Hogyan tudod megcsípni még a Növekedési Hitelt

szerző: Csányi Franciska
2017. 01. 25.

Sokszor mire észbe kapnak a cégvezetők, hogy társaságunknak hitelre lenne szüksége, az idő már igen rövid a szükséges összeg megszerzésére. Mennyi idő alatt tudunk cégünknek hitelt intézni? Mivel tudjuk a hiteligénylés folyamatát a lehető leggyorsabbra felpörgetni?
3 + 1 megszívlelendő tanács, amivel akár a nemsokára kivezetésre kerülő fix 2,5%-os Növekedési Hitelt is meg tudod még csípni vállalkozásod számára.

Az, hogy egy hiteligénylési folyamat milyen hosszúra nyúlik, nem csupán a bankon múlik. Igaz, vannak bankon belül időben rögzített folyamatok: például maximum mennyi idő áll az ingatlan értékbecslők rendelkezésére az értékbecslés elkészítésére a megrendeléstől számítva. Azzal viszont, ha nem tesszük lehetővé az azonnali bejutást számára (mert mondjuk épp kiugrottunk egy pár napra síelni csak ide a szomszédba, Ausztriába), vagy éppen a biztosítékként felajánlott ingatlannál az értékbecslő deríti ki, hogy nincs rendben a közös területek használati megosztás szerződéssel (és ennek rendezése további hosszú heteket vesz igénybe), már mi húzzuk az időt.

Nem elhanyagolható az az időtáv, ami rajtunk, hiteligénylőkön múlik.  Egy-két napos előkészületi munkával akár heteket spórolhatunk meg. A hiteligénylés 2 – 3 hónapos átfutási idejét akár 2 hónapon belül is tudjuk tartani azzal, ha már felkészülten és átgondoltan keressük fel a bankokat.

Ha ügyesek vagyunk, akár még belefélhetünk a Növekedési Hitel  március végi szerződéses határidejébe is. Ehhez a következő pár javaslattal élnénk:

1. Pontos, alátámasztott hitelcél

Tudjuk pontosan meghatározni, hogy mire és mennyi hitelt szeretnénk. Alátámasztott elképzelések alapján állítsuk össze üzleti tervünket. Ez lehet hiteles helyről származó piaci, iparági adat és információ. Legszerencsésebb helyzetben akkor vagyunk, ha jövőbeli árbevételünket már előzetes szándéknyilatkozatokkal, előszerződésekkel, megkötött szerződésekkel tudjuk igazolni.

2. Problémás pontok előzetes feltárása

Azzal, hogy egy ismert problémáról hallgatunk a bank előtt, reménykedve abban, hogy az nem derül ki, csak a fejünket dugjuk a homokba. Vegyük egy általánosan előforduló példát: egyik kapcsolt vállalkozásunk rendezetlen adótartozással rendelkezik. Nagy valószínűséggel (biztos!), hogy ki fog derülni a bank számára is. Ez időben visszavetheti, megakaszthatja a bírálati folyamatot. A példa két tanúsággal is szolgálhat számunkra:

 • vizsgáljuk át nem csak a hiteligénylő cégünk, de esetleges kapcsolt vállalkozásaink adminisztrációját, rendezetlen, problémás ügyeit
 • ha ilyen helyzet áll fenn, jelezzük a banknak, de már a megoldási javaslatunkkal együtt (jelen példánál maradva a részletfizetési megállapodási igényünk elbírálása már folyamatban van a NAV-nál)

3. Hiánytalan dokumentáció előkészítése

A jó könyvelő aranyat ér! Ha vállalkozásunk könyvelése napra kész, aktuális főkönyveket, idősoros vevő-szállító analitikákat azonnal rendelkezésünkre tudja bocsátani könyvelőnk, az már fél siker. Ha kérésünkre akkor kezdi el rendezgetni, egyesével könyvelgetni a felhalmozott tételeket könyvelőnk, azzal súlyos napok (néha hetek is) eltelhetnek.

3 + 1. Ne erre az időszakra időzítsük nyaralásunkat

Találkoztunk már olyan ügyféllel, aki a hitelbírálati folyamat lezárta előtt azt hitte, hogy itt rá, mint cégvezetőre nem lesz már szükség, minden megy a maga útján a bankon belül. Azzal nem számolt, hogy az hitelbírálat utolsó fázisában még merülnek fel olyan kérdések a banki döntéshozók részéről, amire személyesen csak ő tud válaszolni. A hitel tényleges elbírálási ideje így annyival kitolódott, míg ő hazajött a nyaralásból… Jól megérdemelt pihenőnket tegyük inkább a folyósítás utáni időkre, azzal biztosan nem kockázatunk semmit.

Ha te is játszadozol hitelfelvétel gondolatával, 0. lépésként nézd meg a Bankmonitor kalkulátorának segítségével, hogy céged jogosult-e a Növekedési Hitel felvételére:

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.