Hogyan spóroltunk 11 millió Ft-ot és 8 évet egy hitelkiváltással?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 12. 09.

Hitelünket bizonyos időközönként felülvizsgálni épp oly fontos, mint egy kötelező gépjármű biztosítást újrakötni. Ráadásul a tét nem kicsi, milliós nagyságrendben mérhető, hogy mennyit nyerhetünk vagy veszíthetünk egy-egy hitelkonstrukcióval. Aktuális példánkban egy jól irányzott hitelcserével 8 évet és több mint 11 millió Ft-ot spórolt az adós. A cikkünkben bemutatott példa megtörtént eset!

Kinek éri meg igazán ma a hitelkiváltás?

Hosszú folyamat eredménye volt, hogy a hitelkamatok az aktuális szintre süllyedjenek. A válságot követő években ráadásul számottevő változás is történt a hitelek szabályozását illetően, például, hogy miként módosulhat a futamidő alatt a kamat mértéke. Így azoknak mindenképp érdemes hitelszerződésüket felülvizsgálni, akik a válságot követő pár évben vettek fel forint alapú hitelt a maihoz képest jóval magasabb kamatszint mellett. Csak a szemléltetés kedvéért megjegyezzük, hogy az anno folyósított ingatlan fedezetű hiteleket olyan kamatszint mellett nyújtották (10% feletti), mint a ma elérhető legjobb személyi kölcsön konstrukciókat!

Előbb említett hitelek között ráadásul bőven akad olyan is, amelyek még nem referencia kamathoz kötött kölcsönök, azaz nem követik dinamikusan a piaci változásokat.

Kis magyarázat: A referencia kamathoz kötött hitel esetén az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár. A referencia kamat egy bankközi kamatláb (BUBOR), amely jellemzően a jegybanki alapkamatot követi.

Ügyfelünk esetében egy 2011-ben felvett, 14 millió forintos, 25 éve futamidejű lakáshitelről van szó. A hitel aktuális kamatszintje 8%-ot meghaladó, míg a hitelkiváltásra felvehető kölcsönök már 5%-tól elérhetőek. A szembeötlő kamatkülönbség miatt az adós kezdeményezte a banknál a kamatszint csökkentését, de mivel a kísérlet sikertelenül zárult, így segítséget kért a Bankmonitor szakértőitől, hogy cseréljük le hitelét egy kedvezőbb kamatozású kölcsönre. Mivel a törlesztések fizetésével nem volt probléma, a koncepció az volt, hogy a törlesztőrészlet ne változzon, ebből adódóan rövidebb futamidővel kerüljön kiváltásra a hitel. A hitelkiváltás eredménye 8 évvel rövidebb futamidő és 11 millió forinttal kevesebb teljes visszafizetés (változatlan kamatszintet feltételezve).

Biztos csak a legjobb ügyfeleknek lehetséges a kedvező hitelkiváltás!

Ez NEM így van. Példánkban szereplő Ügyfelünk sem a legjobb ügyfélminősítést kapta. Mellesleg megjegyezzük, ha a legrosszabb besorolással kapott volna ajánlatot, akkor is 7 évvel rövidebb futamidőre kapta volna meg a hitelét, és 10 millió forinttal lenne kevesebb az összes törlesztése.

A késedelemmentes és pontos törlesztés viszont elengedhetetlen a sikeres hitelkiváltáshoz! A hiteltörlesztési múltunkból ugyanis a bankok egyértelmű következtetést vonnak le, és ha gond volt/van a havi részletek teljesítésével, nem sok eséllyel kapunk ajánlatot egy másik banktól. Kivétel persze lehetséges. Például, ha a fizetésünk később érkezik, mint a törlesztés napja, és egy pár napos csúszásban vagyunk emiatt, az még nem a világ vége.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen feltételekkel kaphatsz hitelt akár kiváltásra is, akkor használd az alábbi kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Zoltán

  Ezúton is köszönöm a Bankmonitor csapatának, hogy segítettek meglépni a hitelkiváltást. Szakértlemüket nagyra becsülöm.

  Hálás köszönettel,
  Zoltán

  2014.12.09.09:53

 2. ancsasin

  A legnagyobb probléma az, hogy milyen hitelt szeretnénk kiváltani…A hitelkártya tartozás kiváltásához nem adnak hitelt, pedig ott a legnagyobbak (45%-os) a kamatok…és persze a a rossz adósok rendszere…ha oda egyszer bekerül az ember (bármilyen kis összeg, vagy pár hetes csúszás miatt) onnan sosem kerül ki…Én például, így sohasem tudom majd kifizetni az american expresses hitelt, és reményem sincs, hogy pontosan fizessem, mert a részlet egyre növekszik (pedig nem használom)….életem végéig fizethetem és a felvett 800 eFt 8 millióba is belekerül majd…Minden bank elutasított már…..

  2014.12.09.11:08

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.