Hogyan fizess fél millió forinttal kevesebbet a lakáshiteledért?

Hogyan fizess fél millió forinttal kevesebbet a lakáshiteledért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-25 Frissítve: 2021-10-13
 

A folyamatos kamatcsökkentéssel rég nem látott mélységben vannak a lakáshitelek kamatai. Kezdenek háttérbe szorulni a kamattámogatott hitelek. Egyrészt ez teljesen érthető, hiszen olcsóbb most a piaci kamatozású hitel, mint a támogatott. Másrészt azonban egy öt évre szóló, állami kamattámogatás révén hosszú távon kiszámítható törlesztő mellett ne menjünk el csukott szemmel! Egy 5 millió Ft-os hitel esetében több, mint fél millió forintos előnyt érhetsz el kamattámogatott hitellel. Megmutatjuk hogyan!

A hitelek, amiket az állam támogat

A jelenlegi szabályozás értelmében az „Otthonteremtő” hitelek esetében a futamidő első 5 évében nyújt kamattámogatást az állam. Viszont megkötés, hogy a támogatott hitel kamata nem lehet 6%-nál alacsonyabb. Ez alá a szint alá még az esetleges kamatkedvezmények esetén sem csökkenhet a hitel kamata.

A piaci és a kamattámogatott hitelek között fontos különbség, hogy a támogatott hitel felvételéhez szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie mind az ingatlannak mind pedig az igénylőnek.

Melyek ezek?

  • Vevő és eladó nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói
  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása és legalább 180 napos folyamatos egészségbiztosítással kell rendelkeznie
  • Korlátozott az ingatlan vételára (új lakás esetén 15 millió, használt lakás esetén 12,5 millió)       és a felvehető hitel nagysága is
  • A vételár maximum 10%-át lehet készpénzben fizetni

Persze ezek nem teljesíthetetlen feltételek és örömmel eleget teszünk, ha biztosak lehetünk abban, hogy jobban járunk. Ma már több bank is lehetőséget ad arra, hogy ellenőrizzük a megfelelésünket pl. egy ilyen könnyen használható kalkulátorral.

Ahhoz, hogy megfelelően össze tudjuk hasonlítani a törlesztőrészleteket, mind a támogatott mind a piaci hiteleknél azonos kamatperiódussal kell számolnunk. A hitelfelvevők többsége a hosszabb kamatperiódust részesíti előnyben, ezért mi is ezzel számoltunk. Példa családunk jövedelme 300 000 forint és egy 10 milliós lakást vennének, amihez 5 millió forint hitelre van szükségük. Hogyan döntsenek? Egy valamit tudnak biztosan: Hosszú kamatperiódust szeretnének. Jelenleg ezen igényeknek megfelelő – 5 éves kamatperiódus mind a támogatási időszak alatt, mind pedig azt követően – támogatott hitelt:

kínálatában érhetünk el.

osszehasonlito20140625Ahogy az a fenti ábrán is látszik, ha a hitelfelvételkor a Példa család a támogatott hitel mellett dönt, az első 5 évben havi 6.965 Ft előnyt élvez, a hatodik évtől pedig 1.543 Ft-ot havonta. A teljes futamidő alatt így összesen 670.106 forinttal kell kevesebbet visszafizetni a támogatott hitel választása esetén.

FONTOS

Mind a támogatott, mind a piaci hitelek esetében az 5 éves fix törlesztővel rendelkező hiteleket hasonlítottuk össze, azaz piaci esetben sem a legolcsóbb, 3 hónapig fix törlesztővel rendelkező hiteleket választottuk!

Tehát, átlagos jövedelem mellett továbbra is abszolút versenyképesek a támogatott hitelek! Persze, tudjuk! Kamatkedvezmény is létezik a világon. Esetenként kamatkedvezmény a támogatott hitelek esetében is elérhető. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a legnagyobb kamatkedvezményt csak a legjobb ügyfélminősítést elérő ügyfelek kaphatják meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nagy valószínűséggel ez a kedvező kamatkörnyezet nem marad így örökre. Húsz év alatt sok minden történhet. A jegybanki alapkamat jelenleg rekord alacsony szinten van (2,3%), ezáltal a hitelek kamata is igen kedvező. De ha a következő években kamatemelkedésre számítunk, akkor a kamattámogatott hitellel és egy hosszabb kamatperiódussal jobban járhatunk.

Fentiekben leírtakkal arra szeretnénk rámutatni, hogy mindig minden lehetőséget nézzünk meg. Hiszen nincs két egyforma élethelyzet.

Kalkulátorunkkal most egyszerűen megnézheted, hogy a piacon melyik most a legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés