Betöltés

Hol érdemes állampapírt venni?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-11

Egyik olvasónktól a következő kérdést kaptuk: „A postán vásárolt ÁLLÁMPAPÍR mennyire biztonságos? Az OBA vagy a BEVA által védett? Válaszukat köszönöm” Nem is gondolná az ember, hogy hiába állampapírt vett, még így is úszhat a pénze…

Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája az állampapír befektetésekre semmiképpen sem vonatkozik, hiszen főként a bankbetétekre, a folyószámlákra a vállal garanciát 100 ezer euróig.

Az állampapírok állami tőke és hozamgaranciával rendelkeznek. Ám a rájuk vonatkozó garancia nagysága attól függően változhat, hogy azt kitől vásároljuk. Ha egy banktól vagy pénzügyi szolgáltatótól (mint például ebben az esetben a Magyar Posta) vásárolnánk állampapírt, arra a Befektető- védelmi Alap (BEVA) 20 ezer euróig vállal garanciát. Ráadásul 1 millió forintig 100%-ban, míg a fölött (kb még 5 millió forint ereéig) csak 90%-ban kapjuk vissza a pénzünket baj esetén. Természetesen ehhez az is kell, hogy az adott szolgáltató tagja legyen a BEVA-nak. A Magyar Posta tagja a szervezetnek, tehát a kérdésben szereplő helyzetre a válasz, hogy a postán vásárolt állampapírokra a BEVA 20.000 euróig garantálja a befektetésünket, ha valami baj történne a postával

Ha viszont közvetlenül a Kincstártól veszünk államkötvényeket, akkor a magyar állam annak teljes összegre teljes körű tőke- és hozamgaranciát vállal. Állampapír vásárlásakor tehát a Magyar Államkincstártól való közvetlen vásárlás jár a legnagyobb biztonsággal.

Ha kérdésben szereplő helyzetet nem csak a jogi szempontból nézzük, a postán vásárolt állampapírok helyzete egy picit árnyaltabb. Bár ez is egy pénzügyi szolgáltatónál történő befektetésnek számít, mégiscsak egy állami vállalatról beszélünk. Jogilag tehát bár erre is a BEVA védelme vonatkozik, a Magyar Posta fizetésképtelensége esetén, tulajdonképpen az állam is fizetésképtelenné válik. Márpedig ebben az esetben az állampapírunk sem annyit ér…

Ha kíváncsi vagy az állampapírok aktuális hozamaira, használd az alábbi keresőnket:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. abunba

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ezzel a kérdéssel kapcsolatban korábban több pénzügyi szolgáltatót is megkérdeztem. Egymástól függetlenül azt az egyöntetű választ kaptam, hogy értékpapírok vásárlásakor (befektetési alap, kötvény – államkötvény, stb.) az értékpapír kibocsátója tartozik garanciával és nem a forgalmazó. A befektetett pénzt nem is a forgalmazó, hanem a KELER Rt. őrzi egy elkülönített számlán. Kérem, hogy a tisztánlátás érdekében tisztázzák ezt a nagyon jelentős kérdést! Köszönettel!,Ebben a témában több pénzügyi szolgáltatót is megkérdeztem. Egymástól függetlenül azt az egyöntetű választ kaptam, hogy bármely értékpapír, például befektetési alap vagy államkötvény stb., esetén a kibocsátó tartozik garanciával, amennyiben a forgalmazó ténylegesen végrehajtotta az ügyletet. A befektetett pénzt ebben az esetben nem is a forgalmazó, hanem egy elkülönített számlán a KELER Rt. őrzi. Kérem a helyzet pontos tisztázását, mert szeretnék biztos lenni ebben a kérdésben! Köszönettel!

 2. abunba

  Előző beírásom a technika ördöge miatt először eltűnt, majd elküldéskor ismét belekerült a szövegembe, e miatt van a duplázás! Elnézést kérek érte!

 3. bankmonitor.hu

  A befektetésnek a sok kockázata közül kettő a kibocsátói, illetve a szolgáltatói. A kibocsátói kockázat arra vonatkozik, hogyha például állampapírok esetén a magyar állam nem tudná fizetni a kamatokat, vagy a tőkét nem fizetné vissza. A szolgáltatói kockázat pedig az, ahol ezt a papírt vettem, nem tudják kiadni számomra. Tehát “eltűnik” a számlámról az állampapír. Keler egy köztes intézmény: a szolgáltatók nálunk tárolják az értékpapírjainkat, de általában szolgáltatónként összevontan. Így nem tudják, hogy az adott papír kihez tartozik, csak azt, melyik szolgáltatóhoz.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

2018. 08. 13.

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.