkor is a bent maradó adósnak kell hitelképesnek bizonyulnia (bizonyos esetben akár másik adóstárssal együtt), ennek hiányában csak az ingatlan tulajdon változtatható, az adóstársat viszont nem engedik ki.

„Egyedülállóként vettem fel hitelt, közben megházasodtam. Kötelező-e őt bevonni?”

Nem. Mivel anno a bank a hitelképességedet adóstárs nélkül vizsgálta, nem kötelező a későbbi házastársnak, élettársnak a kölcsönszerződésbe belépni. Azonban lehetőség van rá, ha kéritek.

Más a helyzet, ha az új pár az ingatlan egy részét meg is szerzi. Ekkor ugyanaz a procedúra visszafelé: ügyvédi papír, hogy az ingatlan közös tulajdonotokká válik, kérelem a bank felé, banki engedély, szerződésmódosítás, földhivatal.

Macerásnak és szőrszálhasogatásnak tűnhet a fenti gyakorlat, de a bankot is meg lehet érteni: ha házastársad, élettársad van, nagy valószínűséggel együtt éltek, közös háztartást vezettek, közös kasszán vagytok, így kötelező a másik felünket is bevonni a hitelbe. Ha nem így van, arra is van megoldás, de a megfelelő papírokkal igazolni kell azt.

Van tapasztalatod, kérdésed a fentiekkel kapcsolatban? Szólj hozzá a cikkhez!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

9 Hozzászólás

 1. Tóth Kamilla

  Nekem van egy bedőlt lakáshitelem,mely az ingatlan eladása után is 11.700.000 forint!Ha én a párommal összeházasodom,az ő tehermentes házát beterhelheti a bank?A hitelben csak én vagyok érintett! Köszönettel:Tóth Kamilla

 2. Alex

  Tisztelt Bank monitor!
  11 éve Svájci frank alapú hitelt vettünk fel akkori párommal és ingatlant vásároltunk.
  Ő a hitelfelvevő, én az adós társ.
  Időközben nagyjából 6 éve külön váltunk. Az ingatlan át lett írva az ő nevére szerződéssel. Nyilatkoztunk a külön élesről.
  A kérdésem az lenne, hogy ezen esetben milyen lehetőségek vannak arra nézve hogy én mint adóstárs kikeruljek a hitelből?
  Segítségüket előre is köszönöm.
  Üdvözlettel :Alex

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Alex,
   ehhez az szükséges, hogy a volt házastárs jövedelme önállóan elegendő legyen hitelminősítés elvégzésénél a bank számára a teljes (fennálló) hitelösszegre vonatkozóan. Megoldást jelenthet a meglévő hitel kiváltása is, azaz egy másik bank nyújtana egy új hitelt, ahol már egy adós szerepel. A feltétel ebben az esetben is ugyanaz.

   1. Anita

    Kedves bankmonitor,azt szeretném tudni h a volt férjemnek van egy annói hitelkártyája amit nem fizetett .
    Van egy közös lakásunk ill neki is van egy 1/1 tulajdoni hányadban .
    A helyzet az lenne hogy hogyan oldható meg hogy a közös lakásról lekerüljön a hitel és 1/1 arányba a nevemre kerüljön.

    1. Singer Zoltán

     Kedves Anita! Milyen hitel kerüljön le?

 3. Mária

  Tisztelt Bankmonitor!
  Válófélben vagyok és ingatlant vásárolnék magam és gyerekeim részére. A fizetésem alapján hitelképes vagyok. Elegendő-e egy nyilatkozat a férjemtől, hogy köztünk az élet és vagyonközösség megszűnt és nem tart igényt a jövőben szerzett ingatlannal kapcsolatban semmire?
  Köszönöm válaszát

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Mária,
   Jogerős bírósági végzés hiányában elegendő az említett, ügyvéd előtt készített nyilatkozat. Azt érdemes még tudni, hogy ennek ellenére több bank is ellenőrzi a hitelből kimaradó felet is a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer), és ha a negatív adóslistán szerepel, sajnos ezeknél a bankoknál Ön sem kaphat hitelt.

 4. Borsi Éva

  T. Cím!
  10 éve külön élek a férjemtől, de még nem váltunk el. A szülei házában éltünk, melyre hitelt vettünk fel a szülök és a testvérek hozzájárulásával kb. 15 éve. Pontos dátumot sajnos nem tudok. Ez akkor svájci frank alapú volt és ha jól emlékszem 10 mFt összegben. A probléma az, hogy a hitel akkor az én nevemre került, mivel én rendelkeztem a hitel felvételéhez szükséges jövedelemmel. Ez a hitel azóta, 2008. 10. 30-án forintosítva lett és 2017. márciusában 16.100.568,- Ft-ra nőtt. A kérdésem, hogy milyen mód és lehetőség van arra, hogy le kerüljön a hitel a nevemről? A válást most akarom elindítani.
  Válaszukat előre köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Éva,
   A szerződésmódosításhoz a többi szereplő is szükséges. Be kell nyújtaniuk egy kérelmet a bankba, valamint aktuális jövedelemigazolást kell vinnie annak, aki adós/adóstárs marad a hitelben. Amennyiben a bank megfelelőnek találja az Ön kilépése esetén is az adósokat, akkor hozzájárulhat a szerződésmódosításhoz, amelyhez mindenkinek meg kell jelennie ismét, közjegyző előtt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.