Hírdetés

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

szerző: Singer Zoltán

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg egy megtörtént lakáshitel igénylést, melynek részleteit az Alapblogon olvashatod.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Pénzintézetenként ugyanaz az ügyfél más és más ajánlatokat kaphat. Hatalmas különbségek lehetnek például a teljes hiteldíj mutató (THM) értékében is. Először arra kíváncsiak a pénzintézetek, hogy hitelképes-e az ügyfél. Ehhez mindenképp fontos, hogy megvizsgálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM). A Magyar Nemzeti Bank előírása szerint, ha ez a mutató magasabb egy adott értéknél, akkor az ügyfél nem igényelhet hitelt. A pénzintézeteknek természetesen vannak saját „gyártású” mutatószámaik és egyéb feltételeik is, melyek alapján megállapítják, hogy a hiteligénylő kaphat-e tőlük ajánlatot.

A hitelképes igénylőt kategóriákba sorolják aszerint, hogy mennyire számít kockázatos adósnak. A felajánlott fedezet hitelösszeghez képesti aránya, a törlesztőrészlet aránya a havi jövedelemhez képest, de még az életkor is döntő befolyásoló tényező lehet a hitelbírálatkor. Minél több adatot ad meg az ügyfél, annál pontosabban tudja kalkulálni a bank, hogy átlagosan mekkora várható hitelveszteséget könyvelhet el az adóson. Mivel a bank nem szeretne veszíteni, ezért a várható hitelveszteséget bele kell építenie az áraiba. Amennyiben a bank jobb adósnak tartja az ügyfelet, akkor alacsonyabb kamaton is hajlandó őt hitelezni. Ez jó a hitelt felvevőnek, de miért éri meg a banknak? A további részletekért olvasd az Alapblogon Apollo „Hogyan húznak le minket akaratunkon kívül a bankok és a biztosítók?” című bejegyzését!

Ha Neked is lakáshitelre van szükséged, annak kiválasztásához segítségedre lehet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés