Betöltés

Hogyan spóroltunk 11 millió Ft-ot és 8 évet egy hitelkiváltással?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-09

Hitelünket bizonyos időközönként felülvizsgálni épp oly fontos, mint egy kötelező gépjármű biztosítást újrakötni. Ráadásul a tét nem kicsi, milliós nagyságrendben mérhető, hogy mennyit nyerhetünk vagy veszíthetünk egy-egy hitelkonstrukcióval. Aktuális példánkban egy jól irányzott hitelcserével 8 évet és több mint 11 millió Ft-ot spórolt az adós. A cikkünkben bemutatott példa megtörtént eset!

Kinek éri meg igazán ma a hitelkiváltás?

Hosszú folyamat eredménye volt, hogy a hitelkamatok az aktuális szintre süllyedjenek. A válságot követő években ráadásul számottevő változás is történt a hitelek szabályozását illetően, például, hogy miként módosulhat a futamidő alatt a kamat mértéke. Így azoknak mindenképp érdemes hitelszerződésüket felülvizsgálni, akik a válságot követő pár évben vettek fel forint alapú hitelt a maihoz képest jóval magasabb kamatszint mellett. Csak a szemléltetés kedvéért megjegyezzük, hogy az anno folyósított ingatlan fedezetű hiteleket olyan kamatszint mellett nyújtották (10% feletti), mint a ma elérhető legjobb személyi kölcsön konstrukciókat!

Előbb említett hitelek között ráadásul bőven akad olyan is, amelyek még nem referencia kamathoz kötött kölcsönök, azaz nem követik dinamikusan a piaci változásokat.

Kis magyarázat: A referencia kamathoz kötött hitel esetén az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár. A referencia kamat egy bankközi kamatláb (BUBOR), amely jellemzően a jegybanki alapkamatot követi.

Ügyfelünk esetében egy 2011-ben felvett, 14 millió forintos, 25 éve futamidejű lakáshitelről van szó. A hitel aktuális kamatszintje 8%-ot meghaladó, míg a hitelkiváltásra felvehető kölcsönök már 5%-tól elérhetőek. A szembeötlő kamatkülönbség miatt az adós kezdeményezte a banknál a kamatszint csökkentését, de mivel a kísérlet sikertelenül zárult, így segítséget kért a Bankmonitor szakértőitől, hogy cseréljük le hitelét egy kedvezőbb kamatozású kölcsönre. Mivel a törlesztések fizetésével nem volt probléma, a koncepció az volt, hogy a törlesztőrészlet ne változzon, ebből adódóan rövidebb futamidővel kerüljön kiváltásra a hitel. A hitelkiváltás eredménye 8 évvel rövidebb futamidő és 11 millió forinttal kevesebb teljes visszafizetés (változatlan kamatszintet feltételezve).

Biztos csak a legjobb ügyfeleknek lehetséges a kedvező hitelkiváltás!

Ez NEM így van. Példánkban szereplő Ügyfelünk sem a legjobb ügyfélminősítést kapta. Mellesleg megjegyezzük, ha a legrosszabb besorolással kapott volna ajánlatot, akkor is 7 évvel rövidebb futamidőre kapta volna meg a hitelét, és 10 millió forinttal lenne kevesebb az összes törlesztése.

A késedelemmentes és pontos törlesztés viszont elengedhetetlen a sikeres hitelkiváltáshoz! A hiteltörlesztési múltunkból ugyanis a bankok egyértelmű következtetést vonnak le, és ha gond volt/van a havi részletek teljesítésével, nem sok eséllyel kapunk ajánlatot egy másik banktól. Kivétel persze lehetséges. Például, ha a fizetésünk később érkezik, mint a törlesztés napja, és egy pár napos csúszásban vagyunk emiatt, az még nem a világ vége.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen feltételekkel kaphatsz hitelt akár kiváltásra is, akkor használd az alábbi kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet?

2018. 12. 11.

10 évvel a hazai lakosság jelentős részét durván megégető hitelválság kirobbanása után újra csúcson van a magánszemélyek hitelfelvétele, és a növekedés 2019-ben is szinte biztosan folytatódik. Mi történt? Mindenki elfelejtette,...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.