Hogyan mehetsz biztosra, ha hitelt szeretnél?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 09. 10.

A legtöbb ember nagyon örülne, ha már az ingatlanpiaci keresgélést megelőzően pontosan tudhatná mennyi hitelt kaphat a következő lakása megvásárlásához a banktól. A közhiedelemmel ellentétben erre ma már van lehetőség több banknál is. Az úgynevezett előbírálatot igénybe véve a bank megvizsgálja hitelképességünket és közli, hogy milyen összegű hitelt, milyen feltételekkel ad számunkra. Nézzük meg, miért is jó ez nekünk? Hogyan működik? Mit vállal a bank? Vannak-e buktatói? Ha igen, mire kell figyelni?

A normál hitelezési folyamatnál a bank megvizsgálja a hitelt felvenni kívánó jövedelmi és vagyoni helyzetét, valamint a megvásárolni kívánt ingatlant is. Az előbírálat lényege, hogy nem kell meglennie a megvásárolni kívánt ingatlannak. Bennünket, mint leendő adósokat fog a bank „minősíteni” és eldönteni, hogy mennyire vagyunk hitelképesek. A bank teljes hitelbírálatot végez, ami kiterjed az életkorra, a jövedelemre, a meglévő hiteleinkre. Azaz mindent ugyanúgy vizsgál, mint egy sztenderd hitelbírálatkor, csupán az ingatlant nem veszi figyelembe a minősítésnél.

Miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni hitelfelvétel előtt?

Az előzetes hitelbírálatnak köszönhetően már a hitelkérelem benyújtása előtt tájékozódhatunk hitelképességünkről, a lehetőségeinknek legmegfelelőbb hitelkonstrukciókról és a várhatóan felvehető kölcsönösszegről. Ha már a hitelkérelem elindítása előtt tisztában vagyunk a hitelképességünkkel (ingatlan vásárláshoz kapcsolódó pénzügyi lehetőségeinkkel), akkor elkerülhető, hogy feleslegesen fizessünk ki bizonyos költségeket. Ilyen például az ügyvédi munkadíj, az értékbecslés, vagy a tulajdoni lap ára.  A foglaló összegéről, ami a bevett gyakorlat szerint a vételár 10 százaléka, már nem is beszélve! 

Mennyi időt vesz igénybe az előzetes hitelbírálat?

Amennyiben a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az előzetes hitelbírálat néhány munkanapon belül elvégezhető. A banki ügyintéző elsőként a KHR lekérdezést végzi el, ellenőrzi a személyes okmányokat, megvizsgálja a munkáltatói igazolást, a bankszámlakivonatunkat. Végső soron megállapítják a hitelezhetőségi limitünket, ami azt jelenti, hogy mekkora hiteltörlesztést vállalhatunk be és ezáltal mekkora hitelt vehetünk fel.
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálathoz? Az előzetes hitelbírálathoz 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3-6 havi bankszámla kivonat, személyes okmányok és a kitöltött adatlap szükséges.

Mit vállal a bank?

A bank a pozitív előbírálati ajánlatát maximum 6 hónapig tartja. Az Erste Banknál minél jobb adósnak vél bennünket a bank, annál több időnk van a lakáskeresésre. Így minősítéstől függően 3-6 hónapot nyerünk, míg az Unicreditnél 6 hónapig érünk rá a lakáskereséssel. Az előbírálatért csak az Erste Banknál kell fizetnünk (20 000 Ft), de a hitelszerződés megkötését követően ezt jóváírják a számlánkon.

Min lehet elcsúszni előbírálat után mégis?

A bank az előbírálat során mindent megvizsgál, leellenőrzi az adatainkat, a munkáltatót, a bankszámlakivonatainkat, az esetlegesen fennálló egyéb hiteleinket. Amennyiben az indikatív ajánlat érvényességi idején belül találjuk meg a megfelelő lakást, akkor fő szabály szerint a már beadott és leellenőrzött dokumentumokat nem kell benyújtanunk még egyszer.

Mivel az előzetes minősítés során a bank az ingatlanra vonatkozó adatokat nem látja, ezért ez az a pont, ahol leginkább elcsúszhatunk. A lakáshitelnek az egyik pillére a megvásárolni kívánt ingatlan, ezért a maximálisan felvehető hitelösszeget nagyban befolyásolja az értékbecslés eredménye. Az ingatlanok terhelhetősége függ a fedezetül felajánlott ingatlan típusától, elhelyezkedésétől, komfortfokozatától, valamint az ügyfélminősítés eredményétől. A bankok többsége 4-5 millió forintnál alacsonyabb értékű ingatlant nem fogad el fedezetként. Fontos, hogy az adott ingatlanra valamely biztosító társaság kössön lakásbiztosítást. 

Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő. Magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni. Ezen felül még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget. 

Tehát éljünk a lehetőséggel és menjünk biztosra! Sokkal megnyugtatóbb az eladó számára is, ha egy előzetes jóváhagyással a kezünkben ülünk le az ártárgyaláson. Ne feledjük azonban, hogy két bank soha nem fog számunkra ugyanolyan hitelminősítést adni, így az előbírálatnál is érdemes több bankkal kapcsolatba lépni. A lakáshiteled lesz a legnagyobb pénzügyi kötelezettséged a következő 15-20 évre, így megéri körültekintően eljárni. A Bankmonitorra az előbírálatot illetően is számíthatsz, hitelszakértőink hasznos tanácsokkal segítenek. 

Ha kérdésed van, töltsd ki az alábbi adatlapot és kollégánk pár órán belül felhív (munkanapokon). 

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. okos

  Nem tudjak a bankok mi az a elobiralat. Tobb fiokban is voltam es csak neztek butan. Az altaluk kiadott papir – ami egy sima hitelkalkulalas eredmenye – semmire nem kotelezi oket.
  Gyakorlatban igy nem lehet biztosra menni.

  2016.08.17.15:38

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Okos, letezik elobiralat több banknal is. 3-6 hónapig érvényes igérvényt adnak ki.

   2016.08.17.18:29

 2. Gábor

  Hasonlóan Okos-hoz az OTP és CIB-ben rám is bután néztek és elzavartak hogy majd akkor jöjjek ha van aláírt lakásszerződésem, addig csak ilyen kamuhamut számoltak ami semmire sem volt jó, nemhogy 3-6 hónapot, 1 napot sem vállaltak rá, de azt megtudtam mi a maxium ha minden amit mondtam úgy van ahogy mondtam…

  2017.01.31.22:37

 3. Matt

  Mi is nemrég látogattunk meg egy bankot, esetünkben a K&H-t.
  Nincs semmilyen előbírálat. Előzetes értékbecslés van, és ha ez megvolt, csak ezt követően közlik, hogy megkapod-e a szóban forgó hitelt, vagy sem. Tehát még csak azt sem tudhatom előre, hogy egyáltalán milyen értékű ingatlanok között keresgéljek.
  Vélemény? Ez a valóságban tényleg így működik?

  2018.03.20.11:05

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Matt,
   Nem minden banknál végeznek előbírálatot, ahogyan az említett K&H banknál sem. Azonban mi ezeknél a bankoknál is segítséget tudunk nyújtani, ugyanis nekünk rendelkezésre állnak a bank ügyfélminősítő kalkulátorai, amivel igen nagy biztonsággal lehet megállapítani, hogy mennyi hitelt, milyen kondíciókkal kaphat meg. Egy hitelezéssel foglalkozó pénzügyi közvetítőnek egyébként is ez a dolga többek között. De fő kérdésére visszatérve, ilyen segítség nélkül valóban így működik, ahol tehát nincs előbírálat, ott a bankfióki ügyintézőn múlik, mennyire pontos és megbízható kalkulációt készít az érdeklődő számára.

   2018.03.20.16:02

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.