Hogyan lehet saját lakásom önálló jövedelem nélkül? Erre is van már megoldás!

Hogyan lehet saját lakásom önálló jövedelem nélkül? Erre is van már megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-29 Frissítve: 2024-02-28
 

Sok fiatal felnőtt tapasztalja, hogy önálló élet elkezdése nem egyszerű. Saját tulajdonú ingatlant szerezni pedig pláne nem az. Ezt az életszakaszt általában az alacsony fizetés, az útkeresés és a saját otthon megvalósításához fűződő kilátástalanság jellemzi. A szülők többsége sajnos nem teheti meg, hogy lakást ajándékozzon a gyermekének, de segíteni tud. Ezt mostantól egy speciálisan erre a célra fejlesztett banki termék is támogatja.

Az új banki megoldás a szülői finanszírozás. Ez azt jelenti, hogy a biztos jövedelemmel rendelkező szülők támogathatják gyermeküket a hitelfelvételben, úgy hogy a futamidő egy pontján kiléphetnek a hitelből. Ennek a hiteltípusnak a lényege az, hogy a gyermek amint biztos, önálló jövedelemmel rendelkezik, azaz hitelképessé válik, szülői támogatás nélkül tovább tudja vinni a hitelt. A szülő tehát jelen esetben az elindulást támogatja, de nem feltétlen marad a futamidő végéig a hitelben.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miben különbözik ez a felállás a megszokott adós-adóstárs viszonytól? Nézzük végig a főbb tudnivalókat!

Hirdetés

Hirdetés

Kit vizsgál a bank a hitel igénylésekor?

Ahogy minden hitelfelvételnél, itt is az első lépés a hitelképesség megállapítása. A szülői finanszírozás esetén a különbség az, hogy csak a szülőt vizsgálják. A gyermek jövedelmi adatait nem, csak a KHR-ben, azaz Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatokat veszik figyelembe. Adós-adóstárs kapcsolat esetén mind a két szereplőt teljes körűen megvizsgálja a bank.

Fontos
Nem győzzük ismételni az előminősítés fontosságát. Ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy a foglaló átadása előtt meggyőződjünk arról, hogy biztosan megkapjuk-e a hitelt és milyen feltételekkel? Az előminősítés eredménye az adatfelvételt követően akár 24 órán belül is megérkezik, tehát nem érdemes ezt a plusz időt lespórolni az eredményesség érdekében.

Ki lesz a lakás tulajdonosa?

E finanszírozás megengedi, hogy csak a fiatal felnőtt, azaz jelen értelmezésben a gyermek szerezzen tulajdonjogot, annak ellenére, hogy nem ő járul hozzá a jövedelemével a hitelhez. Természetesen ez nem zárja ki, hogy a szülői is tulajdonos legyen az ingatlanban, de ebben az esetben ez a cél szerinti leggyakrabban választott megoldás. Ennek következtében az adásvételi szerződés aláíráskor, sem feltétlen szükséges a szülő jelenléte. Elegendő a gyermeknek aláírni azt, mint egyedüli tulajdonos. Viszont a hiteligénylést és a hitelszerződést a szülőnek is alá kell írnia.

Miért érdemes most belevágni?

A hitelkamatok már magasak, de az ingatlanárak még mindig emelkednek. Így érdemes most magasabb kamattal is belevágni, mint később egy drágább ingatlant megvásárolni. Ha a kamatok a jövőben csökkennek,  egy hitelkiváltással enyhíteni lehet majd a hitelköltségeket is. Nem éri meg tehát megvárni, amíg a gyermek jövedelme eléri azt a szintet, hogy terhelhető legyen hitellel, mert a magasabb vételárak miatt egy ilyen döntés milliós hátrányt eredményezne. Így érdemes a szülői jövedelmet bevonni az ügyletbe.

Hogy veheti át a gyermek a hitelt?

A szülő akkor léphet ki a hitelből, amikor a gyermek jövedelme önállóan elbírja a hitelt a JTM ( Jövedelem Terhelési Mutató) szabályai szerint is. Tehát a bank újból megvizsgálja a hitelképességet, de már a szülő jövedelme nélkül. Ha ez sikeres, akkor egy szerződésmódosítás után a gyermek, mint egyedüli adós – és egyben ingatlan tulajdonos – önállóan haladhat a felnőtt élet útján.

Amennyiben további kérdéseid lennének a témában keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőjét és egyben a cikk szerzőjét Gábos Nikit.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés