Betöltés

Hiteles visszatérítések elszámolása: További három rendelet várható még novemberben

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-04

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadta a hitelek visszatérítésének elszámolását szabályozó rendeletet, amely november elején lép hatályba. Emellett még további három rendelet elfogadása várható november második felében – olvasható a ma megjelent MNB sajtóközleményben. Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, a konkrét elszámolásra továbbra is várniuk kell.

Háromféleképpen számolhatnak a bankok

A ma elfogadott szabályozás értelmében a pénzügyi intézmények három módszertan közül választhatnak az elszámolások során. Mindhárom esetén tőke-előtörlesztésként számolják el az adósok túlfizetéseit, és mindhárom módszertan ugyanarra az eredményre vezet, ezek közül azonban csak egyet alkalmazhatnak a bankok.

Akkor minek három számítási módszertan?

A pénzügyi intézmény az alapján a módszertan alapján végezheti el a visszatérítéssel kapcsolatos elszámolásokat, amely a saját belső elszámolási rendszereinek leginkább megfelel, és amellyel a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban bonyolíthatják le ezzel kapcsolatos teendőiket.

Az alapmódszertant szabályozó MNB rendelet kialakítása során a jegybank egyeztetett az Európai Központi Bankkal, valamint a Bankszövetséggel és a tagjai által delegált banki szakértőkkel is.

Ezen kívül még három rendelet várható

Az elfogadott módszertanok egyelőre a rendben törlesztő, késedelemmentes adósok hitelére vonatkozó elszámolások elkészítésére alkalmasak. November második felében várható a következő szabályozás, amely majd azon szerződésekre vonatkozik, amelyek kapcsán az ügyfél valamilyen kedvezményben részesült, vagy amely kapcsán késedelmesen törleszt. Ez a szabály már csak egy számítási módszertant fog tartalmazni.

A szintén november második felében várható harmadik rendelet a végelszámolás vagy felszámolás alatt álló pénzügyi intézményekre vonatkozó módszertant, az elszámolás fordulónapját és a teljesítés határidejét fogja tartalmazni.

És ugyancsak MNB rendelet fogja szabályozni az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó előírásokat.

Az ügyfélnek van-e teendője?

Nincs. Ahhoz, hogy a pénzügyi intézmények teljes körűen tájékoztathassák ügyfeleiket, a negyedik MNB rendeletnek is napvilágot kell látnia.

Mi a helyzet a forintosítással?

A jegybank nemzetközi tartalékaiból biztosítani kívánja a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához szükséges devizamennyiséget. A devizahitelek rendezett és sikeres kivezetése érdekében az MNB egyeztet a Bankszövetséggel és az érintett bankokkal.

Ahogyan már korábban megírtuk a forintosítás kapcsán, jövőre, a visszatérítések elszámolását követően a bankok új hitelkonstrukciókat fognak kínálni.

Ha érdekel, hogy a hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló