Betöltés
loading

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg egy megtörtént lakáshitel igénylést, melynek részleteit az Alapblogon olvashatod.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Pénzintézetenként ugyanaz az ügyfél más és más ajánlatokat kaphat. Hatalmas különbségek lehetnek például a teljes hiteldíj mutató (THM) értékében is. Először arra kíváncsiak a pénzintézetek, hogy hitelképes-e az ügyfél. Ehhez mindenképp fontos, hogy megvizsgálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM). A Magyar Nemzeti Bank előírása szerint, ha ez a mutató magasabb egy adott értéknél, akkor az ügyfél nem igényelhet hitelt. A pénzintézeteknek természetesen vannak saját „gyártású” mutatószámaik és egyéb feltételeik is, melyek alapján megállapítják, hogy a hiteligénylő kaphat-e tőlük ajánlatot.

A hitelképes igénylőt kategóriákba sorolják aszerint, hogy mennyire számít kockázatos adósnak. A felajánlott fedezet hitelösszeghez képesti aránya, a törlesztőrészlet aránya a havi jövedelemhez képest, de még az életkor is döntő befolyásoló tényező lehet a hitelbírálatkor. Minél több adatot ad meg az ügyfél, annál pontosabban tudja kalkulálni a bank, hogy átlagosan mekkora várható hitelveszteséget könyvelhet el az adóson. Mivel a bank nem szeretne veszíteni, ezért a várható hitelveszteséget bele kell építenie az áraiba. Amennyiben a bank jobb adósnak tartja az ügyfelet, akkor alacsonyabb kamaton is hajlandó őt hitelezni. Ez jó a hitelt felvevőnek, de miért éri meg a banknak? A további részletekért olvasd az Alapblogon Apollo „Hogyan húznak le minket akaratunkon kívül a bankok és a biztosítók?” című bejegyzését!

Ha Neked is lakáshitelre van szükséged, annak kiválasztásához segítségedre lehet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.