Hitelesek figyelem: ősszel jöhet a törlesztési plafon!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 17.

A 2008 előtti hitelezési boom során számos háztartás teherbíró képességét meghaladóan adósodott el. A jelenleg visszafogott, de fokozatosan élénkülő kereslet hatására az MNB szeretné elkerülni, hogy a háztartások kétszer ugyanabba a folyóba lépjenek. A túlzott eladósodottság megakadályozása érdekében még az év vége előtt bevezetésre kerülhet a jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI). Mutatjuk, hogyan érinthet mindez, ha a közeljövőben hitelt vennél fel!

Az elmúlt időszakban a lakosság nemzetközi összehasonlításban is jelentős mértékben túlvállalta magát. A nyakló nélküli hitelfelvételi kedv azzal a következménnyel járt, hogy az adósok jövedelmük jelentős részét a kölcsön törlesztésére kénytelenek fordítani.

PTI_20140815A közismert „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” közmondásról sokan megfeledkeztek, mindezt tetézte a törlesztőrészletek emelkedése.
Hazánkban leginkább az alacsony keresetűek vállalták túl magukat. Jövedelmükhöz viszonyítva rendkívül magas a törlesztési terhük. Havi bevételük közel 40%-át fordítják törlesztésre, amíg az átlagos keresetűek mindössze ennek felét. Tehát minden 100 megkeresett forintból 40-et hitelre költenek. Ha mindez nem lenne elegendő probléma, akkor az ábráról az is kiolvasható, hogy az alacsony jövedelműek arányaiban kétszer akkora terhet viselnek, mint az átlagos keresetűek.


Miért lenne célszerű pont most bevezetni a törlesztési plafont?

A forint hitelek rendkívül alacsony kamatszintjének köszönhetően az újonnan folyósított hitelösszegek hónapról hónapra növekednek.
Ahhoz, hogy a hitelezés felfutása egészséges mederben folyjon és, hogy megelőzhető legyen a lakosság ismételt túlzott eladósodása, ezért indokolt lehet a jövedelemarányos törlesztőrészlet bevezetése. Ennek eredményeként a jövőben csak kevesebb hitelt vehetünk majd fel, ha túl alacsonyra teszik a korlátot.

A
jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI – payment to income) szabályozása azt jelenti, hogy
jövedelmünk csak meghatározott részét fordíthatjuk a hitel törlesztésére. Összeszedtük, hogy mely tulajdonságaival kell mindenképp tisztában lenni:

 • bármilyen hitel esetén alkalmazható, legyen szó akár ingatlanfedezetű hitelről, személyi kölcsönről vagy autóhitelről
 • bevételnek csak az igazolt nettó jövedelmünk fogadható el, ami elősegíti a gazdaság kifehéredését
 • az összes fennálló hitelünk törlesztőrészlete beleszámít a korlátba, tehát a szabály nem hitelenként értendő, hanem együttesen
 • elsősorban az adóst védi, ugyanis megakadályozza, hogy a hitelfelvevő erején felül vegyen fel kölcsönt, így elkerülhető a túlzott eladósodottság
 • a törlesztési plafon közvetett módon maximalizálja a felvehető hitel összegét (magas kamatok esetén kevesebb, míg alacsonyabb kamatszintek esetén több hitelt lehet felvenni) 
 • a vállalható törlesztőrészlet révén korlátozza a potenciális hitelfelvevők körét (jelen pillanatban nem fogná vissza érzékelhetően a keresletet, a korlátozás előnyei pedig hosszú távon hatványozottan megtérülnek)

Mit jelent ez számodra? Nézzünk egy példát!

Vegyünk egy átlagos kétkeresős háztartást fejenként havi 150 ezer forintos igazolt jövedelemmel. A családban hamarosan kisgyermek születik, ezért szeretnének egy nagyobb, tágasabb lakásba költözni. A vásárláshoz lakáshitelt is igénybe vennének. Amennyiben a
jövedelemarányos törlesztőrészletet 30%-ban határozzák meg, úgy a család összes hiteltörlesztésre fordítható kiadása nem lehet több, mint 90 ezer Ft (300 ezer Ft * 30%). 

Azonban korábban már felvettek egy személyi kölcsönt nyaralásra, aminek a havi részlete 20 ezer Ft. Mivel a törlesztési plafonba az összes fennálló tartozás törlesztőrészlete beletartozik, ezért a lakáshitel törlesztője maximum 70 ezer forint lehet. A fennmaradó 70 ezer forintos összeg nagyságrendileg egy 20 évre felvett 10 millió Ft összegű lakáshitel törlesztőjének felel meg. Így teljesen ki is merítenék a rendelkezésre álló törlesztési keretet. Ennek következtében a beépített fék automatikusan aktiválódik, további hitelt már nem vehetnének föl.

Ha kíváncsi vagy, hogy most milyen feltételek mellett kaphatsz hitelt, akkor add meg néhány adatod és hitelszakértőnk felhív!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

0 Hozzászólás

 1. edit1959

  még jo,hogy az alacsony kerestüek adosodtak el jobban, akinek jo a kereste nem kell hitel ehhez ész sem kell tulságosan, megkellene probálni mindenkinek 50000 ft bol megélni,nem több milliobol.Azok könnyenn döntenek a aszegényekröl. Pofátlanság

  2014.08.18.20:50

 2. melinda

  Jönnek az uzsorások élete!!Majd nekik virágzik az élet!

  2014.08.25.10:25

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.