Betöltés

Hogyan vehetnek fel lakáshitelt a nyugdíjasok?

szerző: Szklenár Bea
2016-07-15

A jelenlegi hitelezési szabályok alapján semmi akadálya annak, hogy nyugdíjas ügyfél hitelt igényeljen. Meg kell felelni a banki elvárásoknak és már alá is lehet írni a kölcsönszerződést. Sokféle nyugdíj/ellátás létezik és ezeket eltérő módon kezelik a bankok hitelfelvétel alkalmával. Fontos korlát az életkor. Megmutatjuk, mire kell figyelni, ha nyugdíjas hiteligénylő is részt vesz az ügyletben.

Nyugdíjas szülő, nagyszülő nem feltétlenül azért szeretne lakáshitelt felvenni, mert most készül nagyobb lakásba költözni. Sokkal inkább azért, mert így próbál segíteni a gyerekeknek, unokáknak. Előfordul, hogy a fiatalok jövedelme nem elegendő a hitelfelvételhez, ezért családtag segítségét kérik. Kézenfekvő ilyenkor a szülői segítség.

Sokféle nyugdíj létezik és sajnos nem mindegyiket fogadják el a bankok hitelfelvételnél. Létezik olyan típusú ellátás is, amit a köznyelvben nyugdíjnak hívunk, de hivatalos értelmezésben ezek mégsem ebbe a körbe tartoznak.

Melyek az elfogadható nyugdíjak hiteligénylésnél?

Legtisztább a helyzet az öregségi nyugdíjnál. Ez ugyanis az az „állás”, amiből senkit nem rúghatnak ki. A nyugdíjértesítőn, nyugdíjas igazolványon és a bankszámlakivonaton kívül nem is kér be semmi mást a bank. Öregségi nyugdíj akkor elfogadható, ha legalább a minimálbér (jelenleg 73 815 forint) összegét eléri.

Korkedvezményes nyugdíj esetében 2012. január 1-jétől az 1955. évben, vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülőknek a szolgálati nyugdíját szolgálati járandóságként folyósítják. Tehát ez már igazából nem is nyugdíj. Ettől függetlenül, mivel ez is véglegesített, elfogadható a bankok számára. Esetükben szintén a nyugdíjértesítőt és a bankszámlakivonatokat kell bemutatni hiteligényléskor. Náluk még a lejárati életkorral sem szokott probléma lenni, hiszen jóval az öregségi nyugdíj korhatár előtti nyugdíjazásról van szó.

Rokkant nyugdíj/ellátás szintén csak akkor fogadható el, ha annak összege legalább a minimálbérrel megegyező összegű és az igénylő állapota felülvizsgálatra már nem szorul (véglegesített).

Az özvegyi nyugdíj, azaz nem saját (alanyi) jogon járó ellátás szintén a hitelezhető jövedelmek közé tartozik. Azzal a kitétellel, hogy azt az özvegy élete végéig, vagy a hitel teljes futamideje alatt kapja. Kivétel ez alól, ha az igénylő közben eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, hiszen ekkor már az öregségi nyugdíj is ott lesz a hitel mögött.

A bányászjáradék teljes értékű jövedelemként elfogadható egy hitelfelvételnél. Erre a típusú ellátásra (ma már ezt sem nyugdíjnak hívják) az jogosult, akik földalatti munkavégzésből legalább 25 év szolgálati időt szereztek, vagy 5000 műszakot töltöttek le.

Kalkulátorunk segítségével biztosan megtalálod a számodra legjobb lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem elfogadható nyugdíjak, ellátási formák

Ebbe a kategóriába számít minden egyéb, nem véglegesített nyugdíj, illetve ellátás is. Ide sorolandó a megváltozott munkaképességűek pénzbeli ellátása, az árvaellátás, vagy az ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj.

Hiteligénylés alkalmával a jövedelmen kívül a másik fontos előírás az életkorra vonatkozik. Minden bank meghatározza ugyanis, hogy az általa nyújtott személyi kölcsönök, illetve lakáshitelek esetén a kölcsön futamidejének lejáratakor mennyi lehet a hitelfelvevő maximális életkora. Erre vonatkozóan az általános banki gyakorlat szerint a lejárati életkor 70 -75 év. Van azonban olyan bank is, ahol a lejárati életkor eltérő nők és férfiak esetében.

Általánosságban igaz az, hogy akinek a jövedelmével számol a bank, annak a (lejáratkori) életkorát  is vizsgálja. Itt is lehetnek persze kivételek, de ez nagyon ritka.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.