Betöltés

Hogyan vásárolhatsz hitellel terhelt ingatlant?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-21

Lakáskeresés közben sokszor olyan ingatlanba futhatsz, ami már hitellel terhelt. Ettől ne ijedj meg, nem akkora dráma. Ha körbenézel az ingatlanpiacon, az eladó lakások legalább fele kisebb- nagyobb hitellel terhelt. Persze egy-egy ilyen adásvételnek és a vásárláshoz kapcsolódó hitelnek is megvan a maga fortélya. Mutatjuk, mire figyelj, ha hitellel terhelt lakást szeretnél megvenni.

Az ingatlant vásárlók gyakran bizalmatlanok a hitellel terhelt ingatlanokkal szemben. Ez azonban önmagában nem akkora probléma, ha okosan jársz el. Kulcs szerepe van az ügyvédnek, aki anyagi felelősséget is vállal, hiszen az készpénzed sokszor ügyvédi letétbe kerül. Ezért mindenképpen olyan szakembert válassz, aki jártas ingatlan ügyekben!

Mielőtt lakást keresnél, nézd meg  mennyi hitelt akphatsz! Kalkulátorunk segítségedre lesz.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan zajlik a gyakorlatban a terhelt ingatlan vásárlása?

Első lépésként az eladónak be kell szereznie a bankjától a még fennálló tartozás összegéről szóló igazolást. Ezek az igazolások egy meghatározott időre (2-3 hét) szólnak, ezért fel kell készülnie az eladónak, hogy legalább kétszer ki kell majd kérnie ezt a dokumentumot a bankjától.

Ezen a ponton több féle forgatókönyv következhet. 

1. Az önerőd elegendő az ingatlan tehermentesítésére

Törvényi előírás szerint minimálisan 20% önerővel rendelkezned kell, mivel egy ingatlanra legfeljebb a piaci értékének 80%-áig lehet jelzálogjogot bejegyezni. Amennyiben az eladó fennálló hitele kevesebb, mint a készpénzed, akkor ebből is lehet tehermentesíteni a lakást.

2. A téged meghitelező bank teljesít az eladó bankja felé

Ez a leggyakrabban előforduló élethelyzet. Az eladó a majdani vételárból kívánja a hitelét visszafizetni, a te készpénzed pedig nem elegendő. Ezért az általad választott bank fogja tehermentesíteni a lakást. Itt rendkívül nagy szerepe van a felek közötti bizalomnak. 

Két lehetőség közül is választhatsz a lebonyolításra: 

 • ügyvédi letét 

A készpénzedet ügyvédi letéti számlán helyezed el, majd amikor a bank jóváhagyta a hitelkérelmedet és aláírtad a kölcsönszerződést át lehet utalni az összeget az eladó bankjához. Ezt követően pedig a te bankod is utalni fog. Így két lépésben ugyan, de lezárásra kerül az eladó hitele.  

 • banki függőszámla (hitelfedezeti számla) 

Amennyiben ezt az utat választod, akkor a készpénzedet az eladó hitele mögötti hitelfedezeti számlára fizetheted be. Ez egy olyan technikai számla, ami a hitel törlesztésére szolgál, egyéb tranzakcióra nem alkalmas. Az itt elhelyezett összeghez nem férhet hozzá sem az eladó, sem más.

A te bankod is erre a számlára utal majd, amiből le lehet zárni az eladó hitelét. Erről a zárásról természetesen igazolást (törlési engedély) is be kell mutatni.

3. Az eladó átviszi a meglévő hitelét egy másik ingatlanra

Ezt fedezetcserének hívják és igazából neked, mint vevőnek ezzel kapcsolatban teendőd nincs. Az eladó intézi a saját bankjával, te csak a tiszta tulajdoni lapot várod. Ez a te hitelfelvételedet nem gátolja, a bírálat mehet szépen. Az eladó hitelének törlését a kölcsönszerződés aláírásakor kell prezentálnod. 

Átvállalhatod-e az eladó hitelét?

Nem! A vevő – néhány nagyon speciális esettől eltekintve – nem vállalhatja át az eladó hitelét. A bankok ugyanis mindig az eredeti hitelfelvevő számára, az ő paramétereire szabott ajánlatot adnak. Tehát, az eladó hitelét le kell zárni. Te pedig egy új hitelt veszel fel.

Ha te is éppen egy hitellel terhelt lakást szeretnél megvenni, írj nekünk és segítünk, hogy minden simán menjen.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.