Betöltés

Hogyan csökkentheted hatékonyan a befektetéseid kockázatát?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-29

Létezik olyan technika, amivel még a rizikós befektetések kockázati szintje is csökkenthető. Ráadásul ennek a technikának alapjait már nagyanyáink is ismerték: „Ne tegyél minden tojást egy kosárba!” – mondogatták. Ez a bölcsesség pénzügyi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy oszd meg befektetéseid, azaz alakíts ki egy portfóliót! Ezt kisebb összeggel is meg tudod tenni, ráadásul most pénzveszteség nélkül kipróbálhatod, hogy milyen valós kockázatot tudsz elviselni!

Mi az a portfólió?

Portfólió. Misztikusan hangzik, pedig semmi mást nem jelent ez szó, mint egy időben, több féle befektetés. Tehát, aki megtakarítását akár csak két fajta befektetésben tartja, az már egy mini portfóliónak számít. Például akinek különböző lejáratú állampapírjai vannak, az már egy állampapír portfólióval rendelkezik.

Portfólióhatás

És miért előnyös portfólióban gondolkodni? Mert a megosztott befektetések jelentősen mérséklik a befektetett vagyon kockázatát. Egy egyszerű számpéldával szemléltetjük: valaki csak pénzének felét tette kockázatos befektetésbe, míg a másik fele kockázatmentes eszközben pihent, akkor hiába esik a kockázatos befektetés értéke 10%-ot, az ő teljes vagyonában csak 5%-os visszaesés látható! Minél több felé osztjuk a pénzünket, annál kevésbé érint minket, ha valamelyik befektetésünk veszít az értékéből. Ám nem érdemes nagyon elaprózni a pénzünket. Egyrészt több száz befektetést nem biztos, hogy tudunk követni. Másrészt pedig a költségek (főként a minimumdíjak) is meghatározzák, mennyire osztjuk szét a pénzünket.

Portfólió befektetési alapokból

Ha befektetési alapot veszünk, azonnal egy portfóliót tudhatunk magunkénak. Ugyanis a befektetési alapok többsége több tíz befektetést tartalmaz. Viszont az olyan speciális alapkategórián kívül, mint például az abszolút hozamú vagy a vegyes alapok, a befektetési alapok általában egyféle (kötvény vagy részvény, stb) befektetést tartanak, sőt néha országokra vagy iparágakra specializálódnak. Pedig minél inkább specializált alapról beszélünk, annál inkább fontos az alapok között is megosztani a pénzünket. Sőt, bizonyos pénznagyság felett értelmét nyeri több féle alapkezelő által kezelt alapot vásárolni és egy nagyságrenddel feljebb több pénzügyi szolgáltatónál (bank, brókercég) is érdemes lehet számlát fent tartani.

De mekkora és milyen portfóliót alakítsak ki?

Ez a kérdés mindig nehéz, ráadásul mindenkihez más portfólió illik. Ennek a meghatározásához nyújtunk segítséget a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazásunkkal! Megmutatjuk a portfólió hatást az elérhető hozamra és a kockázatra (grafikusan is). Sőt, a megadott e-mailcímre elküldjük a beállított kockázati szint mellett melyik típusú alapokból, mekkora arányból érdemes vásárolni. Négy mintaportfóliót küldünk át, és a beállított portfólió részleteit. Mindez valós, múltbeli adatokkal számolva!

Ha a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazását már használtad, tedd próbára magad a Tudatos befektetés – Befektetési szimulátorát is, mellyel a kockázatos befektetések világába kalauzolunk el!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.