Betöltés
loading

Hiteles visszatérítések elszámolása: További három rendelet várható még novemberben

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadta a hitelek visszatérítésének elszámolását szabályozó rendeletet, amely november elején lép hatályba. Emellett még további három rendelet elfogadása várható november második felében – olvasható a ma megjelent MNB sajtóközleményben. Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, a konkrét elszámolásra továbbra is várniuk kell.

Háromféleképpen számolhatnak a bankok

A ma elfogadott szabályozás értelmében a pénzügyi intézmények három módszertan közül választhatnak az elszámolások során. Mindhárom esetén tőke-előtörlesztésként számolják el az adósok túlfizetéseit, és mindhárom módszertan ugyanarra az eredményre vezet, ezek közül azonban csak egyet alkalmazhatnak a bankok.

Akkor minek három számítási módszertan?

A pénzügyi intézmény az alapján a módszertan alapján végezheti el a visszatérítéssel kapcsolatos elszámolásokat, amely a saját belső elszámolási rendszereinek leginkább megfelel, és amellyel a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban bonyolíthatják le ezzel kapcsolatos teendőiket.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is.

Ezen kívül még három rendelet várható

Az elfogadott módszertanok egyelőre a rendben törlesztő, késedelemmentes adósok hitelére vonatkozó elszámolások elkészítésére alkalmasak. November második felében várható a következő szabályozás, amely majd azon szerződésekre vonatkozik, amelyek kapcsán az ügyfél valamilyen kedvezményben részesült, vagy amely kapcsán késedelmesen törleszt. Ez a szabály már csak egy számítási módszertant fog tartalmazni.

A szintén november második felében várható harmadik rendelet a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézményekre vonatkozó módszertant, az elszámolás fordulónapját és a teljesítés határidejét fogja tartalmazni.

És ugyancsak MNB rendelet fogja szabályozni az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó előírásokat.

Az ügyfélnek van-e teendője?

Nincs. Ahhoz, hogy a pénzügyi intézmények teljes körűen tájékoztathassák ügyfeleiket, a negyedik MNB rendeletnek is napvilágot kell látnia.

Mi a helyzet a forintosítással?

A jegybank nemzetközi tartalékaiból biztosítani kívánja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget. A devizahitelek rendezett és sikeres kivezetése érdekében az MNB egyeztet a Bankszövetséggel és az érintett bankokkal.

Ahogyan már korábban megírtuk a forintosítás kapcsán, jövőre, a visszatérítések elszámolását követően a bankok új hitelkonstrukciókat fognak kínálni.

Ha érdekel, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hét legfontosabb lakáshitel hírei egy helyen

A héten megtudhattad milyen problémát okozhat lakásvásárláskor, ha engedély nélkül beépítenek egy teraszt, vagy leszerelik a gázórát. Kiderült, hogy nem elég biztosíték a közüzemi számlák megfizetéséről a számlalevél és a...

Blogajánló
  • alapblog A félmeztelen podcast

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a... The post A félmeztelen podcast appeared first on alapblog.