Betöltés

Hogyan fektess be sikeresen? Az USA 2. leggazdagabb emberének javaslatai

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-10

Mióta pénz létezik a sikeres befektetés titkait szinte mindenki szeretné megfejteni. A világ egyik leghíresebb befektetőjeként számon tartott, az USA második leggazdagabb embere, Warren Buffett végtelenül egyszerűen megvalósítható javaslatokat osztott meg a nagyközönséggel az USA Today hasábjain.

Buffett soha nem törekedett arra, hogy mítoszokat építsen maga köré. Szerinte a jó befektetés titka a következetesség és a rózsaszín köd lebontása. Fontos, hogy alábbi tanácsait teljes mértékben az átlagember számára fogalmazta meg, a Bankmonitor minimális kiegészítéseket hozzátett a magyar vonatkozásokhoz az írás végén. 

Így kerülheted el a leggyakoribb befektetői hibákat: 

 1. Ne próbáld meg kitalálni, hogy mely pillanatban lehet a legjobban befektetni
  Azok az emberek, akik úgy gondolják meg tudják becsülni a piacok rövid távú árfolyammozgásait, általában komoly veszteségeket könyvelhetnek el előbb, vagy utóbb. A piac rövid távú mozgásai nem kiszámíthatók. (És soha ne hidd el senkinek, hogy ő tudja mi fog történni holnap a világ tőzsdéin.)
   
 2. Ne fektess be minden nap, ne „pörgesd a pénzed”
  Jó cégekbe befektetni és hosszú távon tartani, sokkal kifizetődőbb, mint tőzsdecápát játszani és naponta venni és eladni… Aki túl gyakran fektet be, az nagy valószínűséggel komoly hibákat követ el.
 3. Túl sok költséget fizetni a befektetésünkért
  Tisztában kell lenni azzal, hogy egy befektetés mennyibe kerül. Nem éri meg drága tanácsadót fizetni, vagy drága befektetési alapot vásárolni, amikor olcsó alternatívák is rendelkezésre állnak. Amennyiben megvásárolunk egy olcsón elérhető alapot, mely egy nagy tőzsdeindex mozgását követi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy pénzünk minőségi, jó vállalatokat magában foglaló portfólióban lesz. Az indexből a rossz cégek kikerülnek, így tisztul a befektetésünk és a feltörekvő, jó cégek bekerülnek. 

A fenti stratégia bizonyítottan működik, ha nem egy adott pillanatban fektetünk be (egy piaci csúcsponton), hanem folyamatosan, a rendszeresen keletkező megtakarításainkat időről időre invesztálva. A folyamatos befektetés elveszi annak a tényezőnek a súlyát, hogy eltaláljuk-e a legjobb pillanatot a befektetésre. 

Magyar vonatkozások – kiegészítések a Bankmonitortól

Sajnálatos módon a magyar tőzsde kicsi. Túl kicsi… Egy magyar befektető, vagy megtakarító számára nem egy optimális alternatíva a magyar tőzsde mozgásait egy, az egyben leképző befektetési alapot megvásárolni. A külföldi befektetések költsége pedig igen nagy eltéréseket mutat egy-egy szolgáltató esetében, azaz a végső hozamunk nagymértékben azon múlik majd, hogy milyen költség mellett fektetünk be.

A külföldi befektetések ma már széles körben elérhetőek, igaz – néhány kivételtől eltekintve – nem a bankoknál, hanem az erre a területre specializálódott brókercégeknél, befektetési szolgáltatóknál. 

Ma hazánkban több mint 1000 befektetési alap vásárolható meg, mely hatalmas kínálatot képvisel. A Bankmonitoron közel 900 befektetési alap leírása érhető el, a legfőbb vonatkozó költségtételekkel együtt. 

Fontos kiemelnünk, hogy amennyiben egyszeri nagyobb befektetést valósítunk meg és nem folyamatosan invesztálunk, úgy a befektetés időpontja igenis jelentős szerepet fog játszani (szemben a fent említett 1. ponttal.) 

Nézd át, milyen befektetéseket érhetsz el. Fontos, hogy ma már azt is biztosítjuk a Bankmonitor felhasználóinak, hogy közvetlenül kérdezhessenek egy szakembertől mielőtt döntést hoznak. A kérdezési lehetőséget az alábbi keresőt elindítva a weboldalunk jobb hasábjában fogjátok megtalálni. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.