Betöltés

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

szerző: Bankmonitor
2018-05-19

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a támogatások ellenére találták magukat nehéz helyzetben a családok. Az egyik Alapblogos szerző véleménye szerint a lakhatási célú vásárlók versenypozícióját célszerű lenne javítani, amit a lakásáfa szabályozásával is el lehetne kezdeni.

Az ingatlan elsődleges funkciója a lakhatás, de természetes, mint befektetés sem utolsó, főleg az alacsony hozamkörnyezetben. Hazánkban a befektetői érdeklődés már évekkel ezelőtt megindult az ingatlanok iránt és a bekövetkező lakásár emelkedés csak még vonzóbb célponttá tette a területet. Ugyanakkor egy átlagos család számára igencsak nehézkessé vált az ingatlanvásárlás és a kedvezmények ellenére is jóval többet kell fizetniük egy lakásért, mintha évekkel ezelőtt támogatás nélkül indultak volna neki a projektnek.

Az Alapblog szerője szerint a kedvezmény lakásáfával lenne szükséges kezdeni valamit, hogy kedvezőbb helyzetbe lehessen hozni a családokat. Először is az államnak vissza kellene állítani a normál 27 százalékos áfakulcsot, ugyanakkor a lakhatási célú vásárlók esetében le kellene róla mondani. Ezzel a kereslet visszaesése kevésbé lenne drasztikus ráadásul a vásárlók nagy része a preferált vásárlók közül tudna kikerülni. Az Alapblog „Ingatlan: lakhatás vagy befektetés, azaz mit csináljunk a lakásáfával?” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

2018. 11. 08.

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az...

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.