Hirdetés

Hitelből szeretnéd kivásárolni üzlettársad? Akkor ezt olvasd el!

szerző: |
Frissítve:
 

Mi köze van az adósságfedezetnek ahhoz, hogy mekkora tulajdonrész megvásárláshoz igénylünk banki hitelt? Egyáltalán mi az, hogy adósságfedezet? Egy rövid útmutató következik cégfelvásárlás, üzletrész kivásárlás finanszírozáshoz.

A bank számára a legfontosabb kérdés amikor egy hiteligényről dönt, hogy lesz-e a vállalkozásnak elég pénze az adósságszolgálat teljesítésére, magyarán a tőketörlesztés és a kamatok esedékes összegének kifizetésére, stabilan a futamidő végéig. Ehhez elsősorban a megvásárolni kívánt társaság működési eredményét (az EBITDA-t, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredményt) és annak várható alakulását nézik meg.

Az adható hitel mértékének megállapításakor a jellemző banki elvárás, hogy az éves hitelköltség összegénél legalább 30 százalékkal magasabb legyen az EBITDA – maradjon tehát valami puffer a rendszerben arra az esetre, ha a futamidő alatt nem várt eredményromlás következne be. (Ez az az ominózus 1,3-as DSCR-elvárás, vagy hitelfedezeti elvárás, amelyet hosszú távú hiteleknél emlegetni szoktak.)

Amikor a bank ezeknek a feltételeknek a meglétét, teljesülését vizsgálja egyáltalán nem mindegy, hogy a teljes működési eredményt vagy annak csak egy részét veheti figyelembe. Ha ugyanis egy vállalkozás csak egy üzletrész megvásárlására kér hitelt, akkor

  • a bank csak olyan arányban veheti figyelembe a céltársaság működési eredményét, amilyen mértékben a hitelt igénylő cég tulajdonrészt szerez. Sőt, ha
  • a megszerzett tulajdon nem jelent többséget, nem finanszírozza az ügyletet.

Ez utóbbinak a magyarázata egyszerű: ha a vevő nem kerül olyan helyzetbe, hogy az eredmények alakulását befolyásoló döntésekre meghatározó hatása legyen, akkor nincs biztosíték arra, hogy a hitel futamideje alatt a törlesztés fedezete (az EBITDA) úgy alakul majd, ahogy az a hiteligénylés mellé benyújtott tervekben szerepel.

Egy céges adásvételi szerződés feltételeinek kidolgozásakor logikusnak tűnhetne, hogy akár több lépésben kerüljön egy vállalkozás tulajdonába a céltársaság – könnyebben finanszírozható lenne az ügylet, ha kisebb tulajdoni hányadokat kellene egy-egy lépésben megvásárolni -, a fentebbiek alapján azonban ez kizárná annak lehetőségét, hogy banki hitelt is igényeljen a vállalat az akvizícióhoz.

A cégeladások és –felvásárlások piaci, hitelezési sajátosságainak ebben a cikkben csak egy kis szegletét érintettük. Ezek nagyon bonyolult tranzakciók, amelyek finanszírozása is rendkívül összetett. Már a tervek megfogalmazódása, az ügylet előkészítése során célszerű pénzügyi szakértőt bevonni a munkába. A Bankmonitor szakértői a banki vállalati finanszírozás területén rendelkeznek releváns tapasztalattal és széleskörű piacismerettel. Tapasztalataink szerint tanácsadói támogatással az ügyletek költségei érdemben mérsékelhetők, átfutásuk jelentősen rövidíthető.

Érdeklődj szakértőnknél
Csányi Franciska
Csányi Franciska
vezető vállalatfinanszírozási szakértő
  • MBA, közgazdász
  • 10 év+ szakmai tapasztalat
  • Több 10 mrd Ft sikeres
    hitelszervezés
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés