Betöltés

Hogyan válasszunk állampapírt?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-19

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk a vásárláskor. A következő években a növekvő infláció miatt várhatóan a jelenlegi 3,5-3,8%-nál magasabb lesz a prémium állampapírok kamata, miközben a bónusz állampapírok is a futamidejük túlnyomó részében magasabb kamatokat fognak fizetni a jelenlegi 2,27-3,02%-nál. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen kérdések merülnek fel az állampapírok vásárlásakor.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Hogyan számítják ki a prémium és a bónusz állampapírok kamatait?

A prémium és a bónusz magyar állampapírok változó kamatozásúak. A változás a törtévet leszámítva évente, a kamatforduló napján esedékes. A prémium állampapír esetében a tárgyévi kamatozás az előző évi fogyasztói árindex és az adott sorozat kamatprémiumának összege.

A bónusz állampapír esetén a kamatforduló napja előtti 2 hónap 12 havi diszkontkincstárjegy aukcióinak (azaz az utolsó 4 ilyen aukció) átlaghozama a báziskamat, melyhez az adott sorozat kamatprémiumát adva kapjuk meg az adott sorozat tárgyévi kamatát.

Melyik típusnál magasabb az aktuális kamat?

Az utóbbi időszakban az a tendencia a lakossági állampapírok esetében, hogy a 3 és az 5 éves prémium magyar állampapírok aktuális éves kamata magasabb a 4, a 6 és a 10 éves bónusz magyar állampapírokénál. Azt tudni kell, hogy az aktuális kamatozás csak a következő kamatfordulóig áll fenn. Tehát ez önmagában nem mutatja meg, hogy a jövőben mire számíthatunk.

A prémium állampapírok aktuális sorozatainak kamata erre a kamatperiódusra 3,5% és 3,8%, miközben a leghosszabb futamidejű bónusz állampapír kamatszintje alig haladja meg a 3%-os szintet (3,02%).

Hány évre vásároljunk állampapírt?

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni az állampapírba fektetett pénzünket. Ha ugyanis előre tudjuk, hogy hány évre tudunk befektetni, akkor válasszuk az ennek megfelelő futamidejű állampapírt.

Milyen kamatok várhatók a futamidő alatt?

A futamidő alapján tudunk a legkönnyebben állampapírt választani, de ne felejtsük el, hogy a fogyasztói árindex tavaly 2,4% volt, míg idénre és a következő 2-3 évre becslések szerint évi 3% körüli értékek várhatóak. Ha a becsléseket nagyjából elfogadjuk, akkor a jelenlegi 1,1-1,4%-os kamatprémiummal számolva a most megvásárolható prémium állampapírokkal évi 4,1-4,4%-os kamatot tehetünk zsebre a következő 3-5 évben.

A bónusz állampapírok a következő 3 évben csak akkor érhetnék el a prémium állampapírok kamatszintjét, ha a 12 havi diszkontkincstárjegy aukciók hozama a jelenlegi 0,58%-ról elérné legalább az 1,5%-ot. Ekkor a 10 éves bónusz állampapír kamata (korábbi 0,02%-os DKJ hozam miatt 3,02% jelenleg) évi 4,5%-ra emelkedne. A jelenlegi kamatkülönbözet miatt 3 évre továbbra is a prémium magyar állampapírt javasoljuk, míg a következő 5 évre az emelkedő inflációs adatok következtében szintén a prémium lehet a megfelelő választás.

6-10 éves időtávra nehéz véleményt mondani. Azt fontos tisztázni, hogy a bónusz állampapírok kamata gyakorlatilag csak emelkedhet a mostani szintekről (a legalacsonyabb éves kamata sem lehet kisebb a kamatprémiumánál). A jelenleg megvásárolható 10 éves bónusz állampapír kamatprémiuma 3%, ami az idei évre nem fizet kedvező kamatot, de a 2028-ig terjedő 10 éves időtáv alatt a kamatozása a jelenlegi felett fog alakulni.

Mikor lesz kamatadó-mentes a megtakarításunk?

Két lehetőség van: tartós befektetési értékpapírszámlára és/vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára vesszük meg az állampapírokat.

  • Tartós befektetési értékpapírszámla: minimum 25 000 forint befizetésével nyitható meg, a számlanyitás évében, azaz a gyűjtőévben tudunk rá pénzt befizetni, utána már nem. A nyitás évét követően 5 teljes naptári évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kamatadó-mentes legyen a számlán elért hozamunk.
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla: minimum 5 000 forint befizetésével nyitható, ezután bármikor lehet erre a számlára befizetni. A számlánkra a befizetéseink után a személyi jövedelemadónkból is kaphatunk vissza pénzt. Nyugdíjcélra történő felhasználás esetén a hozamunk után nem kell kamatadót fizetnünk.

Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapír lehet számodra a jó választás!

 

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás

Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?

2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.