Betöltés

Hitel vagy tőke? A ma elérhető vállalkozói források

szerző: Csányi Franciska
2016-09-23

Ma a magyar vállalkozók számára 8-10 különböző hitel és 3-4 különböző tőkeforrás áll rendelkezésre. Mi mennyiért és kinek elérhető – a Bankmonitor.hu piaci körképe forintra váltható információkkal.

1., Tőkebevonás

Az alacsony kamatszint miatt rendkívül nagy volumenű tőke keresi a befektetési lehetőségeket Magyarországon is. Ezen belül érdemi – akár több százmillió forint – mértékben is elérhető tőke a vállalkozók számára, melynek formája az intézményesített kockázati tőkebefektetés mellett egyre nagyobb mértékben privát forrás, ahol jelentős vagyont felhalmozott magánszemélyek keresik a befektetési lehetőséget. Az EU-s forrásból működő Jeremie kockázati tőke program ma már nem elérhető, a befektetési szakaszuk lezárult (mindez nem kis űrt jelent, hiszen több mint 100 milliárd forint tőkét helyeztek ki ezen alapok az elmúlt években).

Azok számára, akik hajlandók (vagy kénytelenek) új tulajdonostársat is befogadni a tőkéért cserébe ma a következő alternatívák állnak rendelkezésre:

 • állami kockázati tőkealap kezelők, akik relatív mérsékelt 10-15% körüli éves hozamelvárással már befektetnek (tulajdonrészük a befektetést követően ezen hozammal növelve kivásárolható)
 • privát kockázati tőke szereplők, vagy magánbefektetők 25-30%-os hozamelvárás mellett adnak tőkét. Az ő esetükben a legvalószínűbb kimenetel, hogy 3-7 évvel a befektetést követően pénzügyi, vagy szakmai befektetőnek adják el részesedésüket (azaz nem az alapító tulajdonosra száll vissza a külső tulajdonrész)
 • tőkebefektetések induló cégeknek: itt a hatalmas kockázat (és ezzel párhuzamosan magas bukási arány miatt) a megcélzott megtérülési szint bőven meghaladja a 30%-ot is

Tőkeoldali finanszírozásra jellemzően azok a vállalkozók számíthatnak, akik kidolgozott, jó üzleti ötlettel rendelkeznek és alá tudják támasztani a siker átlagnál nagyobb valószínűségét. A tőkebevonás folyamata időben igencsak eltérő lehet: 3 hónaptól akár 9 hónapig terjedően, függően attól, hogy ki adja a tőkét.

Szívesen megismernénk az Ön véleményét is a tőke és hitel finanszírozási kérdésekben: töltse ki kérdőívünket!

2., Hitel oldali finanszírozás

Államilag támogatott hitelek dominanciája és a piaci hitelek csökkenő kamatszintje jellemzi a hitelpiacot. Támogatott hitelekből ma 5 különböző érhető el széles körben:

 • a Növekedési Hitel  (év végéig még kb 350-400 milliárd Ft összegben) maximum 2,5% kamatszint mellett kidolgozott, gyors elbírálási folyamat és szerződéskötési lehetőség. 1 milliárd forintos hitelösszegig beruházások széles körére felvehető.
 • különböző Széchenyi hitelek (forgóeszköz, folyószámla és beruházási hitelek), melyeket standardizált folyamatban szintén gyorsan felvehetnek a vállalkozók. A beruházási hitelkamat a támogatás közelmúltban megtörtént átalakítása következtében 2% körüli szinten érhető el, a forgóeszköz 4%, a folyószámla hitel 5% kamattal rendelkezik. A hitelösszeg maximuma 50 millió forint, azaz érdemben kisebb, mint a Növekedési hitel esetén.
 • EXIM hitelprogramja, mely belföldi és export tevékenység bővítésére is elérhető. A kamatszint erősen függ a hiteligénylő cég minősítésétől, jellemzően 1,5% és 3,5% között mozog
 • 0%-os hitel, melynek kihelyezése kissé döcögve indult meg. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy közel fél év alatt nem sikerült kihelyezni a rendelkezésre álló 44 milliárd forintot. Fénykorában a növekedési hitelprogramból egy hónap alatt kötöttek a bankok 40 milliárd forintnyi szerződést. Kizárólag Közép-Magyarországon kívül megvalósuló beruházásra vehető fel. A hitelösszeg maximuma 600 millió forint.
 • kevesen tudnak róla, de néhány külföldi hátterű banknál EBRD által támogatott hitel is elérhető. Igaz ezek euró alapú hitelek és kb 1-2% közötti kamatszinttel rendelkeznek.

Piaci, nem támogatott hitelek széles köre érhető el a bankoknál, melyekért az átlagos vállalkozó számára 4,5-5%-ot számítanak fel a bankok. A támogatott hitelkamatok láttán jogosan merül fel a kérdés: van ezeknek egyáltalán létalapjuk? A válasz, hogy a gyorsaság és a rugalmasság miatt abszolút igen.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.