Betöltés

Hogyan dönthetsz jól lakáshitel kérdésben?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-08

A héten az RTL Klub Híradója érdeklődött a Bankmonitornál, hogy milyen hatást gyakorol a kamatemelkedés a lakáshitelek törlesztő részletére. Kiszámoltuk. Mutatjuk. Segítünk a jó döntésben!

Ma már egyetlen érdemi pénzügyi kockázata van a lakáshiteleknek: a kamatemelkedés kockázata. Különösen érdemi ez a kockázat, ha figyelembe vesszük, hogy a forint kamatok történelmi mélyponton vannak és a lakáshiteleket jellemzően 15-20 évre vesszük fel (azaz nem reménykedhetünk abban, hogy ezen időszak alatt nem fog emelkedni soha a kamatszint).

Arra az érdemi kérdésre azonban, hogy mit jelent 1%-2%-3% kamatemelkedés konkrétan a havi törlesztőrészletre, meglehetősen ritkán kap az átlagember érdemi választ. Mi megadjuk egy 8 millió Ft-os 20 évre felvett hitel példáján keresztül:

 • minél biztonságosabb egy hitel (minél később változhat a törlesztőrészlete) annál drágább
 • a legolcsóbb, 3 havonta változó kamatozással (és törlesztőrészlettel) rendelkező lakáshitel induló havi részlete 48.072 Ft
 • a legdrágább, 20 évig fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelért havonta 60.782 Ft-ot kell fizetni
 • a különbözet 27,7% a két hitel között
 • az olcsóbb hitelért akkor kell ugyanannyit fizetni, mint a biztonságos, végig fix törlesztésű hitelért, ha a kamatszint 3%ponttal emelkedik (lásd a táblázatunkat)

kamatvalt-hatasa-20161006Fontos tudni; számításaink során azzal kalkuláltunk, hogy a hitelfelvevő számára legkedvezőtlenebb eset valósul meg, azaz a kamatemelkedés a hitelfelvétel után azonnal bekövetkezik. Érdemes mindig tisztában lenni a legkedvezőtlenebb forgatókönyvvel…

A táblázat jól mutatja, hogy ha 5 évig fix törlesztésű lakáshitelt veszünk fel, akkor 2%ponttal kell emelkednie a kamatnak ahhoz, hogy a törlesztő elérje a legdrágább (végig fix) hitel havi fizetési kötelezettségét. A teljesség kedvéért jó tudni, hogy ha ez az eset bekövetkezik, akkor is 5 évig alacsonyabb törlesztőt fizettünk, és ezt követően fizetnünk majd annyit, mint a legdrágább hitelért.

A jövőbeli kamatváltozást senki nem tudja előre jelezni. Egy család számára a döntés nem egyszerű kérdés, időt kell hagyni a mérlegelésre.

Hogyan dönt ma az átlagember? Biztonságos, vagy olcsó hitel?

Az MNB statisztikái szerint a lakáshitel felvevők 50%-a legalább 5 évig fix törlesztésű hitelt választ…

A saját jó döntésedhez kalkulálj, nézd meg a számodra nyitva álló alternatívákat és kérdezd a Bankmonitort bátran:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Végül, de nem utolsó sorban a fenti kérdések mozgóképes feldolgozása az RTL Híradó tálalásában:

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Előre a venezuelai úton!

  Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.