Betöltés

Hogyan tudom cégem folyószámlahitel keret nagyságát növelni?

szerző: Csányi Franciska
2016-11-14

A cégek számára elérhető folyószámla hitelnagyság meglepően széles skálán mozog a különböző bankoknál. A kiinduló pont azonban mindenkinél ugyanaz: a hiteligénylő társaság utolsó lezárt üzleti évének árbevétele alapján határozza meg a maximálisan adható folyószámla keretet. A szórás nagy, 10-15%-tól akár a 30%-os finanszírozási arányig is eljuthatunk. Az árbevétel nagysága mellett meghatározó tényezők még az elvárt biztosítéki háttér, valamint a felszámított kamatmarzs nagysága.

Az árbevétel 10-15%-a a legalacsonyabb ajánlatok közé tartozik, a legtöbb bank ebben a sávban mozog azonban. A 15-20%-ot ajánló bankok a középmezőnyt képviselik, 20-25% közötti sáv már igen jónak számít, 30% feletti ajánlatnál pedig egyenesen szerencsésnek érezhetjük magunkat.

Mégis miért ekkora a szórás?

Az eltérő ajánlat nagyságokhoz eltérő fedezeti igény párosul a bankok részéről. Milyen biztosítéki elvárások jöhetnek szóba?

 1. Tulajdonosi kezességvállalás – ez szinte automatikus elvárás a legtöbb bank részéről. Jelenleg egy olyan bankot ismerünk, ahol nem élnek ezzel az eszközzel…
 2. Ingatlan fedezet – jellemzően a beruházási hitelek biztosítéka, azonban folyószámla hitelek esetében is alkalmazott eszköz. Erős biztosíték, így biztosak lehetünk abban, hogy a magasabb mértékű hitelkeret ajánlathoz ingatlan fedezet igény is társulni fog.
 3. Állami kezességvállalás (Garantiqa, AVHGA) – azt hihetnénk, hogy a tulajdonosi kezességvállalás alternatívájaként számolhatunk a lehetőséggel, de ez nem minden banknál állja meg a helyét. Legtöbbször az ingatlan fedezet alternatívájaként szerepel a banki ajánlatokban. Helyette, illetve a rugalmasabb bankoknál szükség esetén annak kiegészítéseként. A kezességvállalásnak díja van, éves szinten 0,6-1,6% között mozog, attól függően, hogy támogatott (Széchenyi Folyószámlahitel), vagy a bank saját hiteltermékéről van szó.

A bankok standard módon határozzák meg az elvárt biztosítéki hátteret. Nincs nagy mozgásterünk abban, hogy ha több hitelt szeretnénk, több biztosítékot ajánlunk fel önkéntesen. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az alacsony fedezetelvárás magasabb kamatköltséget vonz maga után. (pl.: ingatlan fedezet nélküli). A cégünk egyéni preferenciájához illeszkedő (hitelösszeg – fedezettség – árazás) terméket kínáló bankot nekünk kell megtalálnunk.

Hogyan tudjuk növelni folyószámla hitelkeretünk nagyságát?

A tényszerű árbevétel nagyság, illetve a mögöttesen biztosított fedezet és árazás mellett szubjektív tényezők is befolyásolhatják a banki döntést megajánlott hitelnagyság tekintetében.

A legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha cégünk már a hiteligényt megelőzően is az adott banknál vezette számláit, illetve igényelt hitelt. Persze ez akkor bírhat pozitív befolyással, ha a banki kapcsolat jó volt, ha merültek is fel problémák, azt őszintén és konstruktívan tudtuk kezelni. Sok ügyfelünknek javasoljuk, hogy ezt az építkezést tudatosan kezdje el. Lássuk azt, hogy egy új banki kapcsolatnál fontos kialakítani a bank bizalmát, s ha már van egy lezárt üzleti éve a társaságnak  pozitív tapasztalatokkal a banknál, el lehet kezdeni feszegetni a határokat, nagyobb finanszírozási mértéket kérni.

A Bankmonitor kedvezményes hitel-keresőjének segítségével megnézheted, hogy céged alkalmas-e a piacon jelenleg legkedvezőbb kondíció mellett elérhető Széchenyi Hitel felvételére. A kalkulátor segítségével kitekintésként azt is megvizsgálhatod, hogy esetleges beruházási tervedhez tudsz-e támogatott hitelhez jutni.

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Kényelmes vagy körülményes az online bankszámlanyitás?

2018. 08. 14.

A bankok egyre inkább igyekeznek az online felületek felé terelni az ügyfeleiket. Ennek egyik formája az online számlanyitás, illetve a számlanyitáshoz szükséges online adatfelvétel. Az idősek bizonyára kevésbé élnek vele,...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.