Betöltés
loading

Hogyan működik az állampapír, és melyiket válaszd? (Videó)

Manapság a legtöbb megtakarító és befektető arra panaszkodik, hogy a bankok egyszerűen nem fizetnek elég magas kamatot. Lássuk be, ez így is van, ha az ember bankbetétet keres, nehéz 2% feletti ajánlatokat találni, sőt a legtöbb bank még a 2%-ot nehezen fizeti meg a betéteinkre.

Most egy olyan megoldást mutatunk be, amellyel a mai alacsony kamatkörnyezetben még mindig kimagasló eredményeket lehet elérni. Ez nem más, mint az állampapír. Nézd meg az alábbi, 10 perces videónkat és képbe fogsz kerülni.

Nézd meg a videót:

Ha nem szeretsz videózni, az alábbiakban szövegesen is elolvashatod azt, amit kollégánk elmondott a kamerák előtt.

A magyar állampapír működése

Elsőre bizonyára kicsit furcsán hangzik azoknak, akik sosem fektettek másba, mint bankbetétbe, de abszolút nem kell megijedni tőle, mert ez a bankbetéthez egy igen hasonlatos befektetési forma. Szintén rendkívül biztonságos.

De mi történik az állampapírba fektetett pénzükkel?

Ahogyan a nevében is benne van, azt a pénzt, amit állampapírba teszünk, gyakorlatilag az államnak adjuk kölcsön. Ez Magyarországon általában a magyar államot jelenti, de lehetőséged van akár külföldi, (pl. német, vagy amerikai) állampapírokat is vásárolni. Hogyan működik?

Sok-sok befektető kölcsön adja a pénzét a magyar államnak úgy, hogy állampapírt vásárol. Az állam a papír lejáratakor ezt a pénzt visszaadja a befektetőknek, és idő közben még kamatot is fizet. Nagyjából úgy fogalmazhatjuk meg a bankbetét és az állampapír közötti különbséget, hogy míg az állampapír esetében az államnak, bankbetét esetében a banknak adjuk kölcsön a pénzünket.

Az állampapírok azonban nem betét formában működnek, hanem értékpapírok. Az esetek többségében nem kell arra gondolni, hogy ez az értékpapír valamiféle kinyomtatott papír, amit haza kellene vinnünk. Az állampapír a legtöbb esetben ugyanolyan elektronikus jel, mint a bankbetétünk, amit egy elektronikus bankszámlán tárolunk.

Kiváncsi vagy, mekkokra kamatot fizet a legjobb állampapír? Használd keresőnket, és kiderül!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Milyen jellemzői vannak az állampapírnak?

Miért gondoljuk azt a Bankmonitornál, hogy ha valaki biztonságos befektetést keres, akkor elsőként kell, hogy eszébe jusson az állampapír? Az első és legfontosabb éppen a biztonság. Azt a pénzt, amit a magyar államnak kölcsön adunk, csak abban az esetben nem látjuk viszont, ha az csődbe megy.

Az államcsőd esélye egy állam esetén sem nulla, mivel nem lehet soha teljesen kizárni, de elég kicsi az esélye, hogy bármely állam csődöt jelentsen.

A másik, amiért mi vonzónak találjuk az állampapírokat, az a kamatozás. Jelenleg a fél éves papírokkal a 2%-os kamat már elérhető, 1 éves időtávon pedig már 2,5%-ot elérhetünk, és ehhez semmilyen feltételt nem kell teljesítenünk. Nem úgy, mint a bankoknál, ahol gyakran a magasabb kamatokat csak új pénzekre adják meg, vagy akkor, ha másik terméket is igénylünk mellé.

Ezeket a papírokat különböző futamidőkkel tudjuk megvásárolni: vannak 3 hónapos, 6 hónapos, 1 éves, 3 éves, sőt akár 5, vagy 8 éves futamidejű papírok is. Minden állampapírnak van egy úgynevezett névértéke, ami a legkisebb vásárolható egységet jelenti. Ez állampapíronként különbözhet, gyakran 1Ft-os, de lehet akár 100 Ft-os, 1000 Ft-os, 10000 Ft-os, így elég rugalmasan tudjuk megválasztani, hogy mekkora összeget szeretnénk befektetni.

Hol lehet állampapírt venni?

Magyarországon a legtöbb bank terjeszti az ügyfeleinek az állampapírokat, de ezeket általában kérni kell, tehát „aktív értékesítés” (olyan, hogy szólnak, hogy van állampapír) ritka, de ha ilyen igényed van, akkor a legtöbb bank képes ezt kiszolgálni.

A brókercégek egyöntetűen, és rutinszerűen kínálják az ügyfeleiknek az állampapírokat, de van még egy harmadik szereplő is, akit sajnos kevesen ismernek, ez pedig a Magyar Államkincstár.

A helyzet az, hogy a Magyar Államkincstárban bármely magyar magánszemély gond nélkül nyithat számlát. Minden nagyvárosban van az Államkincstárnak fiókja, ami úgy működik, mint egy bankfiók, tehát bemész, húzol egy sorszámot, nyitsz egy számlát és vagy ott helyben befizeted a pénzt, vagy kívülről átutalod azt.

Azért érdemes az Államkincstárnál nyitni számlát, mert nagyon olcsó. Jelenleg semmilyen költséget nem számol fel a Kincstár sem a vásárlásért, sem a számlavezetésért. Két jellemző költsége van mindössze. Az egyik, amikor utalunk, akkor ki kell fizetni a tranzakciós adót (0,3% max. 6 ezer Ft), a másik, hogy ha idő előtt el szeretnénk adni a papírunkat, akkor általában a névértékhez képpest 2 százalékpontos diszkonttal hajlandó visszavásárolni a Kincstár.

Nem célszerű tehát a futamidő előtt eladni az állampapírt, ahogy a bankbetét esetén sem érdemes feltörni a betétet annak lejárta előtt.

Milyen állampapírok léteznek?

Az igazság az, hogy a teljes paletta óriási, több száz állampapír létezik, melyek akár 8-10 kategóriába is besorolhatók. A főbb típusokat itt tudod összehasonlítani: állampapírok összehasonlítása.

Mi most csak a legjobb kamatozást nyúltó papírokat vesszük végig. A fix kamatozású papírok közül a Féléves Kincstárjegy (jelenleg 2%) és a Kamatozó Kincstárjegy (jelenleg 2,5%) fizeti a legmagasabb kamatokat. Ezek fix kamatozásúak, azaz ha ezeket megvásároljuk, akkor a futamidő végén kamatostul megkapjuk a pénzünket.

A második kategóriában a hosszabb futamidők szerepelnek, melyek közül a legvonzóbbak jelenleg változó kamatozásúak. Ilyen a Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény. A Prémiumból jelenleg van 3 és 5 éves futamidejű, melyek 3%, illetve 3,5% kamatprémiumot fizetnek az infláció felett. Azaz, ha 1% az infláció, akkor 1%+3,5%, azaz 4,5%-os kamatot kaphatunk az 5 éves futamidejű Prémium Állampapírra. (A kamatbázis negatív infláció esetén sem csökken nulla alá!)

A Bónusz Magyar Államkötvények is hasonlóan működnek, de ebben az esetben a kamatbázis nem az infláció, hanem a 12 havi Diszkont Kincstárjegy hozama.

Összefoglalva, az állampapír egy igen biztonságos befektetés, mely jelen környezetben igen magasan kamatozik. Megvehető az Államkincstárban, ahol szinte minden szolgáltatás ingyen van, de érdemes olyan futamidőt választani, ami előtt ténylegesen nem fogunk hozzányúlni a befektetésünkhöz.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.