Betöltés

Hogyan döntik el a bankok, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-09

Hitelfelvételnél mind a jövedelem, mint az ingatlan számít. A bankokra érvényes egységes szabályok alapján könnyen kikalkulálható, mennyi hitelt kaphatsz, de a gyakorlatban ezt számos dolog befolyásolja még az írott szabályon kívül. Melyik bank, milyen jövedelem, hol van az ingatlan? Csak pár kérdés, és a rájuk adott válaszok alapján könnyen milliókkal kevesebbre számíthatsz!

Lakáshitel szabályok elméletben

A felvehető lakáshitel összegének mind a háztartás által igazolható jövedelem, mind pedig a fedezetül felajánlott ingatlan értéke korlátot szab. Mindkettő feltétel alapján kiszámolják a bankok, hogy mennyi hitelt vehetsz fel és a kettő közül a kevesebbet kaphatod meg. Ez logikus, hisz ha többet engedne az ingatlan értéke, mint amennyi a jövedelmedbe belefér, akkor sem kaphatsz többet és ugyanez fordítva.

A hivatalosan bejelentett havi nettó jövedelemnek maximum 50%-a terhelhető hiteltörlesztéssel, ha a havi jövedelem 400 ezer Ft alatti, és 60%-a, ha 400 ezer Ft feletti. Ebbe minden hiteltörlesztésnek bele kell férnie.

Mennyi lakáshitelt vehetsz fel a jövedelmed alapján?

Lássuk be, a táblázatban szereplő havi nettó 100 000 Ft-ból nem hogy hiteltörlesztésre, de még az alapvető szükségletekre és háztartási kiadásokra sem feltétlen jut, pláne, ha már valamilyen hitellel rendelkezel.

A JTM, azaz a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató megengedőbb, mint a banki gyakorlat, sőt adott esetben a valóságtól igencsak elrugaszkodott eredményre vezet.

Ebből adódóan a bankok a gyakorlatban szigorúbbak. Ezt meg is tehetik, ugyanis a fentebb részletezett korlátok maximumok, ezen belül pedig a bank saját belátása szerint alkalmazhat alacsonyabb mutatószámokat.

Az aktuális lakáshitel ajánlatokkal alább kalkulálhatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A fedezetül felajánlott ingatlan értékének maximum 80%-ig terhelhető hitellel (HFM = hitelfedezeti mutató). Ha több ingatlant ajánlasz fel a banknak, akkor az értékek összeadódnak, ezáltal magasabb lakáshitelre lehetsz jogosult. Azaz egy 10 millió Ft értékű ingatlan esetén 8 millió Ft lakáshitelt vehetsz fel maximum.

Mennyi lakáshitelt vehetsz fel az ingatlanra?

Lakáshitel szabályok a gyakorlatban

1. Nem mindegy, hol van az ingatlan, milyen hitelt veszel fel és melyik banknál

A 80%-os ingatlan terhelést már több bank is alkalmazza, azaz 20%-os készpénzes önerővel nem lehetetlen lakáshitelhez jutni. Azonban van példa ennél szigorúbb banki szabályra is, adott esetben nem elég a 30-40%-os önerő sem. Hogy pontosan mekkora összegű lakáshitelhez juthatsz adott értékű ingatlanfedezet esetén, az nem csak a banktól függ.

A lakás, vagy családi ház terhelhetőségét befolyásolja az is például, hogy mely településen van. Ezen kívül nem ritka az sem, hogy kevesebb hitelt kaphatsz adott ingatlanra, ha nem lakáshitelt, hanem szabadon felhasználható kölcsönt igényelsz.

2. Nem mindegy, milyen jövedelmet igazolsz

Jól hangzik, hogy az összes nettó és igazolható jövedelem 50%-ig terhelhető törlesztőrészletekkel, azonban a bankok által elfogadható jövedelmek köre szűkebb, mint gondolnád. Hiába van egy családban pl. 100 ezer Ft feletti GYED + családi pótlék, van olyan bank, ahol ez konkrétan 0 Ft-tal veszik figyelembe!

Elsősorban munkabért, vállalkozói jövedelmet, nyugdíjat kell igazolni, és ezekhez hozzáadható kiegészítő jövedelemként a családi pótlék, GYES, GYED vagy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem.

A kiegészítő jövedelmek azonban nem ugyanakkora súllyal kerülnek a kosárba, mint egy alkalmazotti munkabér. Ez azt jelenti, hogy ha például igazol a család 50 ezer Ft kiegészítő jövedelmet, akkor az nem 50 ezer Ft-tal emeli meg az összes terhelhető jövedelmet, csak egy bizonyos százalékig veszik figyelembe.

3. Nem mindegy, milyen hiteleid vannak

A havi jövedelem 50-60%-a terhelhető hiteltörlesztésekkel. Papíron. Alig van olyan bank, amelyik ezt a korlátot alkalmazná, a többség 35-40%-os aránnyal számol. Az viszont egységesen minden bankra igaz, hogy a hiteltörlesztésekbe minden alábbi beleszámít:

 • a felvenni kívánt hitel részlete,
 • a meglévő törlesztőrészletek (személyi kölcsön, áruhitel, gyorskölcsön, diákhitel, autóhitel, stb),
 • a meglévő hitelkeretek 5%-a (a teljes hitelkeretre számolva, akkor is, ha nem használod a keretet, pl. hitelkártyák, folyószámlahitel).

Figyelj oda, hogy a bank szemszögéből azok is terhelik a jövedelmed, amiben csak adóstárs, kezes vagy! Akkor is, ha már nem te fizeted, akkor is, ha korábbi házastársad vállalta át a törlesztést! Amíg papíron egy régebbi hitelben szerepelsz, az befolyásolja az új hitelfelvételedet is!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Zámbó Lászlóné

  Szép napot kivánok.Egy 12000000 Ft értékü ingatlant szeretnék vásárolni, ehhez mennyi hitelt kapok A helyi bank szerint csak 6000000 és plusz a két gyerek után járó CSOK.Én úgy olvastam, hogy a vételár 80%a ebbe most bele számit a CSOK is?Számomra egy kicsit érthetetlen. Köszönöm válaszukat.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zámbó Lászlóné,
   Bankonként eltérő, hogy az ingatlan hány százalékáig ad hitelt, illetve hogy ebbe beleszámolja-e (hitelként kezeli-e) a CSOK-ot. A fő szabály valóban 80%, de ez egy maximális korlát, ennél szigorúbb is lehet a bank, és alacsonyabban is meghúzhatja a határt.

 2. Tné Niki

  Üdvözletem.Egy 4millio forintos ingatlant szeretnénk vásárolni férjemmel.A hagyateki még tart így szépen várunk …A kérdésem az volna hogy meg e kapjuk a lakás hitelt mert van egy hitelünk a Cofidisnal 25ft őt fizetünk havonta más hitelünk nincs Csokot igénybe vesszük 2gyerekre.Csak ugye félünk hogy vissza utasít a bank a Cofidis miatt.Kerem ha tudnak erről bármit írjanak

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Niki!
   Az egyéb hitel nem zárja ki, hogy lakáshitelt vegyenek fel abban az esetben, ha a jövedelmük elegendő, és a hitelt pontosan törlesztik. A jövedelemnek maximum 35-40%-a terhelhető törlesztésekkel, ha az összes, bank által elfogadható jövedelem maximum 400 ezer Ft, akkor egyes bankoknál ez lehet 50%, 400 ezer Ft jövedelem felett 60%. A hiteltörlesztésekbe minden hitelt, és a hitelkártyák, folyószámlahitelek teljes keretének 5%-át is bele kell számolni!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Előre a venezuelai úton!

  Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.