Betöltés

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

szerző: Singer Zoltán
2019-01-05

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg egy megtörtént lakáshitel igénylést, melynek részleteit az Alapblogon olvashatod.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Pénzintézetenként ugyanaz az ügyfél más és más ajánlatokat kaphat. Hatalmas különbségek lehetnek például a teljes hiteldíj mutató (THM) értékében is. Először arra kíváncsiak a pénzintézetek, hogy hitelképes-e az ügyfél. Ehhez mindenképp fontos, hogy megvizsgálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM). A Magyar Nemzeti Bank előírása szerint, ha ez a mutató magasabb egy adott értéknél, akkor az ügyfél nem igényelhet hitelt. A pénzintézeteknek természetesen vannak saját „gyártású” mutatószámaik és egyéb feltételeik is, melyek alapján megállapítják, hogy a hiteligénylő kaphat-e tőlük ajánlatot.

A hitelképes igénylőt kategóriákba sorolják aszerint, hogy mennyire számít kockázatos adósnak. A felajánlott fedezet hitelösszeghez képesti aránya, a törlesztőrészlet aránya a havi jövedelemhez képest, de még az életkor is döntő befolyásoló tényező lehet a hitelbírálatkor. Minél több adatot ad meg az ügyfél, annál pontosabban tudja kalkulálni a bank, hogy átlagosan mekkora várható hitelveszteséget könyvelhet el az adóson. Mivel a bank nem szeretne veszíteni, ezért a várható hitelveszteséget bele kell építenie az áraiba. Amennyiben a bank jobb adósnak tartja az ügyfelet, akkor alacsonyabb kamaton is hajlandó őt hitelezni. Ez jó a hitelt felvevőnek, de miért éri meg a banknak? A további részletekért olvasd az Alapblogon Apollo „Hogyan húznak le minket akaratunkon kívül a bankok és a biztosítók?” című bejegyzését!

Ha Neked is lakáshitelre van szükséged, annak kiválasztásához segítségedre lehet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

  A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.