loading

Hiteles visszatérítések elszámolása: További három rendelet várható még novemberben

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadta a hitelek visszatérítésének elszámolását szabályozó rendeletet, amely november elején lép hatályba. Emellett még további három rendelet elfogadása várható november második felében – olvasható a ma megjelent MNB sajtóközleményben. Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, a konkrét elszámolásra továbbra is várniuk kell.

Háromféleképpen számolhatnak a bankok

A ma elfogadott szabályozás értelmében a pénzügyi intézmények három módszertan közül választhatnak az elszámolások során. Mindhárom esetén tőke-előtörlesztésként számolják el az adósok túlfizetéseit, és mindhárom módszertan ugyanarra az eredményre vezet, ezek közül azonban csak egyet alkalmazhatnak a bankok.

Akkor minek három számítási módszertan?

A pénzügyi intézmény az alapján a módszertan alapján végezheti el a visszatérítéssel kapcsolatos elszámolásokat, amely a saját belső elszámolási rendszereinek leginkább megfelel, és amellyel a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban bonyolíthatják le ezzel kapcsolatos teendőiket.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is.

Ezen kívül még három rendelet várható

Az elfogadott módszertanok egyelőre a rendben törlesztő, késedelemmentes adósok hitelére vonatkozó elszámolások elkészítésére alkalmasak. November második felében várható a következő szabályozás, amely majd azon szerződésekre vonatkozik, amelyek kapcsán az ügyfél valamilyen kedvezményben részesült, vagy amely kapcsán késedelmesen törleszt. Ez a szabály már csak egy számítási módszertant fog tartalmazni.

A szintén november második felében várható harmadik rendelet a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézményekre vonatkozó módszertant, az elszámolás fordulónapját és a teljesítés határidejét fogja tartalmazni.

És ugyancsak MNB rendelet fogja szabályozni az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó előírásokat.

Az ügyfélnek van-e teendője?

Nincs. Ahhoz, hogy a pénzügyi intézmények teljes körűen tájékoztathassák ügyfeleiket, a negyedik MNB rendeletnek is napvilágot kell látnia.

Mi a helyzet a forintosítással?

A jegybank nemzetközi tartalékaiból biztosítani kívánja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget. A devizahitelek rendezett és sikeres kivezetése érdekében az MNB egyeztet a Bankszövetséggel és az érintett bankokkal.

Ahogyan már korábban megírtuk a forintosítás kapcsán, jövőre, a visszatérítések elszámolását követően a bankok új hitelkonstrukciókat fognak kínálni.

Ha érdekel, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu A JPMorgan vezére utálja a home office-t, nincs egyedül a bankszektorban

    Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője a távmunka negatív hatásairól, a kiégés kezeléséről és a toborzásról beszélt a Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának csúcstalálkozóján. Jamie Dimon a háta közepére sem kívánja már a Zoom „találkozókat", ráadásul meg van győződve róla, hogy rengeteg negatív hatása van a home office-nak. Reményei szerint októberre már visszatérhetnek a régi életükhöz, azaz maszk nélkül, az irodában...