Betöltés

Hogyan fizess fél millió forinttal kevesebbet a lakáshiteledért?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-25

A folyamatos kamatcsökkentéssel rég nem látott mélységben vannak a lakáshitelek kamatai. Kezdenek háttérbe szorulni a kamattámogatott hitelek. Egyrészt ez teljesen érthető, hiszen olcsóbb most a piaci kamatozású hitel, mint a támogatott. Másrészt azonban egy öt évre szóló, állami kamattámogatás révén hosszú távon kiszámítható törlesztő mellett ne menjünk el csukott szemmel! Egy 5 millió Ft-os hitel esetében több, mint fél millió forintos előnyt érhetsz el kamattámogatott hitellel. Megmutatjuk hogyan!

A hitelek, amiket az állam támogat

A jelenlegi szabályozás értelmében az „Otthonteremtő” hitelek esetében a futamidő első 5 évében nyújt kamattámogatást az állam. Viszont megkötés, hogy a támogatott hitel kamata nem lehet 6%-nál alacsonyabb. Ez alá a szint alá még az esetleges kamatkedvezmények esetén sem csökkenhet a hitel kamata. 

A piaci és a kamattámogatott hitelek között fontos különbség, hogy a támogatott hitel felvételéhez szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie mind az ingatlannak mind pedig az igénylőnek. 

Melyek ezek?

 • Vevő és eladó nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói
 • Az igénylőnek nem lehet köztartozása és legalább 180 napos folyamatos egészségbiztosítással kell rendelkeznie
 • Korlátozott az ingatlan vételára (új lakás esetén 15 millió, használt lakás esetén 12,5 millió)       és a felvehető hitel nagysága is
 • A vételár maximum 10%-át lehet készpénzben fizetni

Persze ezek nem teljesíthetetlen feltételek és örömmel eleget teszünk, ha biztosak lehetünk abban, hogy jobban járunk. Ma már több bank is lehetőséget ad arra, hogy ellenőrizzük a megfelelésünket pl. egy ilyen könnyen használható kalkulátorral. 

Ahhoz, hogy megfelelően össze tudjuk hasonlítani a törlesztőrészleteket, mind a támogatott mind a piaci hiteleknél azonos kamatperiódussal kell számolnunk. A hitelfelvevők többsége a hosszabb kamatperiódust részesíti előnyben, ezért mi is ezzel számoltunk. Példa családunk jövedelme 300 000 forint és egy 10 milliós lakást vennének, amihez 5 millió forint hitelre van szükségük. Hogyan döntsenek? Egy valamit tudnak biztosan: Hosszú kamatperiódust szeretnének.Jelenleg ezen igényeknek megfelelő – 5 éves kamatperiódus mind a támogatási időszak alatt, mind pedig azt követően – támogatott hitelt: 

kínálatában érhetünk el.

osszehasonlito20140625Ahogy az a fenti ábrán is látszik, ha a hitelfelvételkor a Példa család a támogatott hitel mellett dönt, az első 5 évben havi 6.965 Ft előnyt élvez, a hatodik évtől pedig 1.543 Ft-ot havonta. A teljes futamidő alatt így összesen 670.106 forinttal kell kevesebbet visszafizetni a támogatott hitel választása esetén. 

FONTOS 

Mind a támogatott, mind a piaci hitelek esetében az 5 éves fix törlesztővel rendelkező hiteleket hasonlítottuk össze, azaz piaci esetben sem a legolcsóbb, 3 hónapig fix törlesztővel rendelkező hiteleket választottuk!

Tehát, átlagos jövedelem mellett
továbbra is abszolút
versenyképesek a támogatott hitelek! Persze, tudjuk!
Kamatkedvezmény is létezik a világon. Esetenként kamatkedvezmény a támogatott hitelek esetében is elérhető. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a legnagyobb kamatkedvezményt csak a legjobb ügyfélminősítést elérő ügyfelek kaphatják meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nagy valószínűséggel ez a kedvező kamatkörnyezet nem marad így örökre. Húsz év alatt sok minden történhet. A jegybanki alapkamat jelenleg rekord alacsony szinten van (2,3%), ezáltal a hitelek kamata is igen kedvező. De ha a következő években kamatemelkedésre számítunk, akkor a kamattámogatott hitellel és egy hosszabb kamatperiódussal jobban járhatunk. 

Fentiekben leírtakkal arra szeretnénk rámutatni, hogy mindig minden lehetőséget nézzünk meg. Hiszen nincs két egyforma élethelyzet. 


Kalkulátorunkkal most egyszerűen megnézheted, hogy a piacon melyik most a legkedvezőbb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.