Betöltés
loading

Hogyan válasszunk állampapírt?

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk a vásárláskor. A következő években a növekvő infláció miatt várhatóan a jelenlegi 3,5-3,8%-nál magasabb lesz a prémium állampapírok kamata, miközben a bónusz állampapírok is a futamidejük túlnyomó részében magasabb kamatokat fognak fizetni a jelenlegi 2,27-3,02%-nál. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen kérdések merülnek fel az állampapírok vásárlásakor.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Hogyan számítják ki a prémium és a bónusz állampapírok kamatait?

A prémium és a bónusz magyar állampapírok változó kamatozásúak. A változás a törtévet leszámítva évente, a kamatforduló napján esedékes. A prémium állampapír esetében a tárgyévi kamatozás az előző évi fogyasztói árindex és az adott sorozat kamatprémiumának összege.

A bónusz állampapír esetén a kamatforduló napja előtti 2 hónap 12 havi diszkontkincstárjegy aukcióinak (azaz az utolsó 4 ilyen aukció) átlaghozama a báziskamat, melyhez az adott sorozat kamatprémiumát adva kapjuk meg az adott sorozat tárgyévi kamatát.

Melyik típusnál magasabb az aktuális kamat?

Az utóbbi időszakban az a tendencia a lakossági állampapírok esetében, hogy a 3 és az 5 éves prémium magyar állampapírok aktuális éves kamata magasabb a 4, a 6 és a 10 éves bónusz magyar állampapírokénál. Azt tudni kell, hogy az aktuális kamatozás csak a következő kamatfordulóig áll fenn. Tehát ez önmagában nem mutatja meg, hogy a jövőben mire számíthatunk.

A prémium állampapírok aktuális sorozatainak kamata erre a kamatperiódusra 3,5% és 3,8%, miközben a leghosszabb futamidejű bónusz állampapír kamatszintje alig haladja meg a 3%-os szintet (3,02%).

Hány évre vásároljunk állampapírt?

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni az állampapírba fektetett pénzünket. Ha ugyanis előre tudjuk, hogy hány évre tudunk befektetni, akkor válasszuk az ennek megfelelő futamidejű állampapírt.

Milyen kamatok várhatók a futamidő alatt?

A futamidő alapján tudunk a legkönnyebben állampapírt választani, de ne felejtsük el, hogy a fogyasztói árindex tavaly 2,4% volt, míg idénre és a következő 2-3 évre becslések szerint évi 3% körüli értékek várhatóak. Ha a becsléseket nagyjából elfogadjuk, akkor a jelenlegi 1,1-1,4%-os kamatprémiummal számolva a most megvásárolható prémium állampapírokkal évi 4,1-4,4%-os kamatot tehetünk zsebre a következő 3-5 évben.

A bónusz állampapírok a következő 3 évben csak akkor érhetnék el a prémium állampapírok kamatszintjét, ha a 12 havi diszkontkincstárjegy aukciók hozama a jelenlegi 0,58%-ról elérné legalább az 1,5%-ot. Ekkor a 10 éves bónusz állampapír kamata (korábbi 0,02%-os DKJ hozam miatt 3,02% jelenleg) évi 4,5%-ra emelkedne. A jelenlegi kamatkülönbözet miatt 3 évre továbbra is a prémium magyar állampapírt javasoljuk, míg a következő 5 évre az emelkedő inflációs adatok következtében szintén a prémium lehet a megfelelő választás.

6-10 éves időtávra nehéz véleményt mondani. Azt fontos tisztázni, hogy a bónusz állampapírok kamata gyakorlatilag csak emelkedhet a mostani szintekről (a legalacsonyabb éves kamata sem lehet kisebb a kamatprémiumánál). A jelenleg megvásárolható 10 éves bónusz állampapír kamatprémiuma 3%, ami az idei évre nem fizet kedvező kamatot, de a 2028-ig terjedő 10 éves időtáv alatt a kamatozása a jelenlegi felett fog alakulni.

Mikor lesz kamatadó-mentes a megtakarításunk?

Két lehetőség van: tartós befektetési értékpapírszámlára és/vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára vesszük meg az állampapírokat.

  • Tartós befektetési értékpapírszámla: minimum 25 000 forint befizetésével nyitható meg, a számlanyitás évében, azaz a gyűjtőévben tudunk rá pénzt befizetni, utána már nem. A nyitás évét követően 5 teljes naptári évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kamatadó-mentes legyen a számlán elért hozamunk.
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla: minimum 5 000 forint befizetésével nyitható, ezután bármikor lehet erre a számlára befizetni. A számlánkra a befizetéseink után a személyi jövedelemadónkból is kaphatunk vissza pénzt. Nyugdíjcélra történő felhasználás esetén a hozamunk után nem kell kamatadót fizetnünk.

Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapír lehet számodra a jó választás!

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

szerződés

Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.