Hitelkiváltás: megéri vagy nem?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 04. 22.

Az alacsony hitelkamatok miatt sokaknak juthat eszébe, hogy a régen drágábban felvett hitelüket megérné-e olcsóbbra cserélni? A bankok egyértelműen erre ösztönzik az adósokat. De vajon hitelkiváltással tényleg le lehet faragni a törlesztőrészleteket? Számításaink szerint igen! A futamidő végén több millió forintot spórolni egy jó döntéssel!

Kiváltani vagy nem kiváltani?

A rendelkezésre álló piaci adatok alapján pedig mintegy 70.000 olyan lakásvásárlási célú hitel van ma Magyarországon, ahol az adósok jól fizetik a hitelüket, és érdemes lehet elgondolkozniuk azon, hogy ki tudják-e váltani azt egy kedvezőbb konstrukciójú megoldással. Ez a jól fizető, teljes lakáshitel állomány több mint 20 százaléka, azaz mintegy 400 milliárd forintnyi hitelállományt jelenthet – közölte nemrégiben a K&H Bank.

Utánanéztünk, vajon tényleg megéri-e egy ilyen döntést meghozni?

Vegyünk alapul egy olyan forinthitelt, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben vettek fel. Azért ezt az időszakot érdemes alapul venni, mert azt megelőzően 2002-től 2009-ig lakásvásárlási célra 95 százalékban devizahitelt vettek fel az emberek, azt megelőzően pedig a támogatott forinthitelek voltak jellemzőek. Tehát 2011-2012-ben egy forint alapú hitel kamata 10-12 százalék körül volt. Jelenleg a négy legjobb banki ajánlat esetében ugyanez az érték 5 százalékos. Ha csak a kamat különbséget nézzük, akkor egyértelműen látható:
megéri kiváltani a régi hitelt.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Mit mutat a matek?

Lássunk azonban egy konkrét példát is! Tegyük fel, 2012-ben felvettünk húsz évre 7 millió forint hitelt lakásvásárlásra. Ennek a törlesztőrészlete 77 ezer forint körül van. Ha most veszünk fel ugyanennyi hitelt annak a törlesztőrészlete nagyjából 50 ezer forint. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 35 százalékot spórolunk minden hónapban a törlesztő részleten. Még kedvezőbb a kép, ha megnézzük a futamidő végén összesen mennyi pénzt kell visszafizetnünk a banknak. Ha régi hitelünket kiváltjuk, akkor ugyanis 6 millió forinttal több marad a zsebünkben.

Ne feledjük! A hitelkiváltásnak költségei is vannak! 

 • Értékbecslés: kb. 30.000.- Ft
 • Közjegyzői okiratba foglalás díja: a hitelösszeg 0,5-1%-a
 • Folyósítási jutalék: a hitelösszeg 1-2%-a
 • Jelzálogbejegyzés illetéke: 12.600.- Ft, 
 • Jelzálogtörlés illetéke: 6.600.- Ft

Fontos tudnunk, hogy egy-egy díjelengedési akció során a fenti díjakon sokat spórolhatunk. 

Megéri kiváltani a devizahitelt is?

Sajnos nem. A legtöbb svájci frank alapú hitelt 160-170 forintos frankárfolyamnál vették fel, most viszont az árfolyam 251 forint körül jár. Mint látható, az átváltáson akkorát veszítünk, hogy azt a kedvező kamatozású forinthitel sem ellensúlyozhatja. Más a helyzet, ha valaki forinthitelt vett fel, hogy kiváltsa devizahitelét. Ebben az esetben megint csak megéri megvizsgálni a hitelkiváltás lehetőségét!

Nem lépünk

A kedvező helyzet esetében a forinthitelesek kivárnak. A K&H Bank saját adatai szerint Magyarországon az új hitelt felvevőknek csupán 10 százaléka fordítja régi hitelének cseréjére a kért hitelt. A szomszédos Szlovákiában és Csehországban, a piac sajátosságai miatt, az új jelzáloghitel folyósításoknak jóval magasabb, 45 illetve 33 százaléka célozza a meglévő hitel kiváltását. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.