Betöltés

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

szerző: Bankmonitor
2018-05-19

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a támogatások ellenére találták magukat nehéz helyzetben a családok. Az egyik Alapblogos szerző véleménye szerint a lakhatási célú vásárlók versenypozícióját célszerű lenne javítani, amit a lakásáfa szabályozásával is el lehetne kezdeni.

Az ingatlan elsődleges funkciója a lakhatás, de természetes, mint befektetés sem utolsó, főleg az alacsony hozamkörnyezetben. Hazánkban a befektetői érdeklődés már évekkel ezelőtt megindult az ingatlanok iránt és a bekövetkező lakásár emelkedés csak még vonzóbb célponttá tette a területet. Ugyanakkor egy átlagos család számára igencsak nehézkessé vált az ingatlanvásárlás és a kedvezmények ellenére is jóval többet kell fizetniük egy lakásért, mintha évekkel ezelőtt támogatás nélkül indultak volna neki a projektnek.

Az Alapblog szerője szerint a kedvezmény lakásáfával lenne szükséges kezdeni valamit, hogy kedvezőbb helyzetbe lehessen hozni a családokat. Először is az államnak vissza kellene állítani a normál 27 százalékos áfakulcsot, ugyanakkor a lakhatási célú vásárlók esetében le kellene róla mondani. Ezzel a kereslet visszaesése kevésbé lenne drasztikus ráadásul a vásárlók nagy része a preferált vásárlók közül tudna kikerülni. Az Alapblog „Ingatlan: lakhatás vagy befektetés, azaz mit csináljunk a lakásáfával?” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.