Betöltés

Hol érdemes állampapírt venni?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-11

Egyik olvasónktól a következő kérdést kaptuk: „A postán vásárolt ÁLLÁMPAPÍR mennyire biztonságos? Az OBA vagy a BEVA által védett? Válaszukat köszönöm” Nem is gondolná az ember, hogy hiába állampapírt vett, még így is úszhat a pénze…

Az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garanciája az állampapír befektetésekre semmiképpen sem vonatkozik, hiszen főként a bankbetétekre, a folyószámlákra a vállal garanciát 100 ezer euróig.

Az állampapírok állami tőke és hozamgaranciával rendelkeznek. Ám a rájuk vonatkozó garancia nagysága attól függően változhat, hogy azt kitől vásároljuk. Ha egy banktól vagy pénzügyi szolgáltatótól (mint például ebben az esetben a Magyar Posta) vásárolnánk állampapírt, arra a Befektető- védelmi Alap (BEVA) 20 ezer euróig vállal garanciát. Ráadásul 1 millió forintig 100%-ban, míg a fölött (kb még 5 millió forint ereéig) csak 90%-ban kapjuk vissza a pénzünket baj esetén. Természetesen ehhez az is kell, hogy az adott szolgáltató tagja legyen a BEVA-nak. A Magyar Posta tagja a szervezetnek, tehát a kérdésben szereplő helyzetre a válasz, hogy a postán vásárolt állampapírokra a BEVA 20.000 euróig garantálja a befektetésünket, ha valami baj történne a postával

Ha viszont közvetlenül a Kincstártól veszünk államkötvényeket, akkor a magyar állam annak teljes összegre teljes körű tőke- és hozamgaranciát vállal. Állampapír vásárlásakor tehát a Magyar Államkincstártól való közvetlen vásárlás jár a legnagyobb biztonsággal.

Ha kérdésben szereplő helyzetet nem csak a jogi szempontból nézzük, a postán vásárolt állampapírok helyzete egy picit árnyaltabb. Bár ez is egy pénzügyi szolgáltatónál történő befektetésnek számít, mégiscsak egy állami vállalatról beszélünk. Jogilag tehát bár erre is a BEVA védelme vonatkozik, a Magyar Posta fizetésképtelensége esetén, tulajdonképpen az állam is fizetésképtelenné válik. Márpedig ebben az esetben az állampapírunk sem annyit ér…

Ha kíváncsi vagy az állampapírok aktuális hozamaira, használd az alábbi keresőnket:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. abunba

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ezzel a kérdéssel kapcsolatban korábban több pénzügyi szolgáltatót is megkérdeztem. Egymástól függetlenül azt az egyöntetű választ kaptam, hogy értékpapírok vásárlásakor (befektetési alap, kötvény – államkötvény, stb.) az értékpapír kibocsátója tartozik garanciával és nem a forgalmazó. A befektetett pénzt nem is a forgalmazó, hanem a KELER Rt. őrzi egy elkülönített számlán. Kérem, hogy a tisztánlátás érdekében tisztázzák ezt a nagyon jelentős kérdést! Köszönettel!,Ebben a témában több pénzügyi szolgáltatót is megkérdeztem. Egymástól függetlenül azt az egyöntetű választ kaptam, hogy bármely értékpapír, például befektetési alap vagy államkötvény stb., esetén a kibocsátó tartozik garanciával, amennyiben a forgalmazó ténylegesen végrehajtotta az ügyletet. A befektetett pénzt ebben az esetben nem is a forgalmazó, hanem egy elkülönített számlán a KELER Rt. őrzi. Kérem a helyzet pontos tisztázását, mert szeretnék biztos lenni ebben a kérdésben! Köszönettel!

 2. abunba

  Előző beírásom a technika ördöge miatt először eltűnt, majd elküldéskor ismét belekerült a szövegembe, e miatt van a duplázás! Elnézést kérek érte!

 3. bankmonitor.hu

  A befektetésnek a sok kockázata közül kettő a kibocsátói, illetve a szolgáltatói. A kibocsátói kockázat arra vonatkozik, hogyha például állampapírok esetén a magyar állam nem tudná fizetni a kamatokat, vagy a tőkét nem fizetné vissza. A szolgáltatói kockázat pedig az, ahol ezt a papírt vettem, nem tudják kiadni számomra. Tehát “eltűnik” a számlámról az állampapír. Keler egy köztes intézmény: a szolgáltatók nálunk tárolják az értékpapírjainkat, de általában szolgáltatónként összevontan. Így nem tudják, hogy az adott papír kihez tartozik, csak azt, melyik szolgáltatóhoz.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.