Betöltés

Hihetetlen előnyben az eurós állampapír – 2%-kal többet fizet a riválisoknál

szerző: Bankmonitor
2017-03-07

Aki eurós befektetéseinek keres helyet, nem mehet el szó nélkül a Prémium Euró Magyar Államkötvény mellett. Ez az értékpapír kivételes lehetőséget biztosít, mivel amíg Európa más részein a befektetők nulla közeli, vagy negatív hozamokkal szembesülnek, addig a Prémium Euró Államkötvény 2,1%-ot fizet, amivel az eurós betéteket is kenterbe veri. Ráadásul még egy pluszt is kapunk ezzel az értékpapírral: változó kamatozása révén az emelkedő infláció még emeli is a várható hozamunkat.

Abszolút nyertes az eurós befektetések között az állampapír

Az elmúlt években az emberek többsége megszokta az alacsony kamatokat, így azon ma már senki sem lepődik meg, hogy egy átlagos bankbetét révén csak 0,2-0,6 százalék körüli kamatot kaphat. Ugyanakkor az sincs szerencsésebb helyzetben, aki euróban fektetne be, hiszen az átlagos bankbetét már csak 0,1 százalékos kamatot fizet, de a legjobb ajánlatnál sem megy fél százalék fölé a kamatunk. De ez nem is kell, hogy meglepetésként érjen minket, mivel az eurózónában is nagyon alacsony kamatokkal találkozhatunk, sőt az állampapírpiacon már évek óta megszokott a negatív hozam a rövidebb futamidőknél.

Nem kell aggódnia annak, aki eurós megtakarításának keresne helyet, hiszen számukra a Prémium Euró Magyar Államkötvény jelentheti a megoldást. A Prémium Euró Államkötvény (PEMÁK) jelenleg 2 éves hátralévő futamidővel vehető meg, az aktuális kamatozása 2,1% évesítve. Márpedig a legjobb eurós betétekhez képest ez közel ötszörös kamatot jelent, ami kivételesen jó lehetőséget jelent számunkra. Főként, hogy Nyugat-Európában a negatív hozam miatt átlagosan 0,6 százalékos veszteséget könyvelhetnek el a befektetők egy hasonló futamidejű államkötvényen.

Ráadásul a Prémium Euró Államkötvény a forintos prémium állampapírhoz hasonlóan egy változó kamatozású értékpapír. Az államkötvény teljes kamata az eurózóna inflációjának változását lekövető kamatbázisból és a jelenleg 2 százalékos kamatprémiumból tevődik össze. Ez azért jelent nagy előnyt, mert most pontosan egy olyan időszakot élünk, amikor az infláció egész Európában felfelé kapaszkodik, ami pedig a PEMÁK kamatozását is vonzóbbá teszi.

További nagy előnye az euróban megvásárolható kötvénynek, hogy félévente fizet kamatot és rendre megváltozik a kamatozása. Sőt a forintos prémium kötvényhez képest sokkal gyorsabban követi le az inflációs folyamatokat (két év helyett 9 hónap csúszás van), ami most az emelkedő inflációs környezetben kifejezetten jó számunkra.

A hozzád illő állampapír befektetést keresed? A következő kalkulátor segít eligazodni!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Bőven 3 százalék fölé is mehet a hozamunk

A PEMÁK még európai viszonylatban is versenyképes hozamot kínál, de a következő időszakban az előnye még inkább megnőhet. Az infláció emelkedése a Prémium Euró Államkötvény kamatbázisában is érezteti a hatását.

Mivel a 2016 decemberi Európai Uniós éves inflációs adat már ismert, így könnyedén kiszámíthatjuk, mennyi lesz a következő évben fizetendő kamat. December folyamán az EU-ban 1,2% volt az éves infláció, amire a 2%-pontos felárat rászámítva 3,2%-os kamatozás adódik. Március 20-án a kötvény kifizeti a 2,1%-os kamatot, majd ezt követően kezdődik el a magasabb kamatozás, ami egészen szeptember 20-ig tart. Ezt követően ismét módosul a kamat mértéke, de ennek mértékét még nem tudhatjuk. Mi azzal a becsléssel éltünk, hogy a kamatbázis 1,7%-ra nő, ami egyben az Európai Bizottság prognózisa a 2017-es éves inflációra.

Még ha bizonytalan is a kamat pontos mértéke, a lényeg az, hogy ma kivételes lehetőség, ha 2 százalékos reálhozamot elérhetünk, főleg egy eurós kockázatmentes befektetésen. Eredetileg még a hónap végéig tudunk vásárolni a papírokból, érdemes rájuk tehát lecsapni, mert ki tudja, hogy a sorozat kifutása után milyen új termékkel rukkol elő az államkincstár.

Ugyan utánpótlás nélkül valószínűleg nem fogunk maradni, de könnyen megtörténhet, hogy a mostani feltételekhez képest már kedvezőtlenebb kamatot fog kínálni az új sorozat. A forintos prémium államkötvénynél ez nemrégiben történt meg, akkor a kamatprémium 1%-ponttal esett vissza (2,75 és 3,25% helyett 1,75 és 2,25%-ra). Ha ugyanilyen arányban csökkentenék az eurós kötvények kamatfelárát is, akkor 0,6-0,7%-kal eshetne vissza a felár (1,3-1,4%-ra).

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Boldizsár Kázmér

  “*A 2016-os decemberi éves inflációs adat 1,2% volt” – a Bankmonitornál lehet, de a MÁK-nál 1,1%-ra olvadt időközben. Már ismertek a következő lejárathoz tartozó kamatok, ott 1,55% szerepel 2017. szeptember 20-ig..

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kázmér! Az EU statisztikai hivatalánál a hivatalosan közzétett számok között (több is van, mert nem mindegy melyik országokra vonatkozóan adják meg) két értéket találunk, az 1,1%-ot és az 1,2%-ot a decemberi éves inflációra. A korábbi tapasztalatok alapján írtuk az 1,2%-ot, többek között azért is, mert az EU-28 országok átlagához is ezt az értéket párosította az Eurostat. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy az állampapír kamatának megállapításakor más értéket vesznek figyelembe. Ekkor valóban előfordulhat, hogy a féléves kamat 1,55% lesz, míg az évesytett ez alapján 3,1%. Ami ki is jön, ha 1,1%-os kamatbázissal és 2%-os kamatfelárral számolunk.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.