Hogyan tovább a bankbetétekből?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 12. 14.

Az alapkamatunk valószínűleg még most sem érte el a legalacsonyabb szintjét. A bankbetétekből is áramlik ki a pénz. De hol találhatja meg a helyét? Mi lehet a lekötött betétek alternatívája? Befektetési alap, állampapír vagy valami más? Mire figyeljünk, hogy ne csalódjunk?

kamatokalapkamat20131214.jpg

A lakosság egyszerűen pszichésen nehezen dolgozza fel 2,5-3%-os a kamatszintet. Nagyon kevesen tudják, hogy Magyarországon még mindig pozitív reálkamat (infláció feletti kamat) érhető el bankbetétben, miközben tőlünk nyugatra ez egy negatív érték. Azaz, míg mi megtakarításaink a jövőben többet érnek, addig nálunk sokkal fejlettebb országban a megtakarított pénzt „megeszi” az infláció.

hozamtabla20131214.jpg

A valós reálhozam ismerete nélkül indult meg az intenzív az alternatív lehetőségek keresése, ahol
klasszikus hibákat követik el legtöbben: 

 • olyan kockázatot vállal fel, melynek a természetét nem ismeri: nem mérlegelik igazán, hogy ha egy kötvény most közel 8%-ot fizet, akkor annak egyszerűen nagyobb a kockázata, mint a betétnek
 • múltbeli hozamok alapján választ befektetési alapot, miközben nem teljesen egyértelmű számára, hogy ez a jövőre vonatkozóan nem feltétlenül teljesül (Nemrég több, mint 800 mrd Ft áramlott a befektetési alapokba, főként két kategóriába: 
  • pénzpiaci alap, mely definíciószerűen nem hoz magasabb hozamot mint a legjobb betétek
  • abszolút hozamú alapok: az emberek nem veszik észre, hogy ezen alapok jó teljesítményének jelentős része az államkötvényeken jelentkező hozamcsökkenésből származott, s ez az elmúlt egy évben tapasztalt mértékben már nem ismétlődhet meg. Tehát az abszolút hozamú alapok teljesítménye alacsonyabb lesz, ahogy a csökkenő trend már látható az elmúlt hónapokban

Amennyiben szeretnél saját kérdéseidre is választ kapni a befektetésekkel kapcsolatban,  töltsd ki az alábbi adatlapot. Írásunk az adatlap alatt folytatódik. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

befhozam20131214.jpg

Mindenképpen tudni kell, hogy
kockázatmentes kamat feletti hozamot kizárólag az alábbi három úton
lehet elérni: 

 • Az időtáv növelésével
  Megoldás például 3-5 éves állampapír, vagy hosszú bankbetét (Bár itt esetenként megjelenik a hozamkockázat. Azaz hosszú időre lekötjük a pénzünket egy fix kamatra, majd később emelkednek a kamatlábak, de a mi lekötésünk még mindig a kezdeti alacsonyabb kamattal fut.)
 • Állami támogatások igénybevételével
  Megoldás lehet a Lakástakarék Pénztár (LTP), a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ), az Önkéntes nyugdíjpénztár és a Babakötvény. Ezek a termékeket is viszonylag szűk réteg keresi, legtöbben a hosszú táv miatt, vagy a kötött felhasználási cél miatt nem vágnak bele többen. Pedig az állami támogatásokat érdemes kihasználni. 
 • Kockázat növelése
  Megoldás lehet mind befektetési alap, mind más jelegű kockázatosabb termék. De mindenképp legyünk tisztában a kockázatok szintjével, és mibenlétével. 

A jelenlegi trendek kedveznek az
állampapírok piacának is. Az ide áramló pénzt a következő tényezők magyarázzák: 

 • éves szinten a nagyjából a legjobb betétekkel azonos hozamot lehet elérni úgy, hogy nem kell közben folyamatosan utaztatni a pénzt a legjobb banki ajánlatok között, melyet a tranzakciós illeték megdrágított;
 • az állampapír EHO mentes.

Egy igen kedvező állampapír vásárlási lehetőséggel viszont kevesen élnek: az kiemelkedő hozamot kínáló prémium állampapírokat (3-5 éves futamidőre) után mindössze néhányan érdeklődnek. Ők általában a jelentősebb pénzügyi ismerettel rendelkeznek.

A jelenlegi piaci tendenciák egyik nagy vesztese a unit-linked biztosítások. Miközben a lakosság megtakarítási állománya évek óta nő, a unit-linked eladások (új értékesítések) masszívan csökkenek a korábbi ügyfélcsalódások miatt.

A jövő latolgatása

Szerintünk egy hosszabb folyamat lesz, amíg a magyar lakosság a befektetési kockázat valós jellemzőit megismeri és megbarátkozik vele. A válság és a közvetlen azt követő időszak sokkal inkább a kockázat kerülésére sarkallja az embereket. Az első körben a vad alternatívakeresés nem teljes mértékben megértett termékekbe történő befektetéshez vezet. 

A második körben minden bizonnyal nőni fog a jelenleg borzasztóan rövid befektetési időtáv (az állampapírok és bankbetétek keresletének 75-80%-a maximum egy éves futamidejű). A gazdasági környezet stabilizálódása támogathatja a hosszabb távú gondolkodást. Jelenleg nem ritkán találkozunk azzal, hogy „nyugdíjig nem tudok tervezni, max 3-5 évben gondolkozom”. Ezt képviselik azok a megtakarítók is, akik elvileg megtehetnénk, hogy 10-15-20 évben gondolkodjanak. A befektetési/megtakarítási időtáv és a kockázat valós megértése fog oda elvezetni, hogy tudatos termékválasztás fogja vezérelni a megtakarítókat és mernek új irányokba nyitni. 

Érdekes vonatkozása a magyar lakossági befektetési piacnak, hogy a „sztár” abszolút hozamú alapok kockázatát minden alapkezelő kénytelen szándékosan mérsékelni, mert a hazai piac nem fogadja el még a nagyobb hozam reményében sem a nagyobb kockázatot. Több olyan példát láttunk, ahol az alapkezelő befektetési politikát váltott: sikeres volt, de nagy volt a hozamok kilengése. Emitt egyszerűen nem merték nagy tömegben megvenni az alapot az emberek…

A tényleg fájó kérdések ideje azonban szerintünk még nem jött el. Ezzel majd akkor fogunk szembesülni, ha a bankbetéti és állampapír hozamok csak infláció alatti teljesítményt kínálnak. Amennyiben mindez alacsony nominális kamattal fog megvalósulni, akkor tényleg szükségszerűen nyitnia kell a lakosságnak az új típusú megtakarítási formák felé. Amennyiben 5%, vagy a feletti nominális hozamok mellett lesz negatív a kockázatmentes reálkamat, akkor a lakosság jelentős része nem fogja lereagálni, hogy ő gyakorlatilag pénzt veszít. (Ilyenkor a kamatot és a tőkét is felemészti az infláció reál értelemben, miközben nominálisan látszódik a gyarapodás)

A megítélésünk szerint a jövő nyertese alacsony kamatkörnyezetben (az államilag támogatott, vagy adó szempontból preferált konstrukciók mellett) kizárólag a befektetési alap lehet, mivel ez a megtakarítási forma nyújtja a legalacsonyabb költség melletti rugalmas befektetési lehetőséget.  

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Banki oldalról szükségszerű megemlítenünk: egyszerűen a bankfiókban dolgozó tanácsadók sincsenek felkészülve szofisztikáltabb befektetési termékek értékesítésére és a kockázat/hozam összefüggések valós, megértést segítő kommunikációjára. Egyszerűen az elmúlt 10 évben nem ez volt a fókusz és most hiány van a befektetési termékismeretből.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

2018. 04. 30.

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.