Betöltés

Hitelem van. Válthatok bankot?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-09-27

Rengetegen vannak abban a cipőben, hogy hitelük van, de bankot szeretnének váltani. Számtalan mailt kaptunk ebben a témakörben, így időszerűnek tartottuk összefoglalni a szükséges ismereteket. Tömören: nincs semmi veszve, minden megoldható.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy ha van egy 20 éves futamidejű jelzálog hitele, akkor 20 évig számára lehetetlen a bankváltás. Ezzel szemben a valóság egy kicsit máshogy néz ki. A legfontosabb dolog, hogy vegyük elő a szerződésünket és olvassuk el, hogy milyen kitételek vannak benne. Nézzük a legjellemzőbb változatokat. 

 1. A megengedő hozzáállás:

  A jelzáloghitel szerződések jelentős része minden további nélkül megengedi, hogy bankot váltsunk. Ebben az esetben semmi más teendőnk nincs, mint kiválasztani az új bankunkat és a hitel törlesztését az új bankból vezetett számláról teljesíteni. Figyelem! Ne tévesszen meg az a kitétel, hogy a hitelfelvevőnek kötelező folyószámlával rendelkezni a hitelt nyújtó banknál. Ez nem jelenti azt, hogy kötelezően oda kell érkeztetnie a jövedelmét és onnan kell intéznie minden bankügyét. A folyószámla előírása technikai követelmény is lehet: ebben az esetben a bank annyit kíván biztosítani, hogy a hiteltörlesztés egy nála vezetett folyószámláról kerüljön leemelésre minden hónapban. 

 2. A szigorú hozzáállás:

  Egyes szerződések előírhatják, hogy a hitelfelvevőnek a jövedelmét az adott banknál vezetett számlára kell érkeztetnie (ennek van/lehet egy kockázat kezelési vonatkozása is a bank számára). Ha ilyen hitelszerződésünk van, akkor a bankváltást úgy tudjuk megoldani, hogy az új bankunkhoz „átvisszük” a hitelt, ami egyet jelent a régi hitel visszafizetésével az új bank által nyújtott hitelből. Ennek van egyszeri költsége. Ugyanakkor ettől sem kell feltétlenül félni, mert az esetek jelentős részében a hitel kiváltáson keresztül kedvezőbb hitelhez juthatunk (ahogy a bankszámla is olcsóbb lehet egy másik banknál…), s így az egyszeri költség többszörösen megtérülhet.

 3. Köztes állapot:

  Bizonyos szerződések úgy fogalmaznak, hogy amennyiben a jövedelmét a hitelfelvevő az adott bankba érkezteti, akkor kamatkedvezményt kap a hitelre. Ebben az esetben minden további nélkül átmehetünk egy másik bankba, de a kamatkedvezmény elveszítése következtében a havi törlesztő részletünk 3-6%-kal is emelkedhet, mely már kétségessé teheti a bankváltás racionalitását. Itt is érdemes azonban megvizsgálni, hogy az újonnan kiszemelt banktól nem kapunk-e kedvezőbb feltételekkel hitelt, mint jelenlegi bankunknál.

 4. Munkáltatói hitellel rendelkezünk:

  Sok esetben a munkáltatói hitel kamata azért lett kedvezőbb, mert a bank és a munkáltató szerződése értelmében a hitelt felvevők az adott bankhoz érkeztetik jövedelmüket. Így a megoldás a 2. és 3. pontban leírtak jelenthetik. 

Ha nem jelzáloghitellel, hanem folyószámlával, hitelkártyával, vagy személyi kölcsönnel rendelkezünk, akkor szintén a fentiek érvényesülnek, azzal a különbséggel, hogy a többi hitelszerződés jellemzően megengedőbb, kevésbé összetett az ingatlan fedezet hiánya következtében. 

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Hogyan válasszunk állampapírt?

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.