Hiteles visszatérítések elszámolása: További három rendelet várható még novemberben

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 11. 04.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadta a hitelek visszatérítésének elszámolását szabályozó rendeletet, amely november elején lép hatályba. Emellett még további három rendelet elfogadása várható november második felében – olvasható a ma megjelent MNB sajtóközleményben. Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, a konkrét elszámolásra továbbra is várniuk kell.

Háromféleképpen számolhatnak a bankok

A ma elfogadott szabályozás értelmében a pénzügyi intézmények három módszertan közül választhatnak az elszámolások során. Mindhárom esetén tőke-előtörlesztésként számolják el az adósok túlfizetéseit, és mindhárom módszertan ugyanarra az eredményre vezet, ezek közül azonban csak egyet alkalmazhatnak a bankok.

Akkor minek három számítási módszertan?

A pénzügyi intézmény az alapján a módszertan alapján végezheti el a visszatérítéssel kapcsolatos elszámolásokat, amely a saját belső elszámolási rendszereinek leginkább megfelel, és amellyel a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban bonyolíthatják le ezzel kapcsolatos teendőiket.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is.

Ezen kívül még három rendelet várható

Az elfogadott módszertanok egyelőre a rendben törlesztő, késedelemmentes adósok hitelére vonatkozó elszámolások elkészítésére alkalmasak. November második felében várható a következő szabályozás, amely majd azon szerződésekre vonatkozik, amelyek kapcsán az ügyfél valamilyen kedvezményben részesült, vagy amely kapcsán késedelmesen törleszt. Ez a szabály már csak egy számítási módszertant fog tartalmazni.

A szintén november második felében várható harmadik rendelet a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézményekre vonatkozó módszertant, az elszámolás fordulónapját és a teljesítés határidejét fogja tartalmazni.

És ugyancsak MNB rendelet fogja szabályozni az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó előírásokat.

Az ügyfélnek van-e teendője?

Nincs. Ahhoz, hogy a pénzügyi intézmények teljes körűen tájékoztathassák ügyfeleiket, a negyedik MNB rendeletnek is napvilágot kell látnia.

Mi a helyzet a forintosítással?

A jegybank nemzetközi tartalékaiból biztosítani kívánja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget. A devizahitelek rendezett és sikeres kivezetése érdekében az MNB egyeztet a Bankszövetséggel és az érintett bankokkal.

Ahogyan már korábban megírtuk a forintosítás kapcsán, jövőre, a visszatérítések elszámolását követően a bankok új hitelkonstrukciókat fognak kínálni.

Ha érdekel, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.