loading

Hol érdemes személyi kölcsönt igényelni?

A jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben egyre népszerűbbek a személyi kölcsönök. Nem csoda, hiszen egy háztartási gép vásárlásához, nyaraláshoz vagy más kisebb költségű célunk megvalósításához ideális megoldás lehet. Nem mindegy azonban, hogy melyik banktól vesszük fel a kölcsönt, mert az egyes ajánlatok között jelentős lehet a különbség.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A személyi kölcsön térnyerését jól mutatja, hogy az MNB kimutatása alapján májusban az ingatlanfedezet nélküli kölcsönök folyósítása elérte az 55,9 milliárd forintot, ez az adott hónapban kifizetett lakáscélú jelzáloghitelek 64%-a.

Egyre többen szeretnének ingatlanfedezet nélkül hitelt igényelni, így sokkal gyorsabban juthatunk kölcsönhöz és kisebb összeget igénylő céljainkat is könnyebben meg tudjuk valósítani. A kamatkörnyezet is kedvező egy fedezetlen hitel felvételéhez, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján a jelenlegi 5 legjobb ajánlatra – 1 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő esetében – átlagosan 5 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnünk, mint egy évvel ezelőtt.

Az egyes ajánlatok között jelenleg is komoly eltérések lehetnek. A legjobb 5 személyi kölcsönnél ez a különbség nem is olyan szembeötlő, az ötödik legjobb ajánlatnál összesen 20 ezer forinttal kell többet visszafizetnünk 5 év alatt 1 millió forint hitelre.

Ez alapján azt gondolhatnánk mindegy, hogy melyik hitelt választjuk, hiszen az ajánlatok közel azonosak. A legkedvezőbb konstrukciókat valóban nagyon hasonló feltételekkel lehet megigényelni, ez pedig nagyon jó hír, hiszen már több bankban elérhető kedvező feltételekkel ingatlanfedezet nélküli hitel. Ha a legjobb ajánlatokat hasonlítjuk össze a legrosszabbakkal, akkor már egészen más a helyzet. 1 millió forint és 5 éves futamidő esetén a legolcsóbb 5 hitelre átlagosan 300 ezer forinttal kell kevesebbet visszafizetnünk, mint az 5 legdrágábbra.

Mit vegyünk még figyelembe a döntésünk során?

Ne döntsünk elhamarkodottan, az egyes konstrukciók feltételei között jelentős eltérések lehetnek. Nem mindegy például, hogy 200 ezer vagy 300 ezer forintot kell havonta a hitelt nyújtó bank számlájára utalnunk. Az is elképelhető, hogy további plusz kedvezményeket érhetünk el különböző extra szolgáltatások igénylésekor, egyes bankoktól például hitelfedezeti életbiztosítás kötésekor további kedvezményt kaphatunk.

Mivel a legjobb ajánlatok között nincsenek komoly eltérések felértékelődhetnek a kapcsolódó szolgáltatások. Általában elvárás a legjobb banki személyi kölcsön ajánlatoknál a számlanyitás az adott pénzintézetnél. A egyes számlák költségei között azonban jelentős eltérések lehetnek. Érdemes lehet a legkedvezőbb személyi kölcsönt nyújtó bankok számláit is megversenyeztetni a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával. Az eltérő számlaköltségek miatt lehet, hogy jobban jársz, ha nem a legolcsóbb hitelt választod.

A Neked legmegfelelőbb hitel kiválasztásában is segítségedre lehet a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora, ugyanis az általad vállalható feltételek alapján mutatja meg számodra a különböző banki konstrukciókat.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...