Hogyan mentsük meg a kamatot

 • 2012.03.29.
 • szerző: bankmonitor

A Citibank meglepő ajánlattal állt elő: a helyett, hogy feltörnénk betétünket, hitelt vehetünk fel a betéti összegre és azzal pótolhatjuk ki az alkalmi háztartási hiányt ezzel mentve a betéti kamatot. Tény, hogy betétet feltörni például 10 nappal a lejárati határidő előtt bosszantó lehet, de lássuk mi ennek a hátránya és milyen más megoldásokat találhatunk a kamat megőrzésére.

A lekötéskori házi-likviditási probléma általános jelenség, amire a Citi betéthitele megoldás lehet. A hirdetmény szerint a betéthitel díjmentesen igényelhető a betéti összeg 95%-ig automatikusan ismétlődő forintbetétek esetén. A bank nem sok kockázatot vállal, hiszen a 15%-os hitelkamat megfizetésére és a betéthitel tőkeértének törlesztésére legrosszabb esetben is ott van a betéti összeg. Ezt az összeget a bank annak rendje és módja szerint zárolja is óvadékként a betét visszafizetéséig. De mi lehet a veszélye a betétes számára a betéthitelnek?

Mielőtt még bemutatnánk a betéthitel veszélyét, látnunk kell, hogy a betéti kamatok jó esetben fele akkorák, mint a hitel után fizetendő kamat. Tehát minden hitel nap nagyjából két betéti nap kamatát emészti fel, ha a felvett hitel összege egyenlő a betéti összeggel. Egy egy éves lekötés tehát 6 hónapnyi betéthitel kamatát fedezi, így ha félidő előtt vesszük fel a hitelt és azt nem tudjuk visszafizetni, akkor veszteségesek leszünk, ez pedig nem éppen a betétlekötés célja. Ha látjuk, hogy a betéthitel várhatóan hosszabb ideig nem tudjuk visszafizetni, mint a lekötési futamidő fele, akkor érdemesebb inkább rögtön feltörni a betétet és a kisebbik rosszal hazamenni (a betét feltörésével elszenvedett kamatveszteség miatt).

Jobbik eset, ha a betéthitelt éppen a betét lejárta előtt kell igénybe vennünk – de minden esetre a futamidő felének eltelte után. Ebben az esetben ugyanis még a görgetett hitelkamat se lehet nagyobb a betéti kamatnál. Felmerülhet a kérdés, hogy nincs e még ennél is jobb megoldás a likviditási problémák rendezésére.

De van. Azok, akik számára előre látható, hogy felmerülhet pénzhiány a betét lekötése alatt, érdemes feltörhető, vagy részlegesen feltörhető betéti megoldást keresni. Több bank is kínál olyan betéteket, amik részleges vagy teljes kamatot kínálnak feltörés esetére is. Ilyen az UniCredit Előrelátó Forintbetétje például, de kínál hasonló lehetőségeket a Raiffeisen vagy az Erste Bank is. Ennek a megoldásnak az az előnye a betéthitellel szemben, hogy feltörés után a megmaradt összeget újra le lehet kötni, és az eredeti lekötött összegen semmilyen vagy minimális kamat veszteség nem éri a betétest.

Összességében tehát a betéthitel jó lehet rövid időszakra, hosszabb távon viszont feltétlenül a betét feltörését érdemes választanunk, ha a betétlekötés és a hitel kamataival nettó pozitív mérleget szeretnénk elérni.

Az érdekesség kedvéért, íme, a Citibank ajánlata:

Citibank betéthitel

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.