Betöltés

Hogyan csökkentheted hatékonyan a befektetéseid kockázatát?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-29

Létezik olyan technika, amivel még a rizikós befektetések kockázati szintje is csökkenthető. Ráadásul ennek a technikának alapjait már nagyanyáink is ismerték: „Ne tegyél minden tojást egy kosárba!” – mondogatták. Ez a bölcsesség pénzügyi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy oszd meg befektetéseid, azaz alakíts ki egy portfóliót! Ezt kisebb összeggel is meg tudod tenni, ráadásul most pénzveszteség nélkül kipróbálhatod, hogy milyen valós kockázatot tudsz elviselni!

Mi az a portfólió?

Portfólió. Misztikusan hangzik, pedig semmi mást nem jelent ez szó, mint egy időben, több féle befektetés. Tehát, aki megtakarítását akár csak két fajta befektetésben tartja, az már egy mini portfóliónak számít. Például akinek különböző lejáratú állampapírjai vannak, az már egy állampapír portfólióval rendelkezik.

Portfólióhatás

És miért előnyös portfólióban gondolkodni? Mert a megosztott befektetések jelentősen mérséklik a befektetett vagyon kockázatát. Egy egyszerű számpéldával szemléltetjük: valaki csak pénzének felét tette kockázatos befektetésbe, míg a másik fele kockázatmentes eszközben pihent, akkor hiába esik a kockázatos befektetés értéke 10%-ot, az ő teljes vagyonában csak 5%-os visszaesés látható! Minél több felé osztjuk a pénzünket, annál kevésbé érint minket, ha valamelyik befektetésünk veszít az értékéből. Ám nem érdemes nagyon elaprózni a pénzünket. Egyrészt több száz befektetést nem biztos, hogy tudunk követni. Másrészt pedig a költségek (főként a minimumdíjak) is meghatározzák, mennyire osztjuk szét a pénzünket.

Portfólió befektetési alapokból

Ha befektetési alapot veszünk, azonnal egy portfóliót tudhatunk magunkénak. Ugyanis a befektetési alapok többsége több tíz befektetést tartalmaz. Viszont az olyan speciális alapkategórián kívül, mint például az abszolút hozamú vagy a vegyes alapok, a befektetési alapok általában egyféle (kötvény vagy részvény, stb) befektetést tartanak, sőt néha országokra vagy iparágakra specializálódnak. Pedig minél inkább specializált alapról beszélünk, annál inkább fontos az alapok között is megosztani a pénzünket. Sőt, bizonyos pénznagyság felett értelmét nyeri több féle alapkezelő által kezelt alapot vásárolni és egy nagyságrenddel feljebb több pénzügyi szolgáltatónál (bank, brókercég) is érdemes lehet számlát fent tartani.

De mekkora és milyen portfóliót alakítsak ki?

Ez a kérdés mindig nehéz, ráadásul mindenkihez más portfólió illik. Ennek a meghatározásához nyújtunk segítséget a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazásunkkal! Megmutatjuk a portfólió hatást az elérhető hozamra és a kockázatra (grafikusan is). Sőt, a megadott e-mailcímre elküldjük a beállított kockázati szint mellett melyik típusú alapokból, mekkora arányból érdemes vásárolni. Négy mintaportfóliót küldünk át, és a beállított portfólió részleteit. Mindez valós, múltbeli adatokkal számolva!

Ha a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazását már használtad, tedd próbára magad a Tudatos befektetés – Befektetési szimulátorát is, mellyel a kockázatos befektetések világába kalauzolunk el!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Szelídített populizmus

  Olasz politikusok dumái a költekezésről és az olasz 10 éves kockázati kötvényfelár alakulása, még jó, hogy van a piac és kordában tartja a populisták költekezési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.