Betöltés

Hogyan célszerű használni a hitelkártyát?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-01

Ha aktív bankkártya használó vagy és költéseid után szeretnél kedvezményben részesülni, de tartasz a hitelkártyától, alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy mire kell odafigyelned, és mire számíthatsz, ha elég tudatos vagy. Fontos, hogy tisztában legyünk a hitelkártya működésével, hogy ne érjenek meglepetések! Bemutatjuk, hogy milyen havi költésnél éri meg a hitelkártya használata.

A bankkártyával (debit kártya) ellentétben, ha hitelkártyával fizetünk nem a számlánkon elérhető saját pénzünket költjük, hanem egy elkülönített hitelszámláról a bank által rendelkezésünkre tartott hitelkeretet, azaz a bank pénzét. Ezért a hitelkártya működésénél fontos szerepet kap a határidők betartása! A bank pénzét ugyanis meghatározott ideig, általában akár (!) 45 napig (előfordul 51 nap) használhatjuk ingyenesen, azaz nem számolnak fel kamatot a kihasznált összegre, amennyiben a fizetési határidőig teljes egészében visszatöltjük azt. Ez a kamatmentes időszak, ami összességében 1 hónap költési időszak + 15 nap türelmi idő. A türelmi idő alatt történik meg az adott hónapban történt költések összesítése és a kivonat megküldése, amit kérhetünk elektronikus formában vagy sms-ben történő tájékoztatás útján is.

Miért legyen hitelkártyám?

A hitelkártyás költéseink után érvényesíthető kedvezmények köre igen széles. A legelterjedtebb a vásárlások bizonyos %-ának visszatérítése a hitelszámlára, de létezik pontgyűjtés, amelyeket például web áruházban válthatunk be. Ezen kívül a bankunk által meghatározott kereskedőknél, boltokban rögtön a vásárláskor kaphatunk kedvezményt a termék vagy szolgáltatás árából. Ezek a lehetőségek szintén sokszínűek, találhatunk az ajánlatok között élelmiszer üzletet, aqua parkot, szépészeti klinikát, benzinkutat, könyvesboltot, utazási irodát, sportboltot, drogériát, és még sorolhatnánk… Az engedmény akár 20% is lehet, a költések utáni pénzvisszatérítés pedig 1-6% között mozog, amelynek a bank egy maximális felső határt szab havi, negyedéves vagy éves szinten. Az alábbi ábrán a teljesség igénye nélkül láthatjuk az egyes kártyák által nyújtott kedvezményeket.

Hitelkártya - ki mit tud?

Sok kicsi sokra megy

Ha vásárlásainkat a kártyával egyenlítjük ki, utána számolva a kapott kedvezményekkel már megérheti hitelkártyával megtenni mindezt.

Vegyünk egy példát:

 • éves kártyadíj 8.000.-Ft, (első évben jellemzően: 0 Ft)
 • számlavezetés havi 300.-Ft,
 • sms szolgáltatás havi 300 Ft,
 • visszatérítés a vásárlások után 2%,
 • kártyás vásárlás díjmentes

Ebben az esetben 600.-Ft havi kártyafenntartási költségünk van az első évben, amely 30.000.-Ft összegű havi költés esetén fog megtérülni, felette pedig már megtakarítunk a kártyahasználattal. A második évtől a havi költség 1.267.-Ft, amely 63.350.-Ft-os költés után térül meg. A kártya első éves díját a bankok állandó vagy időszakos akció keretében elengedhetik és további kedvezményes díjtételeket alkalmazhatnak az egyes költségekre.

Kamatmentes időszak akár 45 napig!

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy a költési időszak a hó első napján kezdődik. Ha 1-én vásárolunk a kártyával, akkor valóban összesen 45 nap áll rendelkezésre, hogy kamatmentes legyen a költésünk, amennyiben a teljes összeget visszafizetjük. Ha 2-án, akkor már csak 44 napunk van, és így tovább. Ha a költési időszak utolsó napján használjuk a kártyánkat, akkor 15 napunk maradt visszafizetni az összeget, hogy az ingyen hitel előnyeit élvezzük. Egyébként bizonyos bankoknál lehetőségünk van a költési időszak kezdőnapját tetszőleges időpontra változtatni, hogy a fizetési határidőig kényelmesen tudjunk törleszteni.

kamatmentes időszak

Ha nem tudjuk a teljes összeget visszafizetni, abban az esetben is van egy minimum fizetendő összeg, általában a költéseink 5 %-a, de minimum 2-5 ezer Ft. Ezt a fizetési határidőig rendeznünk kell, ha viszont csak ennyit teljesítünk, már nem tudjuk elkerülni a kamatokat, amit az elköltött teljes összeg után a költés napjától kezdve fognak felszámítani (a visszafizetés időpontjáig). Egy 375.000.-Ft keretösszegű hitelkártya esetén a THM 37-44 % között mozog.

Amennyiben késedelembe esünk és a fizetési határidőig a minimum fizetendő összeget nem vagy csak részben egyenlítjük ki a hitelszámlánkon, további egyszeri késedelmi díjat számolnak fel, amely átlagosan 3-4 ezer Ft, és a kamaton felül késedelmi kamat is terhelni fog minket. Így ha előreláthatólag a teljes keretet ki fogjuk használni, és huzamosabb ideig ez várhatóan fennáll, akkor számlavezető bankunknál érdemes lehet folyószámla-hitelkerettel kiváltani a hitelkártya tartozásunkat.

Ha nem használtam a kártyámat, eshetek-e késedelembe?

Bármilyen meglepő, de a válasz igen! Ugyanis a hitelkártyához kapcsolódó egyes díjakat, mint például éves kártyadíj, sms szolgáltatás díja, számlavezetési vagy zárlati díj, szintén a hitelkeretből vonnak le, azaz ugyanolyan fizetési kötelezettségünk keletkezik utána. Így lehet egy 300 Ft-os számlavezetési díjból több ezer Ft-os tétel.

Amit nem érdemes: hitelkártyával készpénzt felvenni!

A hitelkamatot tekintve az egyes bankok megkülönböztetnek vásárlási és készpénzfelvételi kamatot. A készpénzfelvételi kamat egyrészt magasabb, mint a vásárlási hitelkamat, másrészt a készpénzfelvétel díja szintén lényegesen magasabb, mint a vásárlásé (létezik olyan hitelkártya, amellyel a vásárlás ingyenes). 5.000.-Ft készpénz felvétele akár 1.500.-2.000. forintunkba is kerülhet! A legfontosabb különbség azonban, hogy a készpénzfelvételek nem élvezik a kamatmentességet!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.