Betöltés

Hogy legyen pénzed nyaralni is!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-02

Jövő héttől itt a nyári idő. Sokan már valóban a nyárban élnek és ezekben a napokban foglalják le szállásukat a nyaraláshoz. Mi is így tettünk, de újfent olyan gyakorlatba ütköztünk, ami akár 45 ezer forintos veszteséget is okozhatott volna nekünk. Elmondjuk, hogyan kerüld el a „veszélyes” helyzeteket, és hogy mire figyelj, amikor szállást foglalsz az interneten!

Egyre többen vannak, akik az utazási iroda adta kényelmet elcserélik a felfedezés izgalmára, és maguk intézik a repülőjegytől kezdve a szálláson át még a szabadidős programokat is. Több munkatársunk is az egyéni utazást részesíti előnyben a társas utazásokkal szemben. Egyikük azonban egy olyan gyakorlattal találkozott, amin már két évvel ezelőtt is fennakadt: mégpedig, hogy még mindig van olyan szálloda, amelyik e-mailben kéri be a bankkártyás fizetéshez szükséges adatokat. Ez az, ami tilos, ha ki akarjuk zárni, hogy a bakkártyánkkal visszaélhessenek!

Miért aggályos ez a gyakorlat a szálláshelyek részéről?

Ha e-mailben elküldünk minden kért adatot (nevet, lejárati dátumot, kártyaszámot, a banknév és az úgynevezett CVV vagy CVC kódot, ami az aláírásunk melletti három szám), akkor semmi garanciánk nincs arra, hogy ezt csak a szálláshely kifizetésére használják. Ezen adatok birtokában bárki, bármit vásárolhat az interneten a mi kontónkra! Egyes bankoknál ugyan létezik egy plusz biztonsági elem, az ún. Internetes biztonsági kód (3D Secure Code), ami az interneten történő vásárláskor küldött SMS kódot takarja. Ezzel viszont az a probléma, hogy a kereskedő dönti el, hogy használ-e ilyen technológiát vagy sem… Tehát az a legbiztosabb, hogyha kártyaadatainkat (a PIN kódunkkal egyetemben) soha nem küldjük el e-mailben!

Hogyan használd biztonságosan a kártyádat az interneten?

Interneten soha ne add meg a PIN kódod!

A vásárláshoz szükséges adatok rajta vannak a bankkártyádon: neved, bankkártya-számod, a bankkártya lejárati dátuma, illetve az úgynevezett CVC2 vagy CVV2 kód. Ez utóbbi a bankkártyád hátulján található 3 számjegy. Sajnos ezek az adatok egy fénymásolóval vagy fényképezőgéppel könnyedén megszerezhetők, ezért mindig körültekintően bánjunk a kártyánkkal. Bármennyire is kérik, soha ne küldjük el ezeket az adatokat e-mailben, vagy diktáljuk be telefonon az elfogadó részére.

Csak olyan partnernél vásárolj, akiben megbízol!

Elutalnád az összes számládon lévő pénzed egy idegennek? Mert ez történhet, ha nem megbízható partnernél vásárolsz. Ilyenkor arra is érdemes ügyelni, hogy a böngésződ a http:// helyett a https:// -re változzon. Ez jelenti ugyanis a titkosított böngészést. Az e-mailben megkapott linkre sohase kattints. Mindig írd be saját magad az áruház internetcímét a böngésződbe.

Használj kártyafedezeti számlát – azaz egy külön bankszámlát a vásárláshoz!

Ha ellopják az adataidat, akkor annyi pénzhez fér hozzá a csaló, amennyi azon a számládon volt, amihez a kártyád tartozott. (Hitelkártya esetén viszont az egész hitelkeret a rendelkezésére áll!) Normál számlád mellé, amihez bankkártyád tartozik, érdemes inkább egy külön számlát (kártyafedezeti számla) nyitni, amin mindig csak annyi pénzt helyezel el, amennyi az adott vásárláshoz kell. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz ilyen számlát nyitni, akkor inkább kösd le a számládon lévő pénzt. (Legjobb lekötések itt találod.) Ugyanis a lekötött betétet nem tudod se te, se a csaló elkölteni.

Használj internet kártyát!

Amennyiben visszaélés miatt le kell tiltani a kártyád, pár napig kártya nélkül maradhatsz, ráadásul a tiltás is sok pénzbe kerülhet. Ilyenkor jól jön egy külön kártya, aminek sem az éves díja, sem a tiltási és újragyártási díja nem túl magas.

Ha mégis megtörtént a baj

Ha észreveszed, hogy egy csaló használja a kártyádat, akkor azonnal le kell tiltani. Ha maga a kártya is eltűnt (és nem csak az azon lévő adatokat lopták el), akkor még a rendőrségen is feljelentést kell tenni. A letiltás előtti jogosulatlan használatból eredő kárt te viseled (maximum negyvenötezer forintig), így érdekelt vagy, hogy minél hamarabb jelentkezz bankodnál. A letiltás után már a bank vállalja a veszteségeket. 

Felkeltette a dolog az érdeklődésedet? Keresd meg a számodra legmegfelelőbbet kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Blogajánló

  • alapblog

    Brexit rémálmok

    „Ez a bürokratikus rémálom el fog múlni, itt élek évek, évtizedek óta, nem hiszem, hogy kitoloncolnak a Brexit után” – így gondolkodik sok, Dél-Spanyolországban élő...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.