Betöltés

Hogyan emelheti meg a bank a számlád díjait? És mit érdemes Neked tenned ellene?

szerző: Fülöp Norbert
2019-05-30

A bankszámlákat, az ahhoz kapcsolódó költségeket illetően szinte teljes a „képzavar” mindenkiben. A legtöbb ember nem tudja, hogy mennyit fizet havonta a bankjának, mikor és hogyan változhatnak a bankszámla költségei és mennyi pénzt takaríthatna meg egy egyszerű bankváltással.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Átlagban 20-25 évet is ugyan annak a banknak az ügyfelei vagyunk. Ez nyilvánvalóan egyet jelent azzal, hogy nem foglalkozunk a bankszámla költségek változásával; ugyan kapunk néha értesítést arról, hogy a 38-as számú költségtétel X-ről Y-ra változik, de ezt nem tudjuk összefüggéseiben értékelni, hiszen nem is vagyunk tudatában annak, havonta mennyibe kerül a bankszámlánk.

A piaci szereplők közül mindenki (a zöldségestől az autószerelőn át a bankokig) a profitszerzésre koncentrál. Pénzt szeretnének keresni a tevékenységükkel. Tekintettel arra, hogy a bankszámlaváltási hajlandóság Magyarországon minimális, ezt meg is könnyítjük a bankoknak, hiszen ha szép lassan emelkedik egy-egy régen megnyitott bankszámla költsége, nem panaszkodnak az ügyfelek. Íme, néhány alapvető információ arról, hogyan kezelheted tudatosabban a bankköltségeidet.

Mikor és hogyan emelkedhet a bankszámla költsége?

1. A bankoknak kötelező a költségek emelését megelőzően 60 nappal értesíteni a banki ügyfeleket a változásokról. Mindenki írásbeli értesítést kap, ám ezt legtöbben nem olvassák el. Az értesítést megkaphatjuk a havi bankszámla kivonattal (elektronikusan/normál postai úton), vagy különállóan. Jó tudni, hogy minden bankszámlához tartozik hivatalos hirdetmény, ami az összes kapcsolódó költségét tartalmazza. Ez a hirdetmény a bank weboldalán mindig elérhető (a rossz hír, hogy még pénzügyi végzettségűek számára is komoly „dzsungel” egy ilyen hirdetmény). Ezért is fejlesztettük ki Bankszámla kalkulátorunkat, ahol az algoritmus elvégzi az adott bankszámlára vonatkozó költségszámítást és összehasonlítási lehetőséget is biztosít.

2. Surranó pálya (drágítás azonnali hatállyal): ez csak abban az esetben történhet meg, ha olyan bankszámlánk van, ahol egy költségtétel akciós. Az akciókat ugyanis a bank akár azonnali hatállyal visszavonhatja, és akkor a (korábban jelzett) normál díjtétel lép életbe.

Fontos: az igazán jó akciók keretében a bankok vállalják a kedvezményes díjtételek fenntartását egy adott határidőig. Ebben az esetben az akció nem visszavonható. (Az egyik legjobb ilyen ajánlat ma a piacon a kizárólag Bankmonitoron keresztül elérhető CIB ECO bankszámla, ami 2 évig teljes ingyenességet biztosít.)

Mennyibe kerül ma egy átlagos bankszámla?

Átlagos havi fizetéssel és bankhasználattal kb. 1200 Ft havonta egy bankszámla teljes költsége. Ez az elméleti átlag. A gyakorlati átlag minden bizonnyal ennél magasabb annak azért mert:
– Sokan nem figyelnek arra, hogy milyen bankautomatából vesznek fel pénzt, milyen biztonsági értesítéseket kérnek, valamit postai úton igényt tartanak a bankszámla kivonatra.
– Ha több, mint 10 éves a bankszámla szerződésünk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy már jócskán az átlag fölé emelkedtek a költségeink.

Hogyan takaríthatsz meg évente 15-20 ezer Ft-ot?

Az autódat biztosan elviszed a kötelező szervizekre. A bankszámla költségnél a kötelező éves szerviz (ami ez esetben ingyenes) a költségek áttekintése és annak megvizsgálása, hogy van-e olcsóbb elérhető bankszámla számunkra. Szinte mindig van egy-két banknál – értelmes bankszámla-használat mellett – ténylegesen ingyenes bankszámla. Ezekre érdemes koncentrálnod, és megértened, milyen feltételek esetén ingyenes, és ha megfelelsz az elvárásoknak, akkor rá kell szánnod egy órát a bankváltásra.

Egy teljesen ingyenes bankszámla

A Bankmonitor ügyfelek számára kialakított, két évig teljes ingyenességgel  rendelkező bankszámla legfontosabb tudnivalói:

 • 0 Ft tranzakciós illeték
 • 0 Ft átutalási díj
 • 0 Ft csoportos beszedési díj
 • 0 Ft kártya használati díj
 • 0 Ft éves kártyadíj
 • 0 Ft készpénzfelvételi díj

Az ingyenesség feltételei:

 • 92 000 Ft havonta beérkezik a számlára (jövedelem, vagy más)
 • Az igénylő nem rendelkezik CIB számlával

Az ingyenességhez tartozó bankszámla használat:

1. Készpénzfelvétel ingyenessége:

 • vagy 2 részletben összesen maximum 150 ezer Ft készpénz felvétele bármilyen belföldi bankautomatából
 • vagy egy alkalommal készpénzfelvétel összeghatár nélkül CIB automatából (jellemzően 400 ezer Ft maximális felvétel biztosított)

2. Tranzakciókról a biztonsági értesítés SMS helyett mobil applikáción keresztül érkezik

3. Bankfiókból nincs tranzakció indítás (és pénztári készpénzfelvétel)

Hogyan tovább?

A banki ajánlatok 99%-át egy helyen összehasonlíthatod, ehhez használd Bankszámla Kalkulátorunkat.

Nézd meg a 2 évig ingyenes bankszámlához kapcsolódó információkat!

Igényelj ingyenes bankszámlát ITT!

Egy gyakori kérdés: „És mi történik két év után az ingyenes bankszámlámmal?” Az ingyenes időszak leteltével a bankszámla költségek meg fognak jelenni. Ezért akkor elkerülhetetlen lesz, hogy megvizsgáld újra, melyik a legjobb bankszámla számodra. 5-10 évig, vagy a végtelenségig ingyenes bankszámla ugyanis nem létezik…

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

2019. 09. 16.

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy...

Nem úgy változik a bankkártyás fizetés, ahogy várható volt

2019. 09. 11.

12 hónappal elhalasztották a bankok számára az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés bevezetését akkor, ha az EU-n belül vásárolnánk az interneten bankkártyás fizetéssel. De mit jelent ez a bankszámla-tulajdonosok, a bankkártyával fizetők...

Mik a bankszámla igénylés legfontosabb lépései?

2019. 09. 08.

A bankszámla mindennapi életünk meghatározó részévé vált, azonban közel sem mindegy, hogy végül melyik pénzintézet melyik terméke mellett döntünk. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mire kell odafigyelni a bankszámla kiválasztásakor és mik...

Blogajánló