Betöltés

Hogyan vehetnek fel lakáshitelt a nyugdíjasok?

szerző: Szklenár Bea
2016-07-15

A jelenlegi hitelezési szabályok alapján semmi akadálya annak, hogy nyugdíjas ügyfél hitelt igényeljen. Meg kell felelni a banki elvárásoknak és már alá is lehet írni a kölcsönszerződést. Sokféle nyugdíj/ellátás létezik és ezeket eltérő módon kezelik a bankok hitelfelvétel alkalmával. Fontos korlát az életkor. Megmutatjuk, mire kell figyelni, ha nyugdíjas hiteligénylő is részt vesz az ügyletben.

Nyugdíjas szülő, nagyszülő nem feltétlenül azért szeretne lakáshitelt felvenni, mert most készül nagyobb lakásba költözni. Sokkal inkább azért, mert így próbál segíteni a gyerekeknek, unokáknak. Előfordul, hogy a fiatalok jövedelme nem elegendő a hitelfelvételhez, ezért családtag segítségét kérik. Kézenfekvő ilyenkor a szülői segítség.

Sokféle nyugdíj létezik és sajnos nem mindegyiket fogadják el a bankok hitelfelvételnél. Létezik olyan típusú ellátás is, amit a köznyelvben nyugdíjnak hívunk, de hivatalos értelmezésben ezek mégsem ebbe a körbe tartoznak.

Melyek az elfogadható nyugdíjak hiteligénylésnél?

Legtisztább a helyzet az öregségi nyugdíjnál. Ez ugyanis az az „állás”, amiből senkit nem rúghatnak ki. A nyugdíjértesítőn, nyugdíjas igazolványon és a bankszámlakivonaton kívül nem is kér be semmi mást a bank. Öregségi nyugdíj akkor elfogadható, ha legalább a minimálbér (jelenleg 73 815 forint) összegét eléri.

Korkedvezményes nyugdíj esetében 2012. január 1-jétől az 1955. évben, vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülőknek a szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként folyósítják. Tehát ez már igazából nem is nyugdíj. Ettől függetlenül, mivel ez is véglegesített, elfogadható a bankok számára. Esetükben szintén a nyugdíjértesítőt és a bankszámlakivonatokat kell bemutatni hiteligényléskor. Náluk még a lejárati életkorral sem szokott probléma lenni, hiszen jóval az öregségi nyugdíj korhatár előtti nyugdíjazásról van szó.

Rokkant nyugdíj/ellátás szintén csak akkor fogadható el, ha annak összege legalább a minimálbérrel megegyező összegű és az igénylő állapota felülvizsgálatra már nem szorul (véglegesített).

Az özvegyi nyugdíj, azaz nem saját (alanyi) jogon járó ellátás szintén a hitelezhető jövedelmek közé tartozik. Azzal a kitétellel, hogy azt az özvegy élete végéig, vagy a hitel teljes futamideje alatt kapja. Kivétel ez alól, ha az igénylő közben eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, hiszen ekkor már az öregségi nyugdíj is ott lesz a hitel mögött.

A bányászjáradék teljes értékű jövedelemként elfogadható egy hitelfelvételnél. Erre a típusú ellátásra (ma már ezt sem nyugdíjnak hívják) az jogosult, akik földalatti munkavégzésből legalább 25 év szolgálati időt szereztek, vagy 5000 műszakot töltöttek le.

Kalkulátorunk segítségével biztosan megtalálod a számodra legjobb lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem elfogadható nyugdíjak, ellátási formák

Ebbe a kategóriába számít minden egyéb, nem véglegesített nyugdíj, illetve ellátás is. Ide sorolandó a megváltozott munkaképességűek pénzbeli ellátása, az árvaellátás, vagy az ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj.

Hiteligénylés alkalmával a jövedelmen kívül a másik fontos előírás az életkorra vonatkozik. Minden bank meghatározza ugyanis, hogy az általa nyújtott személyi kölcsönök, illetve lakáshitelek esetén a kölcsön futamidejének lejáratakor mennyi lehet a hitelfelvevő maximális életkora. Erre vonatkozóan az általános banki gyakorlat szerint a lejárati életkor 70 -75 év. Van azonban olyan bank is, ahol a lejárati életkor eltérő nők és férfiak esetében.

Általánosságban igaz az, hogy akinek a jövedelmével számol a bank, annak a (lejáratkori) életkorát  is vizsgálja. Itt is lehetnek persze kivételek, de ez nagyon ritka.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.